OSLO (Nettavisen): Midt på dagen, torsdag 10. juni 2021, vil Månen passere mellom jorda og sola og skygge for solskiven. Det er dette vi kaller for en solformørkelse. Ifølge nettstedet himmelkalenderen.com vil dette kunne ses i hele Norge fra 11-tiden til og med 14-tiden.

Se solformørkelsen her:

«Solformørkelsen er ringformet i deler av Canada, Grønland og Russland, mens det i Norge vil dreie seg om en ganske stor delvis formørkelse. Himmelbegivenheten kan sees i hele landet så lenge været spiller på lag. Jo lenger nord du befinner deg, desto mer av solskiven blir «spist opp» av Månen. Dette er den største solformørkelsen på norsk jord siden 20. mars 2015», skriver nettstedet.

De skriver videre at Månen vil dekke opptil 54 prosent av solskiven, hvis man observerer fra fastlandet, og opptil 75 prosent hvis man er på Svalbard.

- Formørkelsen er mindre enn den vi hadde i 2015 som var mellom 89 og 97 prosent for fastlands-Norge. Likevel regner vi med at hendelsen også denne gangen vil bli godt dokumentert av landsdelens fotografer. Men husk solformørkelsesbriller eller solfilter foran kamera, sier Steinar Thorvaldsen, professor i informatikk ved UiT, i en pressemelding.

- Ingen garanti

Meteorologisk institutt har også tvitret om begivenheten torsdag formiddag.

- Mellom kl. 12 og 14 i dag skal halve sola formørkes. I Tromsø forsvinner 51% av sola, i Hammerfest 53%, i Trondheim 39% og i Oslo 31%. I nord vil det være best forhold for begivenheten på Vidda, Øst-Finnmark og Helgeland. I sør er det de østlige områder som får minst skyer, skriver meteorologen på Twitter.

Selv om over halvparten av sola forsvinner flere steder i Nord-Norge, kan ikke meteorologen love at skuelystne vil få se noe av det spektakulære synes.

- Solformørkelsen vil ses best helt nord, altså på Svalbard, men ut ifra været de neste timene, er det ingen garanti for at man får sett noe. Været i Longyearbyen er vekslende, så man kan ha uflaks og en sky kan komme over sola akkurat på feil tidspunkt, sier vakthavende statsmeteorolog Charalampos Sarchosidis, til Nettavisen.

Han har også en klar beskjed til de som vil sette av noen minutter av arbeidsdagen til å se fenomenet.

- Ikke se på sola uten noe form for beskyttelse. Det er ganske kraftige og farlige stråler under solformørkelsen, påpeker statsmeteorologen.