*Nettavisen* Nyheter.

I dag skal de avgjøre om han er skyldig

Skyldspørsmålet i Øygard-saken avgjøres onsdag. Følg livedekning fra klokken 08.30.

22.05.13 09:11

HTML EMBED

Juryen i Eidsivating lagmannsrett skal onsdag avgjøre om Rune Øygard er skyldig i en rekke overgrep mot den fornærmede jenta fra hun var 13 år gammel.

Siste del av bevisførselen, samt prosedyrene fra aktor Thorbjørn Klundseter og forsvarer Mette Yvonne Larsen, ble unnagjort første dag etter pinse.

Onsdag morgen åpner lagdommer Ørnulf Røhnebæk med en rettsbelæring til de ti jurymedlemmene som skal avgjøre skyldspørsmålet. Her går han gjennom det han mener er de sentrale punktene å ta stilling til blant bevisene som er framlagt i retten.

Sju av ti
Tiltalen mot den tidligere Vågå-ordføreren er delt opp i to punkter. Det første gjelder et overgrep som skal ha skjedd en helg høsten 2009 på en hytte på Kråkenes i Sogn og Fjordane. Jenta hadde da ikke fylt 14 år, og dette tilfellet har en høyere strafferamme.

Det andre punktet gjelder jentas beskrivelser av inntil 50 overgrep i en toårsperiode fram til 1. september 2011. Det kreves at sju av de ti jurymedlemmene mener at Øygard er skyldig, men stemmefordelingen blir ikke gjort kjent. Straffeutmålingen, som i tilfelle gjøres av tre av jurymedlemmene sammen med dommerne, ventes deretter om en uke eller to.

Klikk på bildet for å forstørre.

Foto: Henrik Arneberg (Nettavisen)

Grunnleggende uenighet
De to partene er grunnleggende uenige i både spørsmål om troverdighet, tolkningen av kommunikasjon på Skype og mobiltelefon, samt betydningen av vitneforklaringer på sentrale punkter.

Der Larsen for eksempel i Skype-utskriftene ser tullprat, riktignok i en uakseptabel tone, ser Klundseter et sterkt seksualisert språk.

- Er det slik at jentas versjon og Øygards versjon av hendelser gjennom tre år utelukker hverandre, og at juryen må velge å kun tro på én av dem?

- Forklaringene treffer jo hverandre på en del kontaktpunkter, om for eksempel hvor de har vært. Uenigheten går jo mer på hva som har skjedd. Men ja, det kan fort bli et enten/eller-spørsmål, sier aktor Thorbjørn Klundseter til NTB.

Troverdighetsangrep
Larsen gikk i sin prosedyre til angrep på jentas troverdighet, og sådde blant annet tvil om Rune Øygard var jentas første seksualpartner. Dersom dette var en jevnaldrende kjæreste, som forsvaret mener bevisene tilsier, kan ikke Øygard dømmes på det første tiltalepunktet, anførte Larsen.

På det andre punktet holder det for retten å finne ett av de angivelig 50 overgrepene bevist, men forsvareren mener hele jentas forklaring om Øygards handlinger mot henne faller sammen hvis juryen mener hun har snakket usant om noen av hendelsene.

Larsen mener den store mengden overgrep heller ikke går opp med kalenderen, eller at de har foregått uten at noen har oppdaget det.

- Dropp moralen
Hun anmodet retten om å se bort fra alle de moralske spørsmålene i saken og unngå å dømme Øygard på hans karakter, men se på om de konkrete bevisene holder for tiltalen.

Larsen understreket imidlertid at det ikke skal felles en dom over jenta, men over Øygard.

- Jeg skal ikke stå her og si at hun lyver, men jeg skal vise dere noen tegn på at det kanskje er sånn det henger sammen. Dere må tørre å kjenne på at det dere har hørt henne forklare, kanskje ikke er sant, sa hun

Nettavisen ønsker en åpen og levende debatt.

Her kan du enkelt bidra med din mening.