I dag skal Jens møte verdens mektigste mann

Foto: MANDEL NGAN (Afp)

Barack Obama er på plass i Sverige, hvor han onsdag skal møte statsminister Jens Stoltenberg.

04.09.13 16:15

Stockholm (NTB-DPA): President Barack Obama har landet med presidentflyet Air Force One på Arlanda utenfor Stockholm. Obama ble tatt vel i mot av den svenske utenriksminsteren Carl Bildt.

I dag skal han møte statsminister Jens Stoltenberg (Ap) og lederne for de andre nordiske landene.

Presidentflyet Air Force One tok av fra Washington tirsdag kveld lokal tid. Ifølge avisa Aftonbladet vil flygningen ta om lag åtte timer.

Sveriges statsminister Frederik Reinfeldt er vert for møtet i Stockholm, hvor også lederne for de andre nordiske landene deltar.

Både klimaendringer og forhandlingene om en ny frihandelsavtale mellom USA og EU står på agendaen. Men viktigst blir trolig borgerkrigen i Syria, hvor regimet anklages for å ha brukt kjemiske våpen.

Uenige om Syria
Obama ønsker å gjennomføre et militært angrep på Syria som en reaksjon på det antatte gassangrepet. Men han har lovet å rådføre seg med Kongressen, og både Obama og andre medlemmer av hans regjering har jobbet intenst de siste dagene for å overbevise kongressmedlemmene om å støtte et angrep.

Flertallet av de nordiske lederne som Obama møter i Stockholm, er skeptiske til de amerikanske planene om å angripe Syria uten godkjenning fra FNs sikkerhetsråd.

- Sverige synes i likhet med mange andre land at man skal følge FN-sporet, sa Reinfeldt nylig til svensk TV.

Statsministeren gjorde det klart at han har vanskelig for å se hva man kan vinne på et militært angrep.

Foto: Erik Martensson

Appell til Sikkerhetsrådet
Danmarks statsminister gir imidlertid klar støtte til Obamas angrepsplaner.

- Vi har en direkte plikt til å gripe inn eller støtte et angrep, sier Helle Thorning-Schmidt til avisa Jyllands-Posten.

Alle de nordiske og baltiske landene har sluttet opp om en appell til FNs sikkerhetsråd hvor rådet oppfordres til å fordømme det antatte gassangrepet i Syria.

- Vi er både bekymret for at Sikkerhetsrådet ikke skal gjøre jobben sin, og for at noen kan gå på siden av Rådet og handle på egen hånd, sa Norges utenriksminister Espen Barth Eide tirsdag til NTB.

Håpet er at også vetomakten Russland vil stille seg bak en fordømmelse i Sikkerhetsrådet, men så langt har ikke russerne latt seg overbevise.

Demonstranter venter på Obama
Flere partier og grupperinger har varslet demonstrasjoner i forbindelse med president Barack Obamas besøk i den svenske hovedstaden.

Den største markeringen blir trolig på Medborgarplatsen der Nätverket 4. september har fått tillatelse til å demonstrere. Deres parole er «Nei til big brother Obama».

Ifølge Svenska Dagbladet har rundt 15 organisasjoner fått tillatelse til å demonstrere, og politiet har forberedt seg godt. Blant dem som vil markere sin motstand mot USAs politikk, og spesielt sin avsky mot fangeleiren på Guantanamo, er Amnesty, Piratpariet og Liberala partiet.

(Artikkelen fortsetter under bildet)

Foto: Anders Wiklund

Sikkerhetsvakter
Det er omfattende sikkerhetstiltak rundt Obamas besøk i Stockholm, og rundt 2.000 politifolk passer på presidenten. I tillegg har han med seg egne væpnede vakter fra Secret Service.

Det er ventet betydelige trafikkproblemer siden mange gater er sperret i Stockholm. Folk oppfordres til ikke å kjøre bil i sentrum onsdag dersom det ikke er helt nødvendig.

Etter møtet i den svenske hovedstaden drar Obama videre til Russland hvor han skal delta på G20-møtet i St. Petersburg. (©NTB)

Fakta om Obamas besøk i Stockholm

* USAs president Barack Obama besøker Sverige 4. og 5. september.

* Situasjonen i Syria står trolig høyt på dagsordenen. Forhandlinger om en frihandelsavtale mellom USA og EU og klimapolitikk står også på programmet.

* 4. september deltar statsminister Jens Stoltenberg (Ap) på en arbeidsmiddag Sveriges statsminister Fredrik Reinfeldt holder for den amerikanske presidenten og nordiske stats- og regjeringssjefer.

* Besøket var opprinnelig planlagt som en stopp på veien til et toppmøte med Russlands president Vladimir Putin i forkant G20-møtet i St. Petersburg, men ble utvidet da dette toppmøtet ble avlyst fordi Russland ga asyl til den spionsiktede Edward Snowden.

* Rundt 2.000 politimenn står for sikkerheten i forbindelse med besøket. (©NTB)

Nettavisen ønsker en åpen og levende debatt.

Her kan du enkelt bidra med din mening.

Mest lest på Nyheter

Annonsebilag