RING: 02060 E-POST: 02060@nettavisen.no
Ønsker du å sende video eller andre dokumenter? Benytt 02060@nettavisen.no
Kontakt oss

I dag skal staten avkristnes

Flere demonstrerte i dag utenfor stortinget mot at kirke og stat skilles. Men det skjer ikke, mener Human-Etisk Forbund.
Flere demonstrerte i dag utenfor stortinget mot at kirke og stat skilles. Men det skjer ikke, mener Human-Etisk Forbund. Foto: Krister Sørbø/Scanpix
Sist oppdatert:
Den nye grunnlovsendringene som vedtas i dag skal skille stat og kirke. Men det er ikke tilfellet, mener Human-Etisk Forbund.

I dag endrer Stortinget Grunnloven som styrer forholdet mellom den staten og den norske kirken. Forslaget er et resultat av et tverrpolitisk samarbeid mellom alle partiene på Stortinget.

Derfor er det ventet at forslaget går gjennom. Men de som håpet på at Norge endelig skal avkristnes, blir skuffet.

- Vi hiver ikke ut Jesus
- Det er Luther vi hiver ut av Grunnloven, ikke Jesus. Vi beholder det kristne verdigrunnlaget, sier nestlederen i Krf og i stortingets kirke- utdannings og forskningskomiteen, Dagrun Eriksen til Nettavisen.

Hun er den eneste som er igjen i komiteen etter at spørsmålet ble behandlet første gang i 2008.

Det må to uavhengige Storting til for å vedta endringer i Grunnloven og vedtaket ble gjort første gang i 2008. I dag kan vedtaket endelig godtas. Eriksen sier forslaget Stortinget behandler er en kompriss hvor egentlig ingen fikk sine hovedønsker helt gjennom.

Nestleder i Krf, Dagrun Eriksen

Kirken på runddans
Human-Etisk forbund er fornøyde med at bestemmelsen om en offentlig religion er opphevet og kirken får lov til å velge og avsette sine egne ledere.

- Vi er spesielt glade for det diskriminerende kravet om at halvparten av landets statsministre må tilhøre den lutherske kirke, sier generalsekretær Kristin Mile til Nettavisen.

Det er en glede Dagrun Eriksen, også deler.

- Ved statsrådskifter har vi opplevd at den nyoppnevnte ikke kunne ta ansvaret for kirken, siden vedkommende ikke var medlem av statskirken, for eksempel da Anniken Huitfeldt overtok kirke- og likestillingsdepartementet, sier Eriksen.

- Ingen skille
Men Mile går ikke med på at forslaget innebærer et skille mellom stat og kirke. Den nye paragraf 16 legger frem kravet om at den evangelisk-lutherske kirke forblir en norsk «folkekirke»

- Bestemmelsene om en offentlig kirke er opphevet, men i stedet så grunnlovsfester man en norsk folkekirke. Det er en statskirke god som noen. Vi trenger ikke å grunnlovsfeste kulturarven vår. Den har vi uansett, sier hun.

Hun peker på at den kristne tradisjonen har endret seg mye og tallet på kristne har gått ned, mens andre religioner livssynssamfunn registrerer en økning i antall medlemmer.

Nestlederen i Krf, Dagrun Eriksen, sier at man ikke kan se bort ifra det kristne verdigrunnlaget.

- Både de første sykehusene og skolene sprang ut av kristendommen. Det er en viktig del av norsk historie, sier hun, og påpeker at for første gang blir andre livssyn inkludert og likestilt i Grunnloven.

Generalsekretær Kristin Mile i Human-Etisk Forbund.

«Folkekirken»
Men hva menes med at vi får en «evangelisk-luthersk folkekirke»?

- Vi ønsker at kirken skal hele tiden ha et lavterskel tilstedeværelse for alle og være tilgjengelig for folket, sier Eriksen.

Hvorfor blir ikke kirken et eget rettssubjekt?

Enkelte mente at dette kan skille båndene mellom folk og kirken. Men det blir nok en diskusjon om dette i neste stortingsperiode, avslutter hun.

Her er endringene i Grunnloven som skal vedtas:

§ 2 skal endres fra:

«Alle Indvaanere af Riget have fri Religionsøvelse. Den evangelisk-lutherske Religion forbliver Statens offentlige Religion. De Indvaanere, der bekjende sig til den, ere forpligtede til at opdrage deres Børn i samme. »

til:

«Værdigrundlaget forbliver vor kristne og humanistiske Arv. Denne Grundlov skal sikre Demokratiet, Retsstaten og Menneskerettighederne. »

§ 4, kongen skal ikke lenger være kirkens beskytter.

I forslaget skal ikke Kongen lenger være «håndhever og beskytter av den evangelisk-lutherske religionen. Men han skal fortsatt bekjenne seg til denne.

§ 12 og § 27, krav om kristne ministre skal oppheves.

I dag må over halvparten av landets ministre være medlemmer av den Norsk-Lutherske kirke. Denne regelen skal nå oppheves. I dag står det at:

«Af Statsraadets Medlemmer skulle over det halve Antal bekjende sig til Statens offentlige Religion.»

§ 27 siste ledd, som krevde at kirkeministeren skulle bekjenne seg til den evangelisk-lutherske religionen, skal også oppheves.

§ 16, krav om en «folkekirke».

Lovteksten endres fra: «Kongen anordner al offentlig Kirke- og Gudstjeneste, alle Møder og Forsamlinger om Religionssager, og paaser, at Religionens offentlige Lærere følge de dem foreskrevne Normer.»

Til: «Alle Indvaanere af Riget have fri Religions-øvelse. Den norske Kirke, en evangelisk-luthersk Kirke, forbliver Norges Folkekirke og understøttes som saadan af Staten. Nærmere Bestemmelser om dens Ordning fastsættes ved Lov. Alle Tros- og Livssynssamfund skulle understøttes paa lige Linje.»

§ 22, kongen skal ikke lenger ha makt til å avsette prester og biskoper.

Mest sett siste uken

Lik Nettavisen her og få flere ferske nyheter og friske meninger!

sterke meninger

Nettavisen vil gjerne vite hva du mener om denne saken, og ønsker en frisk debatt i våre kommentarfelt. Vær saklig og respektfull. Les mer om Nettavisens debattregler her.

Gunnar Stavrum
sjefredaktør

comments powered by Disqus

Våre bloggere