Danskene har rekordhøy smitte for øyeblikket. Det siste døgnet ble det registrert 38.759 korona-tilfeller, og danske helsemyndigheter har anslått at omikronvarianten vil føre til et daglig smittetall på over 50.000 innen slutten av januar. Det stopper imidlertid ikke flere politiske partier om å rett og slett si rett ut at det er på tide å kvitte seg med munnbindet.

- Vi skal inn i en periode, hvor vi opphever restriksjonene, og kravet om munnbind er en av dem. Derfor foreslår vi dette nå, så vi kan komme i gang med å vende tilbake til en normal hverdag, sier partileder i Liberal Alliance, Alex Vanopslagh, til TV 2 Danmark.

Hans parti får også støtte av partiene Venstre, de Konservative, Nye Borgerlige, Dansk Folkeparti og Kristendemokratene, hvor alle har sammen gått om å sende inn dette forslaget til Folketingets Epidemiutvalg i Danmark.

Vil ha bort alle restriksjoner snart

Dagens koronatiltak i Danmark løper ut 31. januar, og fra og med 1. februar har det også blitt ytret et ønske om å bli helt «ferdig» med koronaviruset og vende tilbake til en normal hverdag. Partileder i De Konservative, Per Larsen, forteller til danske TV 2 at de er helt klare på å at alle restriksjoner bør fjernes innen 1. februar, og han snakker også spesifikt om munnbind.

Les også: Flere har begynt å ta korona­test på en annen måte enn det som er anbefalt. Dette sier FHI

- Vi vil gjerne starte denne debatten før den 31, januar, og vi ser at munnbind er en stor belastning for mange mennesker som jobber i butikker og andre steder, forteller Larsen til TV 2 Danmark.

Han påpeker at den høye vaksinasjonsgraden og en løpende naturlig immunitet gjennom at flere og flere dansker blir smittet, bør være nok for å returnere til normalen.

Ber om å avvente litt til

Jens Lundgren er professor i infeksjonssykdommer på Rigshospitalet i København, og han ber om at politikerne har litt mer is i magen før alle munnbind legges i skuffen. Han forteller at selv om belastningen på sykehusene ikke er det største problemet lenger, så gir det fortsatt mening å begrense smittespredningen, siden mye smitte påvirker arbeidslivet gjennom et høyt sykefravær.

Les også: Fersk forskning: Munnbind gjør menn mer attraktive

Folkehelseinstituttet (FHI) skrev i siste ukerapport at et høyt sykefravær også vil bli en utfordring i Norge de neste ukene.

- Bølgen kan bli en betydelig økt belastning på helsetjenesten som følge av mange pasienter og økt fravær på grunn av sykdom og smitteverntiltak. Kommunene og sykehusene må benytte de nærmeste ukene til å vaksinere flere og forberede seg på stort sykefravær og flere pasienter, skriver FHI.