NEW YORK (Nettavisen) New York er nå en av storbyene i verden som virkelig har fått fart på vaksineringen, og på flere utsteder må man nå viser frem vaksinebevis for å komme inn. Se video her:

- Bare fullvaksinerte kommer inn

I New York har nå rundt 53 prosent fått minst en dose, mens nærmere 45 prosent av befolkningen er fullvaksinert.

Med såpass mange vaksinerte, og så stor tilgang til vaksiner, er byen også blitt en prøveklut for nye ordninger i kjølvannet av pandemien både når det gjelder jobb og uteliv. Et eksempel på dette finner Nettavisen i Wiliamsburg i Brooklyn.

På puben Skinny Dennis i Berry Street har man nemlig som krav at ingen slipper inn på selve puben uten at de kan vise bevis for at de er vaksinert.

Les også: Professor: Gjenåpningen er ikke forsvarlig – fare for fjerde smittebølge

Fra 19. mai åpnet samtlige restauranter og puber opp for 100 prosent servering i New York, og det er heller ingen krav lenger å gå med munnbind offentlig om man er vaksinert.

Men flere utsteder krever likevel at man har på seg maske når man går inn på utestedene, frem til man setter seg ned, mens andre utesteder Nettavisen har besøkt ikke praktiserer munnbind i det hele tatt.

Les også: Fullvaksinerte Maria (21) tvinges på karantenehotell: – Sliter med å se logikken

Excelsior Pass - en app for vaksinerte

Likevel er det flere steder som Skinny Dennis i New York, som nå setter nå som krav at man er vaksinert for å komme inn, selv om dette er unntaket mer enn regelen.

Et annet eksempel på fester som krever vaksinepass, finner man på utestedet Rumi i bydelen Chelsea på Manhattan. Der ble det også invitert til fest nylig, der kravet var at alle måtte være vaksinert. Her ble alle først sjekket for temperaturen, før de måtte vise bevis på at de var vaksinert.

I USA får alle vaksinerte et papir-bevis fra CDC når de er ferdig vaksinert. Men i New York har man nå laget en app som heter Excelsior Pass, hvor man får en QR-kode på appen når man har bekreftet at man er vaksinert. Dermed kan man gå rundt på byen og vise frem denne appen og koden som bevis på at man er vaksinert, i stedet for å måtte gå rundt med en papirlapp.

Les også: Kinas «flaggermuskvinne» advarer om at koronaviruset bare er «toppen av isfjellet»

- Jeg tar med vaksinekortet over alt

- Jeg tar det kortet med meg over alt, sier advokaten Tom Allen, 25, til New York times. Han er en av dem som deltok på festen på Rumi, og som bærer på seg papirlappen fra CDC hele tiden.

På festen var også Catherine Fiorentino, 35, en advokat fra Brooklyn. Hun valgte derimot å bruke appen Lawyer Excelsior Pass, for å komme seg inn på festen på Rumi.

- Dette er første gangen jeg går på et Excelsior Pass-arrangement. Det er veldig kult. Jeg er ikke spent bare fordi det er min første fest etter Covid, men også fordi jeg kan tilbringe kvelden sammen med andre mennesker som også er vaksinert, sier Fiorentino.

Selv om rådene til CDC nå tilsier at man ikke trenger å gå med maske innendørs om man er vaksinert og kan sitte tettere sammen, så tok man ekstra forholdsregler på festen på Rumi.

Her ble folk som kom sammen plassert på egne områder, men ellers var mye som før, med dansing, synging på bordene og klining på dansegulvet.

- Jeg føler nå at jeg kan drikke uten å ha på meg en maske hele tiden, og danse uten en maske og være litt mer uforsiktig, sier Fiorentino til New York Times.

- Ingen skjorte, ingen bukser, ingen alkohol og vaksine

Avisen skriver at fester utelukkende for folk som er vaksinert, nå popper opp rundt om i byen, hvor nå alle over 12 år kan vaksinere seg.

Selv om utestedene ikke er pålagt å sjekke om folk har vaksinert seg, får puber og restauranter som gjør dette, tillatelse til å drive utestedene med større kapasitet.

Les også: - Dette er nøkkelen for å komme seg ut av pandemien

Nylig holdt også en «sex-positiv» gjeng med menn, som New York Times kaller det, en egen fest i Midtown på Manhattan som de ga navnet Bear Party, der også alle deltakerne måtte være vaksinert.

I tillegg til husreglene, ingen skjorte, ingen bukser, ingen alkohol, måtte samtlige føre bevis for at de var vaksinert for å kunne delta på festen.

- Jeg har det mye mer moro når jeg vet at alle på innsiden er vaksinert, sier en 35 år gammel mann på vei inn til festen til New York Times.

- Spesielt når det gjelder sex, så er det viktig at alle føles seg så sikre som mulig, sier mannen som ønsket å være anonym.

Krav om vaksine kan gi 5000 dollar i bot

Selv om vaksinekort nå er blitt en del av hverdagen for noen av utestedene i New York, er det fortsatt usikker om det blir en fremtidig løsning. Det varierer også mye fra stat til stat, hvilke reglement de har rundt vaksinekort og utsteder.

Les også: Et kontroversielt brev fra 124 pensjonerte generaler sprer konspirasjonsteori og stiller spørsmålstegn ved president Joe Bidens mentale helse

Mens New York har sitt eget vaksine pass gjennom Excelsior Pass, er det samme tilfelle ikke i California, selv om de der også tillater at utsteder kan krever at folk er vaksinert før de slipper inn.

I Florida derimot, er det nå blitt ulovlig å kreve at folk er vaksinert for å slippe inn. Den republikanske guvernøren i Florida, Ron DeSantis signerte denne uken en ny lovgivning, der de selskapene, skolene eller offentlige kontorene som krever vaksinepass, nå kan bli ilagt bøter på inntil 5000 dollar, eller rundt 42.000 norske kroner.

Varsler rettslig prøving av vaksinesertifikat i Norge

I Norge har Organisasjonen Stop Lockdown varslet rettslig prøving av vaksinesertifikat i Norge, etter at regjeringen har varslet at de ønsker å innføre et vaksinesertifikat der vaksinerte kan få fordeler sammenlignet med dem som ikke tar koronavaksine.

Organisasjonen Stop Lockdown, som er kritisk til de inngripende tiltakene myndighetene har innført under koronapandemien, varslet tildigere denne måneden en rettslig prøving av sertifikatet.

– Vi har gjort en vurdering for organisasjonen, og vi har kommet til samme konklusjon som jussprofessor Hans Petter Graver om grensene for hva staten kan bestemme over sine borgere for å begrense deres frihet, uttalte deres advokat John Christian Elden til NTB.

EU enige om vaksinepass

Tidligere denne uken ble EUs medlemsland og EU-parlamentet er enige om en felles ordning med vaksinepass, noe som er et viktig skritt fram mot å få åpne grensene foran sommerens turistsesong, sier EU-kilder.

Ordningen innebærer ifølge NTB at at alle som bor i de 27 medlemslandene, kan få et digitalt helsepass som viser hvilke vaksiner de har fått, resultat av koronatester og om de har vært smittet av viruset.

Les mer: Enighet i EU om vaksinepass