Gå til sidens hovedinnhold

I denne svenske kommunen har smitten økt med 625 prosent

- Dette er urovekkende.

Flere steder i Sverige har nå en oppadgående smittetrend, og på torsdag opplyste Folkhälsomyndighetene at de hadde registret ytterligere 33 koronarelaterte dødsfall.

Smittespredningen har eksplodert

I den svenske kommunen Surahammar i Västmanlands län, halvannen times kjøring nordvest for Stockholm, har smittespredningen nå eksplodert, melder Aftonbladet.

Les også: Kinas «flaggermuskvinne» advarer om at koronaviruset bare er «toppen av isfjellet»

Avisen skriver at det lille tettstedet, som har rundt 10.000 innbyggere, den siste uken har hatt en økning i smitten på over 625 prosent. Smitteøkningen i Surahammar er med dette den høyeste i hele Sverige akkurat nå, skriver Aftonbladet

Totalt er 86 personer i den lille kommunen blitt smittet den siste uken, ifølge de ferske tallene fra Folkhälsomyndigheten.

Les også: Vaksinert sykepleier sjokkert over kollegaer: - Det er jo helt vanvittig

- Det er frustrerende

- Det er frustrerende. Vi har allerede hatt veldig mye nedstengningen, og har ikke sett at det har blitt noe bedre, sier ordføreren i byen Christopher Marlowe.

Etter den ekstreme økningen sier ordføreren også at det er «urovekkende», og at de skal «reagere umiddelbart».

På grunn av den ekstreme utviklingen den siste uke har de bestemt seg for å avlyse alle idrettsarrangement for de som er født i 2002 eller senere, deriblant det lokale ridehuset og ishallen, skriver Aftonbladet, som også viser til kommunens hjemmeside for å vise hvilke tiltak de nå iverksetter.

Les også

Sykepleier kommer med sjokkerende opplysninger om koronapasientenes siste tanker og ord før de dør

Les også: Advarte om Donald Trumps mentale helse: - Fikk sparken

Det er ikke noe gymnas i byen, men ordføreren sier at det så langt ikke aktuelt å stenge skolene for de yngste elevene i kommunen.

Ordføreren vil heller ikke ta på seg alt ansvaret for det som nå har skjedd

– Jeg har en hel del ansvar, men jeg kan ikke følge våre 10.000 innbyggere hjem og følge dem i deres hverdag. Det er ikke ansvaret til kommuneledelsen, politiet eller länsstyrelsen. Det er alles felles ansvar, sier ordføreren.

Les også: Facebook og Instagram slettet Trump-intervju

Les også

Vaksinert sykepleier sjokkert over kollegaer: - Det er jo helt vanvittig

13.498 personer dødd i Sverige

Etter at det på torsdag ble registrert 33 nye koronarelaterte dødsfall i Sverige, har i alt 13.498 personer dødd i landet etter å ha blitt smittet av koronaviruset. Flere av dødsfallene inntraff flere dager tidligere.

– Stockholm har en oppadgående trend, og den ser ut til å fortsette, sier Sara Byfors ved Folkhälsomyndigheten.

På grunn av mangelen på vaksiner har den svenske regjeringen gitt opp målet om at alle skal være vaksinert i første halvdel i 2021.

Les også

Kinas «flaggermuskvinne» advarer om at koronaviruset bare er «toppen av isfjellet»

Også i Västra Götaland, der Göteborg ligger, er det samme trend, mens smitten går ned i Skåne.

Samtidig faller tallene i Danmark. Der er det registrert 662 nye smittetilfeller siste døgn, mens antall innlagte koronapasienter har falt til 211, sju færre enn dagen før.

– Jeg merker meg at det ser ut til at situasjonen er stabil. Det er meget tilfredsstillende sett i lys av den trinnvise gjenåpningen, sier professor emeritus i epidemiologi ved Københavns Universitet, Thorkild Sørensen, ifølge NTB.

Reklame

Ekstremt høy strømpris – slik kutter du regningen