I dette fengselet velter IS-terrorister seg i luksus

1100 terrordømte fanger soner fengselsstraffer i det saudiarabiske Al-Hair-fengselet.

1100 terrordømte fanger soner fengselsstraffer i det saudiarabiske Al-Hair-fengselet. Foto: - (AFP)

Terrordømte overdrysses med frynsegoder og får sove på «hotellsuiter».

Saudiarabiske fengselsmyndigheter har invitert journalister til å besøke ett av landets høyrisikofengsler etter anklager om at Saudi-Arabia torturerer sine innsatte.

En seniorkorrespondent fra The Washington Post, Kevin Sullivan, fikk bli med på innsiden av fengselet Al-Hair, som ble opprettet for å huse terrordømte fanger, deriblant medlemmer av al-Qaida og senere medlemmer av Den islamske staten (IS), skriver avisen.

18 store suiter
Avisen fikk også besøke en egen enhet inne i fengselet som er et «hotell» de innsatte får bruke som belønning for god oppførsel. Hotellet har 18 store suiter med sengeplass til opptil ni familiemedlemmer. Suitene har ferske blomster og «hotellet» har en rikholdig buffet og en egen lekeplass for barn.

Fengselet, som ligger noen mil sør for hovedstaden Riyadh, har 38 eneceller med queen size-senger, kjøleskap, TV og dusj.

Den saudiarabiske staten skal angivelig ha brukt 35 millioner dollar i fjor på disse frynsegodene.

Saudiarabiske myndigheter sørger også for velferdstiltak til mange av de innsattes familier, og forsyner dem blant annet med penger til mat, husleie og skolepenger. I tillegg får familiene dekket reise- og boutgifter i forbindelse med fengselsbesøk.

- Vi straffer ikke familien
Mange av de innsatte får også velferdspermisjon, med vakthold, til å delta på bryllup og begravelser til nær familie, og får ofte dekket utgifter til bryllupsgave opptil 2600 dollar.

- Bare fordi en person er kriminell, så straffer vi ikke familien også, sier fengselsdirektør Mohammed al-Ahmed til den amerikanske storavisen.

- Vår strategi er å ta hånd om disse menneskene for å gjøre lokalsamfunnet bedre. Det er dette islam ber oss om å gjøre, sier fengselsdirektøren.

Saudi-Arabia har fem høyrisikofengsler med 3500 innsatte som er dømt for terrorrelaterte forbrytelser.

Klikk på bildet for å forstørre.

Kevin Sullivan, WP. Foto: Twitter

Rehabilitere radikale
General Mansour al-Turki, som er talsperson for innenriksdepartementet, sier Saudi-Arabia tar hånd om innsattes familiemedlemmer som et ledd i strategien om å rehabilitere radikaliserte innsatte.

Turski sier at det å ta hånd om familien også, skal motvirke at også de blir radikalisert.

Videre må de terrordømte gjennom et program hvor de får utdanning og religiøs opplæring i forsøk på å endre atferd og oppførsel.

Etter endt soning blir de terrordømte gjerne omplassert i et rehabiliteringssenter i enten Riyadh og Jiddah.

- Dersom man mister disse fangene i fengsel, er de enda mer radikalisert når de slipper ut, sier Turki til avisen.

- 20 prosent tilbakefall
Han hevder at kun 20 prosent av de innsatte som gjennomgår dette rehabiliteringsprogrammet, vender tilbake til terrorrelaterte aktiviteter etter endt soning.

Menneskerettsgrupper hevder imidlertid at saudiarabiske myndigheter har pyntet på tallet.

Til sammenligning har USA 70 til 75 prosent tilbakefall blant harde kriminelle.

Statistikk over tilbakefall viser at 45 prosent av de 79.000 siktede i 2008 i Norge ble siktet én eller flere ganger i løpet av de neste fem årene, ifølge Statistisk sentralbyrå (SSB).

- Sympatiserer med radikale islamister
Kritiske røster hevder det saudiarabiske kongeriket sympatiserer med radikale islamister, og at frynsegodene i Al-Hair-fengsel er et uttrykk for dette.

Saudi-Arabia avviser dette på det sterkeste, og svarer med at de er blant landene som er mest utsatt for terror.

Klikk på bildet for å forstørre.

SISA-leder, Helge Lurås Foto: SISA

Leder for Senter for internasjonal og strategisk analyse (SISA), Helge Lurås, har tidligere uttalt at det absolutte monarkiet i Saudi-Arabia styrer etter en statsreligion som er en bokstavtro oppfatning av islam.

- Den praktiseringen som al-Qaida, Taliban og IS tar til ordet for, er i stor grad i tråd med den ideologien som Saudi-Arabia støtter opp under, har Lurås tidligere uttalt til Nettavisen.

- Så det er ikke tilfeldig at Saudi-Arabia har produsert mange krigere til IS og sympatisører og terrorister til al-Qaida. Men politisk har de en allianse med USA, sa Lurås.

- Positiv til rehabilitering
En amerikansk ekspert sier han i utgangspunktet er positiv til rehabiliteringsprogrammet i Al-Hair-fengselet.

- Vi skal ikke umiddelbart motsette oss slike programmer. De mest hardbarkede fanatikerne vil vi aldri kunne rehabiliteres, men å greie alle under én kam og låse dem bort for alltid, er heller ikke effektivt, sier leder for senter for sikkerhetsstudier ved Georgetown Universitet, Bruce Hoffman, til The Washington Post.

Han sier at fengsler uten rehabiliteringsprogrammer vil kunne fungere som rene «terroristskoler» som forvandler unge lovbrytere til hardbarkede militante.

Norske fengsler har et eget opplegg for å ta hånd om innsatte som er i faresonen til å bli radikalisert. Men Kriminalomsorgen vil imidlertid ikke avsløre hvor mange innsatte som er i faresonen.

(Artikkelen fortsetter under).

Mentorordning
Opplegget i norske fengsler består blant annet av en mentorordning som rettes mot innsatte som er sårbare for radikalisering. Denne ordningen framgår i «Handlingsplanen mot radikalisering og voldelig ekstremisme», som ble lagt fram av regjeringen i fjor sommer.

Videre framgår det av Handlingsplanen at Kriminalomsorgen skal etablere en gruppe med livssynsarbeidere som brukes i kampen mot radikalisering i fengslene.

Til tross for at innsatte tilsynelatende får god behandling i Al-Hair-fengselet, blir Saudi-Arabia stadig kritisert for sine manglende menneskerettigheter. Kvinner har ikke lov til å kjøre bil og forbrytere blir halshogget på mosképlassen.

Henrettet ved halshogging
Bare i 2013 ble 79 mennesker henrettet ved halshogging i Saudi-Arabia. Nylig ble en blogger dømt til tusen piskeslag og ti års fengsel for å ha fornærmet islam.

Human Rights Watch har antydet at Saudi-Arabia bruker sine strenge terrorlover til å fengsle hundrevis av mennesker på nærmest ubestemt tid for å ha kritisert myndighetene.

The Washington Post fikk tilgang til hele fengselet, men fikk ikke lov til å ta bilder under den seks timer lange omvisningen i fengselet.

Lik Nettavisen her og få flere ferske nyheter og friske meninger!

HTML EMBED

Nettavisen ønsker en åpen og levende debatt.

Her kan du enkelt bidra med din mening.