Gå til sidens hovedinnhold

I dialog for å få løst kommunestreiken

Det kan gå mot en løsning i storstreiken.

Ifølge kilder VG har snakket med, foregår det intens møtevirksomhet mellom partene i kommunestreiken.

Meklingsmann Dag Nafstad, som er ansvarlig for meklingen i kommunene, har mandag kveld landet i Oslo, melder VG. Dermed kan det tyde på at kommunestreiken går mot en løsning.

Til nå har kommuneansatte streiket i protest mot det de ser som et KS-tilbud med altfor dårlige lavtlønns- og kvinneprofil. Mandag gikk meldinger ut på at det var uformell kontakt mellom KS og fagforeningene.

Ingen vil kommentere opplysningene, men ifølge Dagbladet håper KS at et nytt tilbud skal få partene tilbake i mekling.

- Klare signaler
- Vi har sendt ut klare signaler om hva som skal til for å finne en løsning. KS må legge bort prinsippene om å godta at størsteparten av tilleggene kommer som sentrale tillegg og ikke som lokale. Deretter må man opp på en ramme på bortimot 3,5 prosent, sier YS-leder Tore Eugen Kvalheim til TV 2 Nyhetskanalen mandag.

Forbundsleder Anders Folkestad kjenner ikke til noen «hektisk møtevirksomhet», slik flere aviser melder om.

- Vi leser dette med en viss undring, og lurer på hvor det kommer fra. Vi har ikke registrert noen bevegelse og ikke fått noen nye signaler. Og så vidt vi vet, er meklingsmannen fortsatt i Tromsø, sier Folkestad til NTB.

45.000 i streik
Streiken har pågått siden fredag 28. mai, og siden onsdag i forrige uke har 45.000 medlemmer av Fagforbundet, Unio, YS og Akademikerne vært tatt ut i konflikten. Mandag var det flere enn 100.000 foreldre og barn som ble rammet av stengte skoler og barnehager. I tillegg er sykehus, bibliotek, renovasjon, tekniske tjenester og boliger for psykiske utviklingshemmede rammet av streiken.

Så langt har Norske kommuner søkt rundt 9000 ganger om dispensasjon fra streiken. Dette gjelder innenfor velferdstilbud og helsetilbud som rent drikkevann, barnevern, psykiatri, sykehjem og hjemmehjelp. Det er de streikende som behandler søknadene, og så langt har organisasjonene innvilget om lag 5400.

- Dette viser at begge parter sterkt ønsker å forhindre negative konsekvenser innenfor svært viktige områder. Jeg vil oppfordre kommunene til å fortsette å søke dispensasjon etter «føre var»-prinsippet, sier KS-direktør Sigrun Vågeng i en pressemelding.

Lang, lang streikerekke
I regi av Unio møtte tusenvis av streikende kommuneansatte opp på Torgallmenningen for å gå i tog mandag formiddag. Det skriver BA.no.

Turen gikk gjennom sentrums gater, forbi Rådhuset, gjennom Marken og endte til slutt opp i Nygårdsparken.

Ifølge avisen støttet ikke alle bilister markeringen. Toget ble møtt av høylytt fløyting og utålmodige tilrop da bilister måtte vente, selv om de hadde grønt lys ved Jernbanestasjonen.

Kommentarer til denne saken