*Nettavisen* Nyheter.

I disse fylkene er det flest med klamydia

De fleste som ble smittet av klamydia i fjor var under 25 år.

De fleste som ble smittet av klamydia i fjor var under 25 år. Foto: Lev Dolgachov (Colourbox)

Flest med klamydia i Oslo, Troms og Finnmark.

22.09.15 11:11

24.811 personer fikk klamydia i Norge i fjor, viser tall fra Folkehelseinstituttet. Antallet smittede har vært stabilt høy de siste årene.

Av de som gikk en diagnose i fjor var 60 prosent kvinner. Hele 66 prosent av de som fikk en klamydia-diagnose i fjor var under 25 år.

Store geografiske forskjeller

Det var fylkene Oslo. Troms og Finnmark som hadde flest tilfeller av klamydia i 2014.

I Troms var forekomsten av klamydia 765 tilfeller per 100.000 innbyggere, mens i Oslo var det 753 av 100.000. Landsgjennomsnittet for antall diagnostiserte tilfeller var 486 per 100.000 innbyggere. Færrest tilfeller ble meldt i Sogn og Fjordane med 335 per 100.000.

De store geografiske forskjellene kan skyldes flere forhold som regionale ulikheter i seksualatferd, helsetjenestetilbud og klamydiatesting, melder Folkehelseinstituttet.

Klamydia smitter ved ubeskyttet sex og er i dag den mest vanlige seksuelt overførbare bakterielle infeksjonen i Norge.

300.000 ble testet

Hvor mange som faktisk er smittet er derimot usikkert.

– Tallene gjenspeiler i stor grad hvem som velger å teste seg og ikke nødvendigvis den reelle fordelingen av klamydia i befolkningen, sier seniorrådgiver Hilde Kløvstad i avdeling for infeksjonsovervåking i Folkehelseinstituttet.

Nesten 300.000 personer ble undersøkt for klamydia i fjor. 8,5 prosent fikk påvist infeksjonen.

Kan føre til infertilitet

Klamydia kan forebygges ved å bruke kondom og behandles med antibiotika. Blir infeksjonen ikke behandlet kan det føre til bekkeninfeksjon, svangerskap utenfor livmoren, infertilitet og kroniske underlivssmerter.

- Det viktigste du kan gjøre for å beskytte deg selv og din seksualpartner mot disse infeksjonene er å bruke kondom, sier Kløvstad.

Nettavisen ønsker en åpen og levende debatt.

Her kan du enkelt bidra med din mening.