RING: 02060 E-POST: 02060@nettavisen.no
Ønsker du å sende video eller andre dokumenter? Benytt 02060@nettavisen.no
Kontakt oss

I fengsel for handikap-sex

Foto: colourbox.com (colourbox.com)
Sist oppdatert:
Mannen lokket den åpenbart psykisk utviklingshemmede kvinnen inn i leiligheten og misbrukte henne.

(iBergen.no) Økonomi-studenten (30) må i fengsel etter at Nordhordland tingrett avviste hans forklaring om at han ikke skjønte kvinnen (44) var psykisk syk.

Kledde seg naken
De to møttes tilfeldig på gaten i en av Bergens nabokommuner i september 2005, da hun var på vei til jobb i en vernet bedrift like ved. Han spurte henne om hun ville ta en hvil med ham og dro henne i armen mot leiligheten.

- Jeg sa at han ikke trengte å dra meg i armen, jeg kunne gå selv. Inne i stuen kledde han av seg alle klærne. Han sa at han elsket meg, og forsøkte å dra av meg buksen mens han kysset og tok på meg. Det gjorde forferdelig vondt. Jeg ville ikke være der, jeg skulle jo på jobb, men det skjønte han ikke, fortalte kvinnen i dommeravhøret, som ble avspilt under rettssaken onsdag.

Da kvinnen uttrykkelig ba ham stoppe, fjernet han hånden. Deretter forlot hun leiligheten og gikk på arbeid. Svært opprørt fortalte hun der sin overordnede hva som hadde skjedd og politiet ble kontaktet.

- Forsto ikke
I avhør benektet først 30-åringen alle påstander, men la kortene på bordet et par måneder senere. Da hevdet han at han ikke hadde sett at kvinnen var psykisk utviklingshemmet, en påstand han gjentok i retten.

- Jeg la merke til at det var noe rart med armen hennes, men ellers ingenting. Hun snakket helt normalt og fortalte meg om jobb og skole. I mitt hjemland, Liberia, er det ingen mentalt syke som verken jobber eller går på skole. Jeg hadde bodd i Norge i ett år og fem måneder, og hadde aldri sett en psykisk utviklingshemmet før. Derfor skjønte jeg ikke at hun ikke var frisk. Men nå gjenkjenner jeg en slik person når jeg ser en, sa 30-åringen.

Tydelig
Den forklaringen kjøpte ikke retten. I dommen påpeker den at det fornærmede fremstår som klart fysisk og psykisk handikappet.

«(...) Hun har en IQ på mellom 40 og 60. videre har de sakkyndige lagt til grunn at hun klart opptrer som en person som i tillegg til sitt fysiske handikap også klart gir inntrykk av å være mentalt enkel, og at det ikke skal mye til av kontakt med henne før dette synes å være åpenbart, selv for en utrenet person.» heter det i dommen.

Retten syntes også 30-åringens argumenter var betenkelige, ettersom han måtte lokke kvinnen inn i leiligheten.

Behov for vern
«Psykisk utviklingshemmede personer vil lett kunne være offer for seksuelle overgrep, idet de lett ville kunne la seg lede. Denne gruppen mennesker har behov for et vern mot denne type uønskede handlinger og retten finner at allmennpreventive grunner taler for en streng reaksjon.» skriver retten før den fastsetter straffen til seks månders fengsel, hvor halvparten gjøres betinget.

Kvinnens bistandsadvokat fikk imidlertid ikke gehør for kravet om 100.000 kroner i erstatning. Fordi overgrepet ikke kunne likestilles med voldtekt, og kvinnen ikke har gitt uttrykk for å være preget av hendelsen, besluttet retten å tilkjenne henne 25.000 kroner.

Les flere nyheter på iBergen.no

Mest sett siste uken

Lik Nettavisen her og få flere ferske nyheter og friske meninger!

Våre bloggere