RING: 02060 E-POST: 02060@nettavisen.no
Ønsker du å sende video eller andre dokumenter? Benytt 02060@nettavisen.no
Kontakt oss

I fire år kranglet naboene om huset. Så ble det revet

REVET: I forrige uke ble Augusthuset på Indreberg i Storfjord jevnet med jorden.
REVET: I forrige uke ble Augusthuset på Indreberg i Storfjord jevnet med jorden. Foto: Ørjan Holm
Nå har de politianmeldt hverandre.

(NORDLYS.NO): Konflikten om et gammelt, ubebodd og delvis råtnet våningshus på Indreberg i Storfjord har har blitt mer langvarende og omfattende enn de aller fleste, skriver Nordlys.

Tre naboer har i fire år kranglet om eierskap bygningen – som på folkemunne kalles «Augusthuset» – og har dratt inn Sametinget, kommunen og en skokk advokater.

Nå er huset revet - og de to gjenværende naboene som fortsatt er med i krangelen har politianmeldt hverandre.

Fikk tillatelse

Historien startet i 2010. Da fikk Ørjan Holm tillatelse av Storfjord kommune til å rive Augusthuset for å sette det opp på sin egen eiendom.

I mars 2011 kjøpte Jan Gunnar og Else-Mari Guttormsen tomta hvor huset står oppført. De ville gjøre gården til et samisk kultursenter og bruke Augusthuset som utstillingslokale.

I et forsøk på å stanse rivningsplanene henvendte de seg til Sametinget, og i løpet av én dag var både Augusthuset og et tilknyttet uthus, registrert som automatisk fredede kulturminner.

På dette tidspunktet har også Karl Harry Abrahamsen fått kjennskap til nabokrangelen. Han er nevø av August Abrahamsen – som i sin tid bygde Augusthuset – og kunne fremlegge dokumenter som ga ham eierskapet til huset. Han kunne samtidig dokumentere at huset var bygget i 1939, ikke på 1800-tallet.

LES MER: Kranglet i fire år om denne rønna – nå viser det seg at ingen av dem eier huset

Ikke samisk

Det viste seg også at huset ikke har samisk tilknytning. Til tross for dette opprettholdt Sametinget fredningen av huset og et tilstøtende uthus. Juni 2013 ga de ekteparet Guttormsen 175.000 kroner til restaureringen av uthuset, kalt «Bergsbua». To måneder senere ga kommunen Abrahamsen lov til å rive både Augusthuset og Bergsbua.

Sametinget påklager rivningstillatelsen. I september gjennomfører Troms fylkeskommunes konservator en befaring på eiendommen. Rapporten konkluderer med at begge bygningene er verneverdige. Ekteparet Guttormsen ber samtidig Storfjord kommune om å regulere hele eiendommen som hensynssone.

Men i mars i år slår Riksantikvaren hull på fredningsspørsmålet når de fastslår at ingen av bygningene på eiendommen er verneverdige kulturminner. Bergsbua er på dette tidspunktet revet av ekteparet Guttormsen.

Karl Harry Abrahamsen ønsker ikke å kommentere saken overfor Nordlys.

Alt revet

Rivingen av Augusthuset startet opp i juli. Nesten fire år etter at den første søknaden ble levert Storfjord kommune, så saken ut til å få et endelig punktum.

Men det stanser ikke her.

Karl Harry Abrahamsen sendte 10. juli et brev til Sametinget der han klager over at ekteparet Guttormsen bevisst forhindrer rivingen av Augusthuset. Det er plantet ny hekk i oppkjørselen til eiendommen, noe som gjør det vanskelig å bringe ustyr til huset. Ekteparet skal også ha blokkert oppkjøreselen med bil.

Samtidig har ekteparet også begynt oppføringen av et større uthus to-tre meter fra Augusthuset, noe som visstnok har vanskeliggjort rivningsarbeidet.

Begge parter har ytret planer om å politianmelde motparten. Konstituert regionlensmann i Nord-Troms, Joakim Bakke, forteller at de etterforsker saken etter å ha fått inn to anmeldelser.

– Det er snakk om én anmeldelse for riving av huset og én anmeldelse for trusler, sier Bakke.

Husets den gang antatte eier – nestleder i Norsk Miljøvernforbund Ørjan Holm – måtte i 2011 avbryte rivningsplanene da huset ble vernet som kulturminne. Nå sier han seg fornøyd med at saken har fått en avslutning.

– Jeg har påstått fra dag én at påstandene om at Augusthuset var et samisk kulturminne eid av Guttormsen og Berg, var en bløff. Nå viser det seg at det aldri har vært hold i dette, og at jeg har rett i alle mine påstander. Hva andre har gjort og sagt får stå for deres egen regning. Nå er saken historie, sier Ørjan Holm.

Rev garasje

Stadig flere folk i Troms krangler med naboen. Dette råtne huset endte som advokatmat og politisak før det til slutt ble revet.

Leder i konfliktrådet i Troms, Arna Beate Hansen, forteller at de har en jevn tilstrømming av kranglende naboer.

– Jeg vet at vi har hatt et titallssaker i år, såkalte nærmiljøkonflikter. Det kan være nabokonflikter, men også saker for eksempel i et borettslag, hvor det kan være konflikter som går på bruk av fellesarealer og parkeringsplasser. Så har vi de tradisjonelle, som snømåking og trær som skygger for sola. De løser folk som regel selv, sier Hansen.

Konfliktrådet håndterte totalt 26 nærmiljøkonflikter i 2013, ifølge årsrapporten. Hansen forteller at de aller fleste etter hvert kommer til enighet og inngår en avtale.

Namsfogden i Tromsø og Karlsøy, Hans Holger Øyan, sier de færreste nabokranglene går så langt at namsfogden må gripe inn. Etaten kan kun gripe når det foreligger en rettskraftig dom, og partene nekter å etterkomme den. Men når det først skjer, kan det fort bli dyrt for den tapende part.

Øyan forteller at etaten for eksempel iverksatt har hugging av trær, men også har hatt mer omfattende saker.

– Jeg var med på å rive en garasje en gang. Det var i forbindelse med en ekspropriasjonssak. Det er heldigvis ikke ofte vi har slike saker, men det har skjedd og det vil skje igjen, forteller Øyan.

Les flere saker fra Nordlys her.

Mest sett siste uken

Lik Nettavisen her og få flere ferske nyheter og friske meninger!

sterke meninger

Nettavisen vil gjerne vite hva du mener om denne saken, og ønsker en frisk debatt i våre kommentarfelt. Vær saklig og respektfull. Les mer om Nettavisens debattregler her.

Gunnar Stavrum
sjefredaktør

comments powered by Disqus

Våre bloggere