– Vi kommer ikke til å anbefale noen innstramminger før jul.

Det lover fagdirektør i FHI, Preben Aavitsland, overfor Nettavisen.

Dermed blir julebordet til nordmenn frie for restriksjoner i år, til tross for at FHI i forrige uke skrev at en ny koronabølge var på vei.

Forbeholdet er at regjeringen ikke griper inn og overstyrer FHIs anbefalinger.

– Strenge tiltak kan kanskje bremse epidemien litt, men det vil ha store negative effekter for arbeidslivet, foreningslivet og folks frihet. Og epidemien kommer uansett tilbake for fullt når tiltakene lettes, utdyper Aavitsland overfor Nettavisen.

Flytter julebordet

I fjor fikk solenergiselskapet Scatec sitt julebord på Aker Brygge 26. november veldig mye oppmerksomhet. De aller fleste tilfellene med omikronvarianten av koronaviruset i Norge kunne en drøy måned senere fortsatt spores tilbake til dette famøse julebordet, ifølge FHI. 81 av 119 personer fra firmaet testet positivt for koronavirus i ettertid. 64 øvrige gjester i restauranten testet også positivt.

I år dropper selskapet julebordet. Det meldte i alle fall Aftenposten tirsdag.

– Det ble vel fremstilt litt feil. Vi dropper ikke julebordet, vi har bare valgt å ha det tidlig på nyåret, sier kommunikasjonssjef i Scatec, Stian Tvede Karlsen, på telefon til Nettavisen.

– Er det på grunn av fjoråret, årets smittesituasjon, eller passet det bare bedre?

– Det var da det passet, svarer Tvede Karlsen.

Les også: Ny koronabølge skyller over oss: — Disse rådene blir viktige

Han forteller at det var viktig for selskapet å være åpen om smittesituasjonen i fjor på grunn av den raske spredningen, og at det var et viktig samfunnsansvar.

– Men hvordan vi håndterte det internt er ikke noe vi ønsker å kommentere, sier Tvede Karlsen.

– Det var godt omikron kom

Etter at omikronvarianten tok over i Norge har dødeligheten til korona gått ned. En tabell Aavitsland har delt på Twitter viser blant annet at kun én prosent av de smittede over 80 år har dødd som følge av infeksjonen. For aldersgruppen 70-79 år er andelen nede i 0,2 prosent.

– Omikronvarianten ville ha kommet til Norge i løpet av noen uker uavhengig av dette julebordet. Det var godt at den nokså milde omikronvarianten kom og skjøv bort den mye verre deltavarianten, slår Aavitsland fast til Nettavisen.

Les også: Nå faller mengden vann i norske vann­magasiner

Tabellen viser samtidig at 17 personer mellom 0 og 39 år har dødd som følge av covid-infeksjon i tidsperioden 20. desember 2021 - 20. oktober 2022.

– Flere av disse personene hadde alvorlige underliggende sykdommer, sier Aavitsland, og legger til at FHI av personvernhensyn ikke kan gå i detalj på dette.

– I denne aldersgruppa er risikoen for å dø av korona for dem som smittes, under 1 av 100 000. Det er altså 99,999 % sjanse for å overleve en koronainfeksjon, sier han.

Klar beskjed

Aavitsland kommer også med en klar beskjed:

– Vi oppfordrer dem som har fått anbefalt koronavaksine og influensavaksine, om å ta begge disse nå. Det er altså de eldre over 65 år, voksne under 65 år med underliggende sykdom og gravide, sier han til Nettavisen.

Les også: Dansk sjokk­uttalelse i VM

Når det gjelder helsemyndighetenes råd, er de uforandret siden februar, sier Aavitsland:

  • Du trenger ikke teste deg for korona, selv om du har symptomer. En negativ koronatest utelukker ikke andre infeksjoner, som influensa.
  • Du bør holde deg hjemme om du er syk med luftveissymptomer.
  • Du bør unngå kontakt med personer i risikogrupper, dersom du har luftveissymptomer.

– Dette er egentlig sånn verden var før korona. Var man skikkelig forkjølet, så holdt man seg unna bestemor noen dager. Og man holdt seg unna jobben og julebordet, avslutter Aavitsland.