KIRKENES (Nettavisen/iFinnmark): 24. februar endret livet seg for alltid for ukrainerne, både hjemme og utenlands. Det var intet unntak for 36 år gamle Mykhailo Kozachenko som har bodd i Sør-Varanger kommune mange i år. For hans del ble det starten på en ny tid, som har kostet mye personlig, selv om han bor i trygge Norge.

– De jeg kjente fra før fra Russland delte seg for meg. Noen valgte å støtte Putin og andre gjorde ikke det. Da er det ikke så mye å prate om med de som ikke tok avstand fra Putin. Det har rett og slett ikke vært noe mer å diskutere med dem, sier Kozachenko til Nettavisen.

Siste nytt om krigen i Ukraina her

Siden krigen startet har Kozachenko flere ganger tatt initiativ til demonstrasjoner i Kirkenes, blant annet utenfor det russiske generalkonsultatet.

– Vi må demonstrere. Det er krig. Vi forventet at noen fra konsulatet skulle komme til oss demonstranter og innrømme at det har blitt gjort noe galt, enten fra Putin eller ledelsen. Kanskje også fordømme krigen, men vi hørte ikke noe. Det var bare å glemme, sier 36-åringen.

Til ifinnmark.no har han tidligere sagt at sønnen stoppet ham for å dra til hjemlandet for å kjempe.

Les hele saken her: Et halvt år med krig: – Det er så helvetes grusomt det som skjer

– Jeg har dårlig samvittighet for at jeg gjør for lite for Ukraina. Jeg burde gjort mer. Det tenker jeg mye på. Jeg tenker også mye på hvor lenge dette skal vare, sa en åpenhjertig Mykhailo.

I stort mindretall

Han forteller at det ukrainske miljøet i Kirkenes ikke var særlig sammensveiset før invasjonen, men at det endret seg raskt etter det.

– Vi begynte å ringe hverandre og avtale neste demonstrasjon. Vi er vel rundt 20 stykker her i Kirkenes, men vi har ikke noe forening eller lignende. Det har også kommet noen flyktninger, men de har mer enn nok med sine egne problemer, forteller Kozachenko.

Sør-Varanger har rundt 400 innbyggere med russisk bakgrunn fordelt utover kommunen. Det er drøye fem prosent av innbyggertallet i kommunen, og rundt halvparten av disse bor i Kirkenes. Mykhailo forteller at flere av russerne har vært med i demonstrasjonene, og akkurat det setter han stor pris på.

Les også: Putin raser mot Vesten: – Hybridkrig

– Vi har mange russere som er med og demonstrerer med oss og fordømmer Putins regime. Det er det jeg kaller ordentlig russere, sier han.

Se et lengre intervju med Mykhailo her:


– Redd for å ta avstand

36-åringen er også inne på at flere i Kirkenes, hverken har tatt avstand fra krigen, men at de heller ikke har vært med på demonstrasjonene. Kozachenko mener at det har vært en slags likegyldighet blant noen russere i byen. Ordfører i Sør-Varanger kommune, Lena Norum Bergeng (Ap), sitter på rådhuset i sentrum, kun et steinkast unna det russiske generalkonsulatet. Hun bekrefter at Russlands invasjon har skapt splittelse i byens russiske miljø.

– Det kan være forskjellig meninger blant dem, akkurat som hos nordmenn. Det er ytringsfrihet. De aller fleste som bor her har familie over grensen. Mange er kanskje redd for å ta avstand fra Putin, redd for hva som skal skje med sin familie. Man må nesten ta høyde for at det finnes forskjellige meninger, sier Bergeng til Nettavisen.

Les også: Har fått klar atomvåpen-beskjed fra Nato: – Vil reagere resolutt

Hun forteller også at all kontakt med det russiske generalkonsulatet stoppet over natta etter 24. februar.

– Vi snakker ikke sammen lenger. Det er et kun et «hei» på gata og ikke noe mer, sier ordføreren.