Gå til sidens hovedinnhold

I harnisk etter prishopp

Høyres Ulf Granli er i harnisk etter vedtaket om 31,5 prosent prishopp på leie av kommunal grunn til alkoholservering.

GRÜNERLØKKA: Rett før jul strammet sosialistene skruen kraftig til på bruken av parker til arrangemement. I tillegg er prisen på leie av offentlig grunn økt med 31,5 prosent fra 1. april. Aps Paal Haavorsen mener dette er en attraktiv vare som markedet glatt kan betale for (les annen sak). Ulf Granli er ikke enig i den måten å se saken på.

– Isolert sett kan det sies slik, men det endrer ikke det faktum at Grünerløkkas næringsdrivende må betale en høyere pris for en vare enn næringsdrivende langs Karl Johan må betale. Det endrer heller ikke på det faktum at kostnadene veltes over på lokalbefolkningen. Og igjen, da er det fare for at man velger å ta parkene i bruk. Vi i Høyre frykter mer fyll i parkene, sier Ulf Granli.

Han avviser at kommunen subsidierer næringslivet, slik Haavorsen har uttrykt det.

– Når Ap snakker om subsidiering av næringslivet, høres det ut som kommunens eiendom er i privat eie. Slik er det ikke. Våre fortauer og parker i fellesskapets eie og skal fungere til glede for felleskapet og ikke utelukkende fungere som en kommunal melkeku. Men Ap har alltid hatt problemer med å skille mellom parti og stat, smeller det fra Høyrepolitikeren og næringslivsmannen.

– Bare tull!

Paal Haavorsen har lite til overs for Granlis ressonnement.

– Dette er bare tull! Utesteder kan velge om de vil leie eller ikke. De kan også velge hvor mange kvadratmeter de vil leie. Her er det fritt valg. Det vil være enda mer alvorlig om vi politikere blir oppfattet som at vi er kjøpt og betalt av utestedene og gir dem tilgang til det offentlige rom, uten å betale markedsverdi. Dette er penger som kommer det offentlige til gode i form av mer midler til rydding av fortau og orden i parkene, argumenterer Ap-mannen.

Ser det an

I de 400.000 ekstra som tilfaller bydelen i økte inntekter, har man tatt høyde for et visst «frafall» eller reduksjon i skjenkeareal, ifølge Haavorsen.

– Full pott er 600.000 kroner ekstra, sier han.

Men vet dere om de økte prisene er markedspris?

– Det vet vi jo ikke,men vi får se. Hvis det er slik at antall kvadratmeter ikke går ned, er vi innenfor hva markedet vil betale. Blir det for dyrt, må vi kanskje redusere det igjen, medgir Haavorsen og legger til at han ikke tror på noen «utepils-død» som følge av prishoppet.

– Jeg tror ikke dette blir noe spesielt problem. Det er høy avanse på salg av alkoholholdig drikke, sier han.

Reklame

Gjør kupp: Sportsbutikkene tømmer lagrene for vintervarer