*Nettavisen* Nyheter.

I Harry Potters fotspor

Den første plakaten for den aller siste Harry Potter-filmen. Foto: Warner/SMN

Her er de heteste reisemålene for Harry Potter-fansen.

Når «Harry Potter og Dødstalismanene - Del 2» ruller over lerretet er det også et farvel med forfatter J K Rowlings trolldomsverden hvor de unge magikerne kjemper mot Fyrst Voldemort og andre mørke krefter.

Selv om Rowlings magiske verden ikke eksisterer i virkeligheten, finnes det nok av plasser som inspirerte forfatteren når hun skrev Harry Potter-bøkene. Hun var da bosatt i Edinburgh i Skottland, skriver Avisenes Nyhetsbyrå (ANB).

VisitScotland har noen gode forslag om Potter-mål som kanskje kan dempe savnet når eventyret nå tar slutt.

The Balmoral Hotel, Edinburgh
Et «must» for fansen – og et av de mest prestisjefulle femstjernes hotellene i Skottland. The Balmoral er faktisk plassen J K Rowling skrev de siste ordene i den aller siste boken om Harry Potter. Ja, den som nå kommer på kino. Forfatteren rundet av det historiske øyeblikket med å skrive en hilsen på en av skulpturene på rommet sammen med hennes signatur og dato.

Edinburgh Castle, Edinburgh
Den gamle festningen dominerer byens «skyline», og er bygget på toppen av en vulkansk klippe. Foruten Harry Potter-parken i Orlando kommer du nok ikke nærmere Hogwarts-skolen i virkeligheten, og det er lett å se likhetene. Små magikere og andre som besøker festningen kan også vente seg en fantastisk utsikt over byen.

Festningen ble brukt i lanseringen av den sjette boken, «Harry Potter og Halvblodsprinsen».

(Artikkelen fortsetter nedenfor bildet)

Klikk på bildet for å forstørre.

Foto: Nicolas Asfouri

Spoon Cafe Bistro og The Elephant House, Edinburgh
To små kafeer som Rowling pleide å besøke mens hun skrev på de tidligere Potter-bøkene. Spoon Cafe Bistro het den gang Nicholson’s Cafe, men har altså skiftet navn. Begge kafeene ligger midt i Edinburgh, og det var altså her Rowling skrev ned noen av de fascinerende historien om Harry Potter.

Dalhousie Castle, Midlothian
Midlothian ligger litt sør for Edinburgh, og på Dalhousie Castle er det faktisk mulig å overnatte. På dagtid er falkoneriet verdt en titt for Potter-fansen. Her kan man faktisk se ugler som ble trent opp til Potter-filmene i et akrobatisk luftshow, og tenke på hvordan det er å få levert en skremmende «hyler» (Potter-fansen vet hva dette innebærer¿).

Hagrid’s Hut, Highlands
Da den tredje filmen i serien ble laget i 2003, «Harry Potter og fangen fra Azkaban», skjedde det i Glencoe nordvest i Skottland. Settet er selvsagt borte nå, og området er tilbake i sine naturlige omgivelser. Fansen vil helt sikkert kjenne seg igjen i Clachaig Gully med det spektakulære landskapet rammet inn av Torren Lochan og Signal Rock-skogen.

Jacobite Steam Train, Highlands
Beskrevet som en av de mest fantastiske togreiser du kan ta, damplokomotivet Jacobite åler seg gjennom det majestetiske Highlands fra Fort William til Mallaig. Toget kjenner du igjen fra den aller første filmen, «Harry Potter og de vises stein», og deler av ruten dukket også opp i film nummer to, «Harry Potter og mysteriekammeret». Scenen i «Harry Potter og de vises stein» hvor den lysblå Ford Anglia fløy rundt toget er filmet på Glenfinnan-viadukten vest for Fort William.

Den 135 kilometer lange rundturen med toget starter ved det høyeste fjellet i Storbritannia, Ben Nevis, er innom den mest vestliggende togstasjon Arisaig, passerer i nærheten av Loch Morar (den dypeste ferskvann-lochen i Storbritannia), den korteste elven River Morar og ender ved den dypeste sjøvann-lochen: Loch Nevis. (ANB)

Nettavisen ønsker en åpen og levende debatt.

Her kan du enkelt bidra med din mening.

Annonsebilag