*Nettavisen* Nyheter.

I hjertet av Toscana

Toscana kan forandre dine største smaksopplevelser, by på et bølgende landskap og noen storslåtte byer. Vi lot oss fascinere av Siena.

04.08.06 08:29

(SIDE2): Etter å ha gått fra hotell til hotell i Firenze, går turen mot middelalderbyen Siena. En lillebror i Toscana, men et ypperlig knutepunkt for dagsturer i dette vakre området av Italia.

Se bilder fra Siena og Toscana her.

På veien

Klikk på bildet for å forstørre.

Foto: Anders Røeggen

Dette fortrinnet gjør at håpet om en god natt søvn i historiske omgivelser kan bli et problem. Hotellene er gjerne fulle i denne vakre byen også, så klok av skade stopper vi opp på halvveien og finner et heller usjarmerende hotell i byen Poggibonsi.

Vi kommer ganske sent og drar ganske tidlig, så noen sløsing med verdifulle feriedager blir det ikke. Vi suser gjennom et vakkert og fruktbart landskap og Siena venter oss allerede før lunsj.

Full av liv

Siena er i det hele tatt mye mer enn et såkalt utgangspunkt for Toscanas mange severdigheter. Byen i seg selv er full av liv og fascinerende historie. Nesten alle gater har en helning siden byen er, som Roma, bygd på sju åser.

Gatene nærmest bølger seg fremover, der vi vandrer gjennom trange smug, storslåtte piazzaer, bratte trapper, overhengende broer og korridorer. Disse siste fenomenene, som forbinder hus på hver sin side av en gate, er typisk for arkitekturen i Siena.

Strømmen av turister finner du også her, men aldri så trykkende som i Firenze eller Pisa.

Klikk på bildet for å forstørre.

Foto: Anders Røeggen

Korte avstander

Beina trenger heller ikke å bli så trøtt av litt gange mellom de viktigste severdighetene i Siena. Et nettverk av gater rundt den vifteformede Piazza del Campo geleider deg raskt rundt til de beste plassene.

Statuene av Remus og Romulus hengende under pattene på en ulv finner man både her og der. Ifølge legenden ble Siena grunnlagt av Senius, sønn av Remus, som igjen var bror av Romulus – hvor Roma kommer fra.

Her er noen av de største høydepunktene fra byen:

Piazza del Campo – Plassen er delt inn i ni sektorer i stein. Dette symboliserer de nis råd, som igjen styrte denne middelalderbyen.

Palazzo Pubblico – Dette gotiske rådhuset, med sitt imponerende klokketårn, sto ferdig i 1342. Idet vi ankommer hovedinngangen kommer et brudepar ut på Piazza del Campo. Et kyss blir behørig applaudert av både gjester og turister.

Duomo – Fortsatt snakker vi om gotisk stil og i tillegg er katedralen en av Italias mest storslagne. I 1339 var målet å lage den største katedralen i kristenheten, men det ble med planene og et ufullført sideskip som skulle vært 50 meter langt og 30 meter bredt.

Klikk på bildet for å forstørre.

Foto: (Getty)

Velsignede hester

Sienas største attraksjon er allikevel noe som gjenskapes hvert år. Festivalen Palio er i realiteten et veddeløp der det gjelder å holde seg på hesteryggen, men arrangementet er så uendelig mye mer når folkemassene samler seg på den allerede nevnte Campo-plassen.

Folk stiller i tradisjonelle folkedrakter og rustninger fra middelalderen. Trommevirvlene dundrer mellom husveggene og flaggsjongleringen får folk i den rette stemningen.

Rytterne representerer byens 17 kirkesogn og hver hest velsignes i sine respektive kirker. Selve løpet er unnagjort på rundt 90 sekunder, men det går an å oppleve folkelivet og spenningen to ganger i løpet av en sommer – 2. juli og 16. august.

Les mer om Toscana og Siena her.

Les også:Et rom med utsikt

Her finner du mer ferie- og reisestoff.

Følg Side2 på mobilen

Nettavisen ønsker en åpen og levende debatt.

Her kan du enkelt bidra med din mening.