*Nettavisen* Nyheter.

Stein Sneve

I hysteriets tid

Kvinne på utecafé.

Vi vet at sosial isolasjon over lengre tid skader både fysisk og psykisk helse, sa ha ikke dårlig samvittighet om du tar deg en tur på byen, så lenge du holder avstand til andre. Foto: Getty Images

Gå på kafé med god samvittighet, berg din egen helse, arbeidsplasser og gjør det lettere å få samfunnet i gang igjen når dette er over.

Vi lever i forvirringens tid. Vi lever i fryktens tid. Helt forståelig; vi møter et virus ingen egentlig forstår, og som kan drepe mange av oss. Men vi kan ikke tillate oss også å leve i hysteriets tid.

Akkurat nå er store deler av verden stengt ned. Det har i stor grad vært nødvendig, men det har sin pris. Og den prisen vil øke drastisk dersom dagens unntakstilstand varer for lenge.

Følg nettavisens Nyhetsstudio: Få siste nytt om koronaviruset

Det er derfor det er så viktig at våre myndigheter har en exit-strategi; en plan for når ulike tiltak skal rulles tilbake. Skoler, utesteder, butikker og bedrifter kan ikke holde stengt måned etter måned. Da legger vi samfunnet i grus, og ender antakelig med å ta flere liv enn vi berger gjennom dagens tiltak.

Men det er også noe vi som enkeltindivider kan gjøre for å dempe de negative effektene av de tiltak som nå er innført. Det ene er lojalt å følge de rådene som gis av helsemyndighetene, det andre er å holde hjertet varmt, og hodet kaldt.

Det har de fleste av oss gjort så langt. Med noen unntak. Enkelte synes ikke å ha tatt inn over seg situasjonens alvor, og bryr seg ikke om å følge de råd som er gitt. Mens andre kanskje prøver å følge dem for hardt.

Les også: Koronakrisen: Flere steder begynner folk å bli bekymret for egen økonomi

Ta dette med å holde seg hjemme når du ikke er i karantene. Det betyr ikke at du skal isolere deg fra alt og alle, tar du de nødvendige forholdsregler når det gjelder avstand er det helt greit å gå tur, jogge, ja, til og med å gå på kafé.

Ja, det er ikke bare greit, det er faktisk å anbefale. Vi snakker her om tiltak som kan komme til å vare i lang tid, og da blir det fort skadelig å sitte inne hele tiden. Både for din fysiske og mentale helse. Det finnes tung forskning som viser at sosial isolasjon dreper, og isolerer vi oss lenge nok risikerer vi at det tar flere liv enn viruset.

Den aggresjon vi ser på enkelte sosiale medier over at folk jogger eller går ut og tar seg en øl eller kaffe er ofte , ja, nettopp hysterisk. Er forholdene lagt til rette for det på utestedet, bør vi heller oppfordre folk til å gå ut. Til å kose seg, til å se andre mennesker - om enn på litt avstand. Så får vi heller unngå de steder som ikke legger til rette for det.

Les også: Koronakrisen kan ende svært godt for Norge

For det vi vet om lignende epidemier (vi har vel egentlig bare en å lære av - spanskesyken for 100 år siden) er at stadig flere vil gå lei dess lengre de restriktive tiltakene varer. Til slutt går de så lei at de helt slutter å bry seg med reglene, og gjør virkelig farlige ting.

Skal vi unngå det, må vi prøve å leve så normale liv som mulig, så lenge som mulig. Det vil også bidra til å dempe de økonomiske skadene av tiltakene.

De utesteder som ennå har åpent, får lov fordi myndighetene anser det som trygt, dersom de legger til rette for at folk kan holde avstand der. Men det hjelper lite dersom alle kundene uteblir, i en hysterisk redsel for alt annet enn egen sofakrok.

Nettavisen Pluss: Fem elbiler skiller seg ut. Én koster godt under 300.000

Gå derfor på kafé med god samvittighet, føl til og med litt på at du er med på å berge arbeidsplasser og gjøre det lettere å få samfunnets maskineri i gang igjen når dette en gang er over.

Det er å holde hodet kald, og hjertet varmt, og bidra til at vi ikke ender i hysteriets tid.

Nettavisen ønsker en åpen og levende debatt.

Her kan du enkelt bidra med din mening.

Annonsebilag