Det er kun et land i verden som har nærmest vaksinert alle i risikogruppene. Det landet er Israel. 55,6 prosent av befolkningen har fått første nålestikk, og 40,6 prosent har fått fullverdig vaksinering.

Hele 90 prosent av israelere over 50 år har blitt vaksinert eller har naturlige antistoffer mot viruset.

Til sammenligning har rundt 6 prosent av nordmenn fått første dose vaksine, og tre prosent er fullvaksinert.

Når vi skal se hvordan fremtiden kan bli når Norge også får vaksinert store deler av befolkningen, er det naturlig å se på Israel.

Les mer: FHI: - Disse virusvariantene er av særlig interesse

Kan bade med vaksinepass

Israel har den senere tiden fått en økning i smitte. Ifølge det israelske forsvarets spesialgruppe for koronaviruset, er reproduksjonstallet nå på 1 - og landet har opplevd en økning i smitten de siste ukene.

Tirsdag var det 4.265 personer som testet positivt for viruset, av totalt 91,122 gjennomførte tester. Totalt er det 5.797 israelere som har mistet livet.

Omtrent halvparten av de nye smittede er under 19 år, noe som betyr at de aller fleste risikerer bare milde symptomer.

Men selv om folk blir smittet, er det langt færre tilfeller av alvorlig sykdom. Antallet alvorlige syke som konsekvens av viruset falt til det laveste det har vært på 10 uker, med 717 pasienter totalt. 266 personer er i kritisk tilstand og 224 personer er i respirator.

Les også: Texas åpner samfunnet opp igjen – til tross for advarsler

Landet er litt under dobbelt så stort som Norge, med en befolkning på omtrent 9,3 millioner mennesker.

Med et eget vaksinepass for fullvaksinerte har stadig større deler av befolkningen fått friheten tilbake. Mens kjøpesentre og butikker er åpen for alle, har også treningssenter, svømmebasseng, hoteller og kulturtilbud åpnet for personer med vaksinepass.

Vil ha samarbeid med Israel

Nylig ble det satt i gang samtaler for å få et vaksinesamarbeid med EU-landene Danmark og Østerrike. Begge landene mener det har gått for tregt med EU-samarbeidet om vaksiner, og har dermed ønsket å finne andre løsninger. Ifølge Danmarks statsminister Mette Fredriksen drøftes det å bygge vaksinefabrikker i Israel.

Les mer: Kraftige reaksjoner etter Islam Nets kjøp av Oslo-eiendom til 60 mill: – Dette må stoppes

– Det kan bety at vi bygger vaksinefabrikker i Israel. Det er ikke et urealistisk scenario, sa den danske statsministeren under en spørretime i det danske Folketinget tirsdag, ifølge dansk TV2.

Hun reiser til Israel for å ha samtaler med regjeringen på torsdag.

Les også: Seks av ti vil ha endret vaksinestrategi

Landet har hatt flere runder med nedstengninger, likt Norge, men har enkelte regler som er strengere. Som for eksempel at de lenge har nektet egne statsborgere å reise hjem til Israel. Nå slipper landet inn 1.000 personer i uken fra rundt om i verden.

Spesielt har det vært bekymring rundt de ultraortodokse jødiske miljøers håndhevelse av restriksjonene. Ifølge avisen Haaretz har det vært flere tilfeller av at skoler og andre sentre har vært holdt åpne på tross av nedstengningen.