*Nettavisen* Nyheter.

I mer enn 40 år hadde verden holdt pusten.

Med et håndtrykk kunne en samlet verden senke skuldrene.

06.06.14 17:04

Rett etter 2. verdenskrig gikk verdens to supermakter i steil front mot hverandre. I løpet av de første årene etter krigen var det noen viktige hendelser som førte til at forholdet mellom de landene kjølnet betraktelig.

Truman-doktrinen kjølner forholdet

Økende sovjetisk innflytelse i Europa førte til at USAs president Harry Truman presenterte Truman-doktrinen, en form for motvekt mot Sovjetunionen, hvor det ble gjort et poeng at dette var en kamp mellom de frie mennesker og totalitære regimer.

Klikk på bildet for å forstørre.

Atombombene førte til nye redsler Foto: (Wikipedia Commons)

Blant annet var det som skulle hjelpe Norge ut fra krigens utarmelse en del av Truman-doktrinen. Marshall-hjelpen ble tilbudt europeiske stater som slet økonomisk etter mer enn fem strabasiøse år i krig.

Sovjetunionen så Marshall-hjelpen som en fare mot sin egen innflytelse i de nylig annekterte statene, og nektet stater i unionen å motta hjelpen.

Du kan se alle de nominerte, og gi din stemme her.

Det blir kaldere

Fra dette punktet ble forholdet mellom supermaktene bare kjøligere, og den kalde krigen ble symbolisert av en rekke kappløp: romkappløpet, teknologikappløpet og for ikke å glemme; atom-kappløpet.

Kuba-krisen ble kanskje et av de verste øyeblikkene under den kalde krigen, men på begynnelsen av 80-tallet hadde problemene begynt å øke igjen. Regan klarte å kjølne forholdet enda mer etter sin inntredelse som president ved å kalle Sovjetunionen for en "ond stat".

Gorbatsjov letter på trykket

Klikk på bildet for å forstørre.

Mikhail Gorbatsjov Foto: (Scanpix)

Sovjetunionen byttet ledere en rekke ganger mellom 1980 - 1985, og det var med reformvennlige Mikhail Gorbatsjov forholdet endelig begynte å tø opp. Sovjets økonomi hadde slitt lenge, og unionen klarte ikke å følge amerikanerene på samme måte som før.

I 1985 møttes Gorbatsjov og Reagan for første gang, i et møte som skulle bli det første av flere som til slutt endte den kalde krigen. Deres håndtrykk ble stående som kanskje det viktigste siden slutten på 2. verdenskrig. En hel verden kunne puste litt lettere.

Historiens viktigste håndtrykk

I samarbeid med BundeGruppen kårer Nettavisen historiens viktigste håndtrykk.

I juryen sitter Thorvald Stoltenberg sammen med Gunnar Stavrum fra Nettavisen, deleier i Grieg-gruppen Elisabeth Grieg, partner i Wikborg Rein Ola Øverseth Nisja og konsernsjef i Bundegruppen Odd-Erik Bunde.

HTML EMBED


Våre lesere har sammen med juryen plukket ut noen håndtrykk som er nominert til historiens viktigste. Vi presenterer ett og ett i en artikkelserie fram til historiens viktigste håndtrykk er kåret. Håndtrykket kåres av våre lesere i samarbeid med juryen.

Dersom du blir med og avlegger din stemme, blir du samtidig med i trekningen om å få tre håndverkere i hus – i tre dager.

Du kan se alle de nominerte, og gi din stemme her.

Nettavisen ønsker en åpen og levende debatt.

Her kan du enkelt bidra med din mening.