I morgen kan Otto bli felt

Klaget inn for jødehets.

23.02.09 12:40

Pressens Faglige Utvalg skal tirsdag avgjøre om «Torsdagsklubben» på TV 2 drev med jødehets.

NA24 Propaganda - Norges største medienettsted

PFU behandler klagen fra Imre Hercz og Det Mosaiske Trossamfund på to monologer i «Torsdagsklubben».

Otto Jespersen anklages for jødehets
Klagerne mener monologene inneholder krenkende, hatefulle og antisemittiske utsagn, som virker stigmatiserende overfor jødene som etniskreligiøs minoritet. Slik klagerne ser det, minner dette om nazistenes propaganda, der jødene ble fremstilt som skitne mennesker og sammenlignet med skadedyr, heter det i et sammendrag av klagen.

TV 2 skriver i sitt svar på klagen at klagerne «øyensynlig ikke har sett det sentrale poenget» i monologene og de presseetiske rammene må være «vesentlig videre» for satire og humor enn for ordinær journalistikk.

Meld deg på NA24 Propagandas nyhetsbrev

Klager inn dramaserie
Samme kanal er også klaget inn av Halfdan Ditlev-Simonsen for en episode i dramaserien «Hvaler».

Klagen gjelder en episode der det i en sekvens var lagt inn en referanse til familien Ditlev-Simonsen som i over 200 år har hatt tilknytning til øykommunen Hvaler. På vegne av familien påklager Halfdan Ditlev-Simonsen at man på denne måten blir identifisert og negativt uthengt.

TV 2 skriver i sitt klagetilsvar at de stiller seg spørrende til om en fiktiv TV-serie faller inn under kriteriene for klagebehandling i PFU. «Dersom så er tilfelle, kan TV 2 uansett ikke se at den påklagede sekvensen har det negative innhold som klageren beskriver», heter det i tilsvaret.

Klagen skulle opprinnelig vært behandlet ved PFU-møtet i januar, men ble utsatt.

Også to av Grenlandsavisene har klager som skal behandles i morgen. Porsgrunds Dagblad er klaget inn av parkeringsselskapet Security Park, og Telemarksavisa er klaget inn av en hytteeier som bestrider at han har beskyldt lederen av teknisk komité i Bamble kommune for «uredelighet».

Klager til behandling har også NRK, Bergens Tidende, Ullern Avis og Fædrelandsvennen.

Har du et medietips - kontakt NA24 Propaganda

Nettavisen ønsker en åpen og levende debatt.

Her kan du enkelt bidra med din mening.