*Nettavisen* Nyheter.

I morgen må du starte reisen mye tidligere

Foto: Jørgen Berge (Mediehuset Nettavisen)

De neste seks ukene må du bergne opp til en time ekstra reisetid om du skal ta tog.

24.06.12 20:26

Søndag stengte Oslo-tunnelen, og det er nå full stopp i togtrafikken gjennom Oslo. De neste seks ukene må du ta buss og t-bane i stedet for tog på en rekke strekninger. Akkurat som i fjor sommer skal det gjøres vedlikeholdsarbeid for å øke punktligheten i togtrafikken.

Dermed får du som togreisende lengre reisetid, og må belage deg på flere buss- og togbytter for å komme fram dit du skal.

- Prinsippet er at folk skal komme fram med togene i rute, men at man må starte reisen i god tid fordi bussene bruker lengre tid, sier pressevakt Erik Lødding i NSB til Nettavisen.

- Beregng en time ekstra
NSB råder sine kunder til å starte reisen fra 20 minutter og opp til en time tidligere enn normalt.

- Skal du gjennom Oslo må du regne med ekstra god tid, sier Lødding.

Her er reiserådene fra NSB:

* Gjennom Oslo: start reisen en time tidligere.
* Nordover og østover: start reisen 30 minutter tidligere.
* Vestover: start reisen 20 minutter tidligere.

Her kan du lese flere råd for din togstrekning (ekstern lenke)

- Mest krevende i starten
Den store ilddåpen blir mandag morgen. I fjor ble det kaotiske tilstander og ekstra lang reisetid de første dagene etter at Oslotunnelen stengte.

- Det er de første dagene som er mest krevende, sier Lødding.

Men snart er det sommerferie for veldig mange nordmenn, og dermed blir det også færre reisende.

- Vi beregner 40-50.000 reisende nå i denne perioden hver dag, mens det på en vanlig hverdag utenfor ferieperioden er cirka 80-90.000 reisende. Så det er betraktelig mindre reisende totalt sett, selv om det er et betydelig antall reisende med buss, sier pressevakten.

Han forteller at bussavviklingen har gått bra søndag.

- Slik jeg har oppfattet det så har det gått greit, og kundene har tatt oppfordringen og vært godt informert. Så vi satser på at det går like smertefritt for seg i hele perioden, sier Lødding.

Flytoget: 20 minutter ekstra
Flytoget har bestemt seg for å sette ned prisen på alle reiser i sommer til 130 kroner - uavhengig av hvor du skal fra eller til. Derimot må du beregne at turen fra Oslo til Gardermoen vil ta 20 minutter lenger enn normalt, fordi du først må kjøre buss til Lillestrøm. I tillegg vil avgangene være hvert 20. minutt, fremfor hvert 10. minutt.

Samtidig skal Statens vegvesen også i år utføre arbeid på E6, men har valgt å starte arbeidet en uke etter at Oslo S stenger. I fjor startet vegvesenet sitt arbeid den samme uken som togene ble erstattet med buss, og det bidro sterkt til de kaotiske tilstandene. Bussene måtte stå i lange køer for å komme fram.

E6 skal snevres inn til to kjørefelt i år ved Alnabru, og avkjøringen til Tvetenbrua vil holdes stengt fra 29. juni til 26. august. Årsaken er utbedring av Stubberudmyra bru som går over E6.

Stasjonsbygningen på Oslo S, med butikker og serveringssteder, holder åpent som normalt i sommer.

Nettavisen ønsker en åpen og levende debatt.

Her kan du enkelt bidra med din mening.