RING: 02060 E-POST: 02060@nettavisen.no
Ønsker du å sende video eller andre dokumenter? Benytt 02060@nettavisen.no
Kontakt oss
Foto: Paul Weaver (Mediehuset Nettavisen)

I morgen starter grillingen

Sist oppdatert:
Onsdag fortsetter aktoratet å bore i «Knights Templar». Er dette organisasjonen som kjemper med Anders Behring Breivik, eller er det bare hans fantasi?

Aktor Inga Bejer Engh avsluttet tirsdagen med å spørre om Anders Behring Breiviks forhold til bombingen av Serbia og Fremskrittspartiets støtte til denne. Under pressekonferansen tirsdag ettermiddag ble det klart at dette tema vil fortsette onsdag, og aktoratet ønsket ikke å snakke for mye om dette.

Hendelsene på 90-tallet kan virke langt borte fra 22. juli, men med dette temaet nærmer Engh seg kjernen av spørsmålet i denne rettssaken - er Anders Behring Breivik tilregnelig eller ikke?

- Serbia var dråpen
På Utøya ringte Breivik til politiet og presenterte seg som kommandør i Knights Templar og at oppdraget var utført på denne organisasjonens vegne. I sitt manifest har Breivik fortalt at NATOs bombing av kristne serbere i støtte for muslimer under Balkan-krigen var dråpen som fikk europeere til å danne Knights Templar.

- Jeg synes det var grovt urettferdig at NATO gikk mot europeiske kristne på muslimenes side, sa Breivik i retten. Under Enghs utspørring innrømmet Breivik at:

- Det var vel ikke noe jeg var veldig opptatt av da, men jeg har vært det i retroperspektiv. 11. september var en faktor som var viktigere for meg en Serbia.

Sant eller ikke
Breivik har tidligere fortalt at han var med under dannelsen av Knights Templar i London i 2002. En dannelse som i følge Breivik kom som en konsekvens av NATOs bombing i Serbia. På dette tidspunktet var han også aktiv i Fremskrittspartiet - et parti som støttet NATOs bombing av Serbia.

Dette motsetningsforholdet tolker påtalemyndigheten som et signal på at Knights Templar er ren fiksjon. Realitetene rundt Knights Templar vil bli boret i ytterligere onsdag, og resultatet vil få store konsekvenser for tilregnelighetsspørsmålet.

Hvis Kights Templar eksisterer så vil Breiviks telefon til politiet fra Utøya være forståelig. Hvis Knights Templar ikke eksisterer så faller hele hans motiv og virkelighetsoppfatning rundt ugjerningen.

Mest sett siste uken

Lik Nettavisen her og få flere ferske nyheter og friske meninger!

sterke meninger

Nettavisen vil gjerne vite hva du mener om denne saken, og ønsker en frisk debatt i våre kommentarfelt. Vær saklig og respektfull. Les mer om Nettavisens debattregler her.

Gunnar Stavrum
sjefredaktør

comments powered by Disqus

Våre bloggere