*Nettavisen* Nyheter.

I New York er ansiktsmasker den nye normalen - nå advarer smittevernekspert også mot å håndhilse

President Donald Trumps fremste smittevernekspert mener at amerikanerne aldri bør håndhilse igjen - noensinne.

10.04.20 04:00

NEW YORK (Nettavisen): Koronaviruset har lagt seg som en maske over New York. Byen er den hardest rammede i USA når det kommer til koronaviruset, med over 4400 døde totalt så langt.

I staten New York er det nå over 7000 døde, etter at rekordmange 799 personer døde som en følge av virusets herjinger det siste døgnet.

Les: Oversikt over alle symptomene på koronaviruset (covid-19)

Her i byen har man sett en eksplosiv økning av bruken av masker etter at borgermester Bill de Blasio i begynnelsen av april oppfordret alle sine innbyggere om å bruke maske for å hindre spredning av det dødelige viruset.

Klikk på bildet for å forstørre. Foto av Nettavisen-journalist Morten Ø. Karlsen i New York.

Se ferske videobilder fra Nettavisens korrespondent i New York øverst i saken!

- Bør aldri ta hverandre i hendene igjen

Nå er president Donald Trumps fremste smittevernekspert, Anthony Fauci, også ute sier at amerikanere aldri bør ta hverandre i hendene igjen - noensinne.

Klikk på bildet for å forstørre. Om man spaserer gatelangs ser man at de fleste enten går med en maske eller med et skjerf over munn og nese. Noen går også med hansker.

Om man spaserer gatelangs ser man at de fleste enten går med en maske eller med et skjerf over munn og nese. Noen går også med hansker. Foto: Morten Ø. Karlsen, Nettavisen

- For å være helt ærlig, så mener jeg at at folk aldri bør ta hverandre i hendene igjen, noensinne. Det vil ikke bare være bra for å forhindre koronasmitte, men det vil også få tallene på influensa til å synke dramatisk i dette landet, sier han til Wall Street Journal.

Klikk på bildet for å forstørre. Immunologen Anthony Fauci og Donald Trump.

STERK OPPFORDRING: Immunologen Anthony Fauci, som er direktør ved National Institute of Allergy and Infectious Diseases, oppfordrer alle amerikanere til å aldri håndhilse igjen - sett i lys av koronavirussituasjonen landet nå opplever. Foto: Brendan Smialowski (AFP/NTB scanpix)

Immunologen sa noe lignende i et annet intervju tidligere denne uka:

- Som et samfunn, bare glem håndhilsing. Vi trenger ikke å håndhilse. Vi må bryte den skikken. Fordi det er faktisk en av de vanligste måtene å overføre en luftveisinfeskjon, sier han, ifølge New York Post.

Klikk på bildet for å forstørre. President Donald Trumps fremste smittevernekspert, Anthony Fauci, mener at amerikanerne aldri bør håndhilse noen sinne igjen. Her er generalsekretær i NATO, Jens Stoltenberg, USAs president Donald Trump og Storbritannias statsminister Boris Johnson før NATO-toppmøte i Watford utenfor London i 2019.

President Donald Trumps fremste smittevernekspert, Anthony Fauci, mener at amerikanerne aldri bør håndhilse noen sinne igjen. Her er generalsekretær i NATO, Jens Stoltenberg, USAs president Donald Trump og Storbritannias statsminister Boris Johnson før NATO-toppmøte i Watford utenfor London i 2019. Foto: Heiko Junge / NTB scanpix

Les også: Helsemyndighetene: Skjønner hvis folk stusser over munnbindråd

Jogger og sykler med maske

Nesten samtidig med at borgermester de Blasio oppfordret alle om å bruke maske, kom også de dystre anslagene fra president Donald Trumps og hans administrasjon om at mellom 100.000 og 240.000 amerikanere kommer til å dø som følge av koronasmitte.

Så langt er over 430.000 amerikanerne smittet av viruset og over 15.000 er døde.

Alltid oppdatert: Her er siste nytt om korona-krisen

Klikk på bildet for å forstørre. Langs Jackson Avenue i Long Island City, noen minutter fra Manhattan, kan man også se to personer som driver med matlevering. De har på seg full vernedrakt, med både hansker og maske, når de skal levere ut maten.

Langs Jackson Avenue i Long Island City, noen minutter fra Manhattan, kan man også se to personer som driver med matlevering. De har på seg full vernedrakt, med både hansker og maske, når de skal levere ut maten. Foto: Morten Ø. Karlsen, Nettavisen

Oppfordringen fra De Blasio, de skremmende dødstallene og dystre anslagene gjør nå at de fleste personene man ser på gatene her i Long Island City, noen minutter fra Manhattan, går med masker.

I gatebildet er det heller ikke uvanlig at folk går med hansker, og i butikkene går samtlige av de ansatte med hansker, etter det Nettavisen kan se.

Klikk på bildet for å forstørre. Flere av de som jogger, er ute og løper med masker.

Flere av de som jogger, er ute og løper med masker. Foto: Morten Ø. Karlsen, Nettavisen

Om man spaserer gatelangs ser man at de fleste enten går med en maske eller med et skjerf over munn og nese. Til og med flere av de som jogger og sykler går med masker.

Les også: Koronaviruset: Her går de for en «eliminering»

Artikkelen forsetter etter avstemningen.

Leverer mat i vernedrakt

Langs Jackson Avenue kan man også se to personer som driver med matlevering. De har på seg full vernedrakt, med både hansker og maske, når de skal levere ut maten.

Klikk på bildet for å forstørre. Også syklister i New York har nå på seg masker.

Også syklister i New York har nå på seg masker. Foto: Morten Ø. Karlsen, Nettavisen

Drar man ned til den lille parken, Court Square Park like ved, ser man også barn på sparkesykkel som har på seg masker. Men man ser også en far som rolig tar armhevinger uten å ha på seg en maske.

Klikk på bildet for å forstørre. Denne lille jenta sykler rundt i den lille parken, Court Square Park, med en matchende ansiktsmaske.

Denne lille jenta sykler rundt i den lille parken, Court Square Park, med en matchende ansiktsmaske. Foto: Morten Ø. Karlsen, Nettavisen

Vi er midt inne i en av de verste koronaukene i USA og lederen av president Donald Trumps kriseteam, Deborah Birx har derfor oppfordret alle amerikanere til å holde seg inne så mye som mulig.

- Dette er ikke tiden for å gå ut og handle i butikken eller på apoteket med mindre det er absolutt nødvendig, uttalte hun for noen dager siden.

Dette har naturlig nok gjort både kundene og de butikkansatte enda mer nervøse.

Klikk på bildet for å forstørre. Inne i matbutikken Foodcellar Market i Long Island City er det satt opp en vegg i plastikk for å beskytte de ansatte mot smitte.

Inne i matbutikken Foodcellar Market i Long Island City er det satt opp en vegg i plastikk for å beskytte de ansatte mot smitte. Foto: Morten Ø. Karlsen, Nettavisen

Utenfor matbutikken Foodcellar Market ved Court Square står 10-15 personer i kø for å komme seg inn. Nesten alle har maske på seg, eller har dekket for munn og nese på et eller annet vis. De står flere meter fra hverandre og blir dirigert inn av en ansatt i butikken som sørger for at de ikke er for mange folk i butikken om gangen.

Klikk på bildet for å forstørre. Utenfor matbutikken Foodcellar Market ved Court Square er det kø. Her har de aller fleste maske på seg.

Utenfor matbutikken Foodcellar Market ved Court Square er det kø. Her har de aller fleste maske på seg. Foto: Morten Ø. Karlsen, Nettavisen

Inne i butikken prøver folk å holde avstand, med det er ikke lett. Til tross for at det er en rimelig stor matbutikk, blir det nærmest umulig å holde en meter eller to avstand til folk hele tiden. Og fremme ved kassen har man de siste dagene satt opp en vegg av plastisk for beskyttelse mellom de som står i kassa og kundene.

Klikk på bildet for å forstørre. Om man spaserer gatelangs ser man at de fleste enten går med en maske eller med et skjerf over munn og nese.

Om man spaserer gatelangs ser man at de fleste enten går med en maske eller med et skjerf over munn og nese. Foto: Morten Ø. Karlsen, Nettavisen

Ingen slipper inn i alkoholutsalget

Noen kvartaler nedenfor, i alkoholsalget LIC Wines & Liquors Inc. tar de nå ikke sjansen på å slippe inn folk i det hele tatt. Her har de satt opp en tykk plastvegg ved inngangsdøren. Her kan kundene gå opp til døren, fortelle hva de vil ha, gi fra seg visakortet og så får de varene og kortet i retur.

Klikk på bildet for å forstørre. Ved alkoholsalget LIC Wines & Liquors Inc. tar de nå ikke sjansen på å slippe inn folk i det hele tatt.

Ved alkoholsalget LIC Wines & Liquors Inc. tar de nå ikke sjansen på å slippe inn folk i det hele tatt. Foto: Morten Ø. Karlsen, Nettavisen

I New York har man opplevd de høyeste dødstallene denne uken, med rundt 800 dødsfall på et døgn.

På den positive siden går nå antall sykehusinnleggelser og antall personer som legges i respirator ned. Men det er ingen som tror at krisen i New York er over på en god stund. Dermed vil nok ikke maskene falle med det første.

Nettavisen ønsker en åpen og levende debatt.

Her kan du enkelt bidra med din mening.

Annonsebilag