«I proteinpulver til 100 kroner er det like mye protein som i ett glass melk»

Foto: (Coloubox / Faksimile Namdalsavisa / Proteinfabrikken)

- Han har jo ikke peiling på hva han snakker om, sier salgssjef Egil Berli-Johnsen i Proteinfabrikken om Antidoping-lege Inggard Lereims uttalelser.

04.02.14 12:36

(SIDE2:) Inggard Lereim la ikke skjul på hva han mener om doping og kosttilskudd da han talte for Namsos svømmeklubb og Namsos vannpoloklubb i januar tidligere i år.

- Det helt unødvendige proteinpulveret... Det er noe søl! I proteinpulver til 100 kroner er det like mye protein som i ett glass melk. Store idrettsutøvere har ikke i seg den dritten der. De spiser vanlig sunn kost, sa Lereim ifølge Namdalssavisa.

LES SAKEN HER: «I proteinpulver til 100 kroner er det like mye protein som i ett glass melk»

Dette får salgssjef i Proteinfabrikken Egil Berli-Johnsen til å tordne. Han hevder at Lereim har bommet grovt med sitt regnestykke og tror også at mange glemmer hvilken kundegruppe Proteinfabrikken og lignende produsenter henvender seg til.

- De har ikke peiling

- Lereim og mange andre som uttaler seg om dette på akkurat denne måten har ikke peiling på hva de snakker om, sier salgssjefen til Side2.

Ifølge Berli-Johnsens regnestykke så koster protein fra et glass melk cirka 42 øre per gram protein.

- Tilsvarende antall fram protein fra proteinpulver koster cirka 32 øre per gram. Så for 100 kroner får man altså cirka 312 gram protein. I motsetning til melkeglasset som gir cirka 8 gram, fortsetter han.

- Å dreie en potensiell debatt inn på kostnad blir bare tøysete. Kostnader blir for meg et vikarierende argument. Jeg skjønner ikke at dette blir et tema. Vi forholder oss til det norske regelverket og Mattilsynet. Mange omtaler proteinpulver som et kosttilskudd, men det er et næringskonsentrat, forklarer Berli-Johnsen til Side2.

- En kondisjonsutøver har kanskje som mål å løpe raskest på en 3000 meter og da er ikke proteinpulver nødvendig. Men folk glemmer ofte hva som er utgangspunktet for dem som bruker disse produktene. Våre kunder trener fordi de for eksempel ønsker å bli sterkere, mer «fit» eller ønsker å gå opp eller ned i vekt. Dette er folk som vet hva de vil med treningen sin.

Da Side2 tar kontakt med Inggard Lereim tirsdag formiddag er Antidoping-legen opptatt i et møte og forklarer at han ikke har fått lest saken:

- Jeg er ikke kjent med hva Namdalssavisen har skrevet så det er mulig dette er blitt spissformulert. Og da er det helt sikkert folk som reagerer, sier Inggard i en kort kommentar til Side2.

- Men ja, dette er helt unødvendig for frisk ungdom og for idrettsutøvere, påpeker han.

Foto: (Faksimile Namdalsavisa)

Foto: (Proteinfabrikken)

Kvalitetskontroll

Hovedårsaken til at lege Inggard Lereim tar sterk avstand fra pulveret, er innholdet, skriver Namdalsavisa. Han mener pulveret kan inneholde stoffer som gjør brukeren syk.

- Nettsalget har gitt oss et kjempeproblem. Det har gjort det mye vanskeligere å kontrollere pulveret. Det finnes mange uærlige produsenter som gir deg noe annet enn det de sier, sier Lereim.

- De kan få i deg kreftframkallende stoffer. Du kan få ren narkotika. Det kan påvirke hjerterytmen din, ramser han opp.

Berli-Johnsen sier til Side2 at han ikke har hørt om ett eneste tilfelle der proteinpulveret har inneholdt ulovlige stoffer.

- Å insinuere slike avvik og ikke ekskludere seriøse norske leverandører er det samme som å påstå at det er heroin i tomatsuppen fra Toro siden det har vært glass i barnemat fra Kina. Fullstendig lurvete argumentasjonsteknikk, sier han.

- Jeg har ennå til gode å høre om proteinpulver som har blitt jukset med. Det har gått rykter om at proteinkilden har vært tuklet med, ved at man for eksempel selger myseprotein som egentlig er vegetabilsk protein, men dette er bare rykter.

Han påpeker derimot at det er en del useriøse aktører i utlandet som selger produkter over nett.

- Kjøper man kosttilskudd på nettet som importeres til Norge kan man risikere å få et produkt av dårligere kvalitet, men risiko for å få i seg noe farlig er like liten som ved import av annen mat.

- Overdrevent fokus på protein

Ernæringsfysiolog og helse- og treningsterapeut Therese Mathisen mener man skal være kritisk til kjøp av både kosttilskudd og proteinpulver på nett. Hun har også inntrykk av at mange unge lar seg lure av hvordan produktet markedsføres og hvordan mange produsenter bruker bestemte ord og uttrykk som spiller på muskelvekst og styrke.

- Særlig unge har en forventning om at proteinpulveret vil gi dem en magisk effekt. Proteinpulveret som blir solgt i Norge består hovedsakelig av myse eller kasein og dette er egentlig melk på boks i pulverisert form, sier Mathisen til Side2.

Foto: (PRIVAT / Thema Nutrition)

- Det er en del useriøse aktører på markedet og hvis man opplever enorme store forskjeller om man begynner med proteinpulver er det noe annet i tillegg til myse eller kasein som befinner seg i produktet, påpeker hun.

Mathisen mener det i utgangspunktet er ingen som har behov for proteinpulver og at det ofte blir et overdrevent fokus på proteininntaket.

- Det er absolutt ingen som trenger proteinpulver. Det er mange bloggere og folk med en fitnessprofil som ofte fremstiller at man må ha det og ikke klarer seg uten, sier ernæringsfysiologen.

Ikke en erstatning for mat

Samtidig har Mathisen forståelse for at mange synes dette er et praktisk alternativ og ser både fordeler og ulemper ved pulveret.

- Det er lett å få i seg hvis man sliter med dårlig appetitt og det er enkelt å ha tilgjengelig i bagen eller sekken. Produktet har også god holdbarhet og varer lenge ved riktig oppbevaring, forklarer hun.

- Opprinnelig er det et sportsprodukt for eliteutøvere, og det kan være et godt produkt for noen, men man få fjerne seg fra holdningen om at man MÅ ha det for å få i seg nok protein.

Mathisen sier også man hvis man stadig bytter ut matvarer med proteinpulver så går man glipp av mange næringsstoffer man får fra maten. Hun nevner eksempler som biff, egg og melk.

- I tillegg til proteiner får man i seg blant annet jern når man spiser biff og fra melk får man viktige næringsstoffer som kalsium, jod og B-vitaminer. Fra egg får du i deg vitamin D og andre viktige vitaminer og mineraler, forklarer ernæringseksperten.

Egil Berli-Johnsen i Proteinfabrikken sier mange velger proteinpulver fordi det er en rask og enkel måte å få i seg næring på.

- Proteinpulver er av like god kvalitet som melk, men det inneholder mindre fett og karbohydrater, forklarer han.

- Vi anbefaler ikke at proteinpulver skal erstatte mat, men for mange vil det være lettere å holde oversikt over proteininntaket i stedet for å selv komponere måltider.

Nettavisen ønsker en åpen og levende debatt.

Her kan du enkelt bidra med din mening.

Mest lest på Nyheter

Annonsebilag