*Nettavisen* Nyheter.

I skyggen av en legende

Hva ville skjedd hvis en av våre legender viste seg å ha en stor hemmelighet? I Karin Alvtegens nye roman hender nettopp det.

(SIDE2:) Etter at svenske Karin Alvtegen hadde passert 30 år, oppdaget hun at hun kunne skrive. Hun skrev romanen «Skyld», og siden har det kommet fire bøker til.

Nå er den foreløpig siste, «Skygge», aktuell på norsk.

- Velter oss i skandaler
Boken tar for seg den legendariske forfatteren Axel Ragnerfeldt, som har vunnet Nobelprisen i litteratur og regnes som en av Sveriges beste forfattere. Da hans gamle husholderske dør over 90 år gammel, kommer en stor hemmelighet om Axel sakte frem i lyset. Vi følger blant annet hans sønn som lever av å holde foredrag om faren og en forfatterspire som overraskende skal arve husholdersken - og begges liv skal komme til å forandre seg dramatisk.

- Bøkene mine handler om konsekvenser. Både gode og onde handlinger sprer seg. En liten sak kan vokse seg stor, sier Karin Alvtegen til Side2.

Hun tror mange ville berøres hvis en dyp hemmelighet kom frem om en av våre store forfattere.

- Jeg kan tenke meg at man ville lest bøkene enda mer, men med nye øyne. Vi velter oss jo i skandaler. Men jeg tror også at når det gjelder mennesker på høyt nivå, så vil man ikke vite noe ondt om dem. Hvis du beundrer dem, ville det vært vanskelig å avsløre noe sånn, sier hun.

For mye personfiksering
Boken tar også for seg forfatterdebutant Jesper, som sliter med dårlig selvtillit og ikke vil stille opp i mediene. Han forstår likevel at boksalget er avhengig av at folk vet hvem han er. Derfor går han dramatisk til verks for å skaffe oppmerksomhet.

Alvtegen mener at det er altfor stort fokus på forfatterne som personer.

- I dag bygger man kjendiser av forfattere. Det hender jeg går gjennom intervjuer uten at det handler om boken, sier hun.

Hun påpeker at hun aldri har ønsket å bli kjent.

- Jeg synes det er veldig gøy å skrive og vil at bøkene skal leses. Men det eneste man kan gjøre for å få bøkene lest, er å være kjent, sier hun, og sier at det kommer ut omtrent 4500 svenske bøker i året. Konkurransen om markedet er derfor stor. Likevel er det negative sider ved å stille opp mye i mediene.

- Det gjør at man får mindre tid til å skrive. Men når jeg skriver på en bok, gjør jeg ingenting utenfor hjemmet mitt, sier hun.

Vanskelig å leve med legende
Axel Ragnerfelds sønn Jan-Erik lever av farens forfatterskap. Alvtegen tror ikke det bare er lett å vokse opp i skyggen av en legende.

- Å vokse opp med fremgangsrike foreldre er ikke bare enkelt. Det er vanskelig å finne ut hva man vil selv. Det er viktig at foreldrene lar barnet finne sin egen interesse og de må være forsiktige med å legge egne forventninger på barna, sier hun.

Selv er Alvtegen grandniese av Astrid Lindgren. Hun har imidlertid ikke opplevd noe forventningspress på grunn av bestefarens kjente søster.

- Vi har et tett samhold i familien og mange i slekten har vært forfattere. Men jeg hadde aldri tenkt på å være forfatter og det har aldri vært noe krav, sier hun.

I begynnelsen av forfatterskapet, var hun imidlertid forsiktig med å prate høyt om Lindgren.

- Jeg nevnte aldri Astrid før jeg hadde skrevet fire bøker, for jeg ville ikke at noen skulle tro at jeg hadde fått noen fordeler. Men Astrid var unik og er et menneskelig forbilde, sier hun.

Er du fornøyd med Side2? Vi vil gjerne ha dine tilbakemeldinger. Klikk her!

Nettavisen ønsker en åpen og levende debatt.

Her kan du enkelt bidra med din mening.

Annonsebilag