I strupen på bankene

Foto: Holm, Morten (SCANPIX)

Finansministeren er lei banker som bare tenker på egne bonuser.

29.01.09 10:10

Det som har fått finansminister Kristin Halvorsen til å se rødt er at banknæringen er sterkt kritisk til at nye tiltakspakker for å redde norsk økonomi skal ha klausuler som begrenser bankenes mulighet til både å benytte seg av tiltakspakken, og å øke utbytte til aksjonærene, lønn og bonusprogrammer til lederne.

Banknæringen mener det er utidig innblanding fra myndighetenes side.

- Enkelte ting får blodpumpa til å pumpe litt sterkere enn vanlig. At banksjefene gir inntrykk av at deres lønn, bonuser og avtaler er det viktigste i finanskrisen er en slik ting. Når de kommer med slike utspill setter de hele næringen sin i vanry, sa Halvorsen under en partilederdebatt hos fagforeningen YS Stat onsdag.

Lei av grådige banker? Flytt boliglånet ditt her og spar minst 5000 kroner

Hun sa videre at klausulene som skal hindre fellesskapets penger i å havne i lommene på aksjonærene eller banksjefene kommer, og at bankene bare får lære seg å leve med det.

- Jeg synes det er blodig urettferdig at banknæringen kommer med et slikt utspill nå.

Gigantene går mot
Bakgrunnen for det voldsomme utspillet er at styreleder i Sparebankforeningen, Terje Vareberg, og kommunikasjonsdirektør Trond Bentestuen i landets desidert største bankkonsern DnB NOR, gikk ut i Dagens Næringsliv tirsdag med beskjed til Halvorsen om å holde seg unna lønns- og bonusavtalene til topplederne ved fremtidige tiltakspakker.

- Dette kan «tasle» til den praktiske gjennomføringen av pakken, sa Vareberg til Dagens Næringsliv den gangen.

Statsbanken
Halvorsen mener banknæringen ikke har forstått sitt samfunnsansvar i finanskrisen.

- Fellesskapet kan ikke straffes av denne næringen fordi resten av samfunnet er helt avhengig av deres tjenester, sa finansministeren.

Og nå kommer også LOs toppleder Roar Flåthen på banen.

Han mener fremtidige tiltakspakker kan kanaliseres utelukkende gjennom statsbankene dersom de private bankene ikke vil være med på bonus- og lønnsbegrensninger.

LES MER ØKONOMI

Nettavisen ønsker en åpen og levende debatt.

Her kan du enkelt bidra med din mening.

Mest lest på Nyheter

Annonsebilag