I dag, onsdag 1. februar, ble prisene satt opp i flere dagligvarebutikker.

E24/VG melder at deres handlekurv har økt med 9,41 prosent hos Rema 1000, mens den har økt med 11 prosent hos Coop Extra.

NRK melder blant annet at det billigste toalettpapiret hos Extra er blitt 40 prosent dyrere og koster 24,90, mens det billigste toalettpapiret hos Rema har økt med 15 prosent til 19,50.

Prishoppene er ett av temaene i spørretimen i Stortinget onsdag formiddag, som du kan følge under. Nettavisen oppdaterer saken fortløpende under videovinduet.

– Stadig flere mennesker står i en vanskelig situasjon, sier Silje Hjemdal (Frp) i spørretimen, og konfronterer barne-, familie- og forbrukerminister Kjersti Toppe (Sp).

Hjemdal henviser til Sps alternative statsbudsjett i 2021, der partiet, ifølge Hjemdal, løftet frem ordet «matmoms» 14 ganger.

– Da var Senterpartiet klar på at en reduksjon i matmoms var et viktig, politisk verktøy. Nå er de i regjering, og har tilgang på mange av disse verktøyene, og kan bruke de for å redusere matprisene. Imidlertid har vi sett lite til det, sier Hjemdal.

– Er forbruksministeren fremdeles enig med gamle Senterpartiet? avslutter hun.

Toppe svarer at det er lansert veldig mange tiltak for å styrke konkurransen i dagligvarebransjen, blant annet rundt prisdannelse og de to vinduene for prisøkning.

– Når det gjelder matmoms så er det sikkert nevnt 14 ganger i Senterpartiets budsjett, og vi har ikke full moms på mat. Det er det en god grunn til. Om vi skal ta det enda lenger ned i en akuttsituasjon, det blir en annen vurdering, sier Toppe, og legger til at dette er en avgjørelse flere statsråder eventuelt må involveres i.

Toppe sier også at hun er opptatt av, og følger nøye med på, konkurransesituasjonen i dagligvarebransjen, gjennom for eksempel Forbrukerrådet og Forbrukertilsynet, som hun har ansvaret for.