I to år har han herjet uten å kunne straffes – nå er det slutt

NY RAPPORT: Politiadvokat Jon Kåre Olsen har nå fått et redskap for å ta mannen som man ikke tidligere har kunnet straffe på grunn av utilregnelighet.

NY RAPPORT: Politiadvokat Jon Kåre Olsen har nå fått et redskap for å ta mannen som man ikke tidligere har kunnet straffe på grunn av utilregnelighet.

Politiet kan pågripe mann som har drevet kriminell virksomhet uten å kunne straffes.

19.05.15 09:53

(iFinnmark.no): En mann i slutten av 20-årene, som knyttes til kriminell virksomhet både i Øst- og Vest-Finnmark over lang tid, er erklært strafferettslig tilregnelig i en ny rapport.

Frikortet inndratt

Mannen har tidligere blitt tatt med til politistasjonen når han har blitt hanket inn for kriminell virksomhet, men har kunnet spasere ut uten å tilbringe en eneste time i cella. Det er det nå slutt på.

I nærmere to år har mannen holdt på uten at det har kunnet få konsekvenser for han, og han er knyttet til minimum 80 straffbare forhold.

– Vi følte at bakgrunnen for tidligere observasjon av vedkommende var mangelfull, og at man trengte en dypere innsikt. Derfor begjærte vi for retten at det skulle gjennomføres en ny observasjon. Vi har nylig fått inn rapporten, og den konkluderer med at vedkommende er strafferettslig tilregnelig, sier politiadvokat Jon Kåre Olsen i Øst-Finnmark politidistrikt til iFinnmark.no.

Stort sakskompleks

Det siste året har mannen vært særlig aktiv i Finnmark. Nå kan han bli straffet for handlinger han tidligere trodde han kunne komme unna med uten påtale.

– Saker tilbake fra i fjor høst kan nå tas opp og bringes for domstolen. Han vil nå kunne behandles på lik linje med øvrige tiltalte, sier Olsen.

Han sier sakskomplekset er stort, og det er saker fra Øst-Finnmark, Vest-Finnmark og Oslo.

Man vil nå lage en pakke med straffbare forhold som skal tas for retten.

– Det er mange saker å gjennomgå, og vi koordinerer dette med Oslo og Vest-Finnmark, sier Olsen.

– Er det aktuelt med varetektsfengsling?

– Nei, det er ikke et tema nå, svarer Olsen.

Behandles som andre

Lensmann i Alta, Øyvind Lorentzen, varsler at mannen nå vil få lik behandling som alle andre dersom han blir pågrepet for straffbar aktivitet.

– Ved eventuelle nye forhold vil han bli behandlet som alle andre. Når det gjelder tidligere forhold, vil det være opp til påtaleenheten å avklare disse, sier Lorentzen.

– Hvordan ser politiet på å ha fått redskaper for å pågripe mannen?

– Det ønsker jeg ikke å kommentere, svarer lensmannen.

Mannens herjinger har vært en stor frustrasjon for politiet. Daværende fungerende politimester Thomas Darell gikk i fjor ut med en pressemelding om at mannen begår grove tyverier fra bolighus, og måtte da advare og be folk om å låse dører og ta andre forholdsregler.

Han har vært mistenkt for kredittkorttyverier, posttyverier, innbrudd og annen generell vinningskriminalitet.

Mannen erkjente like før jul også et innbrudd hos en 85 år gammel kvinne på Kronstad i Alta.

Les flere saker fra iFinnmark her.

Nettavisen ønsker en åpen og levende debatt.

Her kan du enkelt bidra med din mening.