Gå til sidens hovedinnhold

- I to av tre valg så faller den sittende regjeringen

- Det er mer enn dobbelt så sannsynlig at den sittende regjeringen går, enn at den blir sittende, sier valgforsker.

Det er nøyaktig ett år igjen til stortingsvalget i 2013, og Høyre-leder Erna Solberg topper meningsmålingene.

Solberg er nå også bookmakernes klare statsministerfavoritt.

- Det blåser en blå bølge over landet, og denne vil bare øke i styrke og omfang fram mot valget neste høst. Arbeiderpartiet svømmer motstrøms, og derfor er Erna Solberg soleklar oddsfavoritt som ny statsminister, sier pressetalsmann Kjell Hanssen hos spillselskapet Unibet til Nettavisen.

- Det blir jevnere
Valgforsker Anders Todal Jenssen påpeker imidlertid at mye kan skje innen valget.

- Meningsmålinger ett år før valget blir ikke valgresultatet. I alle de siste fire valgene i Norge, har vi hatt en til dels voldsom velgerbevegelse inn mot valget, sier Todal Jenssen til Nettavisen.

Han forteller at valgene har vært mye jevnere enn det meningsmålingene har tydet på før velgerne har gått til valgurnene. Dette tror han også vil skje ved valget i 2013.

- Jeg tror det kommer til å bli et jevnere løp enn vi har inntrykk av nå mellom den rødgrønne blokken og de andre, sier han, og forklarer hvorfor:

- Grunnen til at det blir slik er at regjeringspartiene på et visst tidspunkt begynner å drive valgkamp på samme måte som opposisjonspartiene. Det har en ganske stor effekt på velgerne, sier han.

Han sier at vi i dag har et bilde av en opposisjon som maser og klager, og en regjering som forsvarer seg.

- Når det blir valgkamp vil dette endre seg, og da vil folks inntrykk av det de enkelte partiene står for også endre seg, sier Todal Jensen.

Statsministeroddsene:

Erna Solberg gir lave 1,40 i odds, noe som betyr at det er over 70 prosent sjanse for at hun blir ny statsminister, tror Unibet.

Oddsen på Jens Stoltenberg er 3,50, mens Siv Jensen gir 12,50 ganger innsatsbeløpet tilbake i gevinst hvis hun blir Norges nye statsminister.

Jonas Gahr Støres odds er 15,00.

- Størst sannsynlighet at de går
Valgforskeren sier samtidig at det er større sannsynlighet for at Jens og co. må forlate regjeringskontorene enn at det blir værende.

- At det blir jevnere betyr ikke at Ap og de rødgrønne klarer å snu opp ned på alt. Det er nemlig slik i europeiske valg nå, at i to av tre valg så faller den sittende regjeringen, sier han, og legger til:

- Det er mer enn dobbelt så sannsynlig at den sittende regjeringen går enn at den blir sittende.

Todal Jenssen ønsker ikke å ha noen formening om han tror Erna Solberg virkelig blir statsminister i 2013, men konstaterer følgende:

- Statistikken er definitivt på opposisjonens side.

- Ap får flere stemmer
Oddsekspertene tror likevel at Arbeiderpartiet får en større andel av stemmene enn Høyre.

Her er oddsen 1,85 mot 2,00.

De tror også at sannsynligheten er større for at SV havner under sperregrensen på fire prosent, enn at de ikke gjør det.

Hva tror du? Blir det Jens eller Erna som blir vår neste statsminister? Si din mening i kommentarfeltet!

Reklame

Nå: Enormt salg på alt du trenger til løpeturen

Kommentarer til denne saken