Gå til sidens hovedinnhold

I Tsjekkia sier de: «Ikke dra til Norge. Der tar de barna dine»

Norsk barnevernssak skaper internasjonale bølger.

- I alle andre land er det mer åpenhet når staten tar vare på barn. I Norge er det en vegg. Her virker det som om staten eier barna. Det høres ut som kommunisme, og vi har hatt kommunisme før, sier den tsjekkiske journalisten Adela Knapova fra det tsjekkiske nyhetsmagasinet Reflex.

Hun er i Norge for å dekke en barnevernssak som har fått internasjonale ringvirkninger.

- Denne saken har skapt stort hysteri i Tsjekkia. Der sier de «ikke dra til Norge. Der tar de barna dine» sier Knapova.

Tatt kontakt med norske myndigheter
Folk har gått i demonstrasjonstog og landets politikere har tatt saken opp i EU-parlamentet og fått mange land med seg på at Norge må åpne den aktuelle barnevernssaken igjen. På Facebook er det opprettet en gruppe kalt «Norge, gi oss tilbake barna dere stjal».

Fra Norge har det imidlertid vært stille. Den norske ambassaden i Tsjekkia kommenterte saken i november, og sa at det norske barnevernet aldri kommenterte enkeltsaker. Du kan lese den her.

Barne- og familiedepartementet sier til Nettavisen at tsjekkiske myndigheter har vært i kontakt angående saken, men at departementet ikke har gjort annet enn å forklare saksgangen i slike saker, og gjort det klart at man fra departementshold aldri blander seg inn i enkeltsaker.

Kjemper for barna
Derfor reiste journalist Knapova til Norge for å få flere svar.

Bakgrunnen er historien om en tsjekkisk kvinne som i dag bor i Norge og kjemper for å få tilbake sine to sønner. Guttene ble tatt fra henne og mannen i mai 2011 etter at den ene gutten skulle ha fortalt barnehageansatte at faren hadde «famlet med hånden over pyjamasen». Familien har avvist på det sterkeste at barna har blitt seksuelt misbrukt, men har ikke blitt hørt.

Uansett: I dag har mor skilt seg fra faren. Hun bor i Norge og kjemper for å få tilbake barna. Den store kritikken mot Norge går på at moren, selv om hennes situasjon er svært forandret, ennå opplever å miste mer og mer kontakt med sønnene. Tsjekkiske medier skriver videre at guttene i dag er splittet opp og bor i ulike familier, og at fosterfamiliene ønsker å adoptere barna.

«Byråkratene vil gradvis begrense tilgangen til barna, som allerede har begynt og glemme deres morsmål,» skriver tsjekkisk media.

Sak i EU
- Dette har blitt en stor politisk sak i Tsjekkia. Den har også blitt tatt opp i EU, sier journalist Knapova.

- Tsjekkia hadde et kommunistisk regime. Da vi gikk inn i EU var Norge et av landene vi så opp til. Nå får vi se at alt ikke er så bra, sier Knapova.

Tsjekkiske myndigheter mener at Norge bryter folkeretten. Gjennom en underskriftskampanje i EU har Tsjekkia fått med seg en rekke land på at Norge på gjenåpne saken.

Da Nettavisen møtte Knapova var hun i samtaler med norske menneskerettighetsaktivister som fortalte at den tsjekkisk/norske barnevernssaken ikke var unik.

Flere saker
Elin P. Gregusson, som bistår personer gjennom sitt enkeltmannsforetak Rettferdighetshjelpen, har vært engasjert i barnevernssaken i Drammen der barnevernet får ramsalt kritikk, og der kommunen nå varsler opprydding (les leder torsdagens Drammens Tidende).

I oktober skapte en barnevernsak overskrifter i Russland da det russiske barneombudet omtalte en sak der en russisk gutt ble hentet av norsk barnevern (les egen sak).

I Norge vil Knapova også snakke med politikere og andre for å forstå hvordan det norske barnevernet fungerer, og hvorfor det er så vanskelig for mor å få tilbake barna hun elsker.

På sin Facebook-side har moren lagt ut lenke til sangen under og en hilsen til sine sønner:

«...elsker dere. Savner dere så mye.Ønsker jeg kunne være der hvor dere er i lag med Dere Mamma»

HTML EMBED
Reklame

Stor oversikt: Her er salgene i nettbutikkene nå

Kommentarer til denne saken