*Nettavisen* Nyheter.

I Wolds verden

Sissel Wold har bodd lenge i Jerusalem. Her er hun utenfor Klippemoskeen. Foto: Privat

NRK-korrespondent Sidsel Wold drar til steder UD råder folk å holde seg unna, men Midtøsten er langt mer enn krig og konflikt.

13.10.11 10:37

HTML EMBED

Det er de som ikke kan forestille seg Midtøsten som et reisemål. Hva vil du si til dem?
– Jeg vil si at det er feil tenkt. Midtøsten er et eventyrlig sted, og det er ikke urolig overalt. Om jeg skal gi noen eksempler på flotte steder, må det bli Gulf-landene med Dubai og Qatar, Libanon og Beirut som har en spesielt spennende historie, samt her jeg bor, i Jerusalem. Et cruise på Nilen i Egypt er også veldig spesielt. Selv drømmer jeg om å få til en reise til Oman.

Hva er det som tiltrekker med Oman?
– Da jeg var i Jemen så jeg blant annet mange flotte hus som så ut som pepperkakehus, og jeg fikk høre at det er mye av den samme arkitekturen i Oman. Folk jeg har snakket med som har vært der er over seg av begeistring.

Hva ble du mest overrasket over da du begynte å reise i Midtøsten?
– Jeg har vært korrespondent i fire år, og det som har slått meg er hvor forskjellig landene er. Vi tenker jo at dette er land som ligner hverandre, men Syria er for eksempel veldig sekulært og svært annerledes enn Saudi-Arabia som er et utrolig religiøst land.
– Uansett hvor du drar i Midtøsten gjelder det uansett å respektere kulturen. Det vil si at du ikke kan oppføre deg som om du er i Syden.

Hva er ditt første minne fra Midtøsten?
– Jeg tror det må være gamlebyen i Jerusalem. Det er et eventyrlig sted der religiøse jøder går side om side med gamle palestinske menn, munker, prester og greskortodokse. Det er så mange religioner og mennesketyper at jeg blir helt fascinert. Å sitte på en gaterestaurant og se på folk er det jeg liker best.

Hva har overrasket deg mest?
– Jerusalem er et hellig og viktig sted både for kristne, jøder og muslimer. Det som har overrasket meg er hvor lite nestekjærlighet det faktisk er mellom utøverne av disse tre religionene.

Du har møtt en del kritikk for din dekning av konflikten mellom israelere og palestinere. Hva tenker du om det?
– Alle har sterke meninger og mener noe om denne konflikten. Jeg prøver å dokumentere hvordan folks hverdag er. Jeg snakker med palestinere som får husene sine ødelagt på grunn av muren. Jeg snakker med israelere som har mistet håpet, og som ikke lenger tror på fredsavtale. Jeg snakker med høyreekstreme som bare vil at palestinerne skal bort. Det er ulike hverdager og jeg prøver å forklare hva folk tenker.

Blir du aldri redd?
– Jeg reiser alltid sammen med en fotograf, så vi er to som kan diskutere hvor vi bør være, hva vi bør unngå og hvor det er farlig. De gangene jeg våkner og vet at jeg skal til et farlig område, kribler det i magen og jeg håper at alt går bra, men skulle jeg gått rundt og vært redd hele tida, ville jeg jo ikke fått gjort noe.

Hvor syns du folk bør reise i Midtøsten?
– Dødehavet er veldig moro. Der flyter du, og solnedgangene er helt fantastiske. Ved Genesaretsjøen er det også veldig vakkert. Folk som reiser med barn burde dessuten dra til Dubai. Hele landet er som et Disneyland.
– Ellers kan man ra på vinsmaking i den israelske byen Qatzerin, der de lager god vin, men viktig er det også å besøke de arabiske druserne i Majdal Shams. Jeg var der da den israelske hæren skjøt og drepte demonstranter ved grensen mellom Golan og Syria, og oppdaget at maten druserne lager er meget god, og folk var utrolig hyggelige der.

Det oppleves litt absurd å høre deg snakke om krigshandlinger, god mat og turisme i samme setning ...
– Når man er ute og dekker ting, får man litt tunnelsyn, men løfter jeg blikket fra dagens sak ser jeg hyggelige mennesker eller spennende steder som jeg gjerne vil komme tilbake til sammen med familien.

Sidsels 5 favoritter i Midtøsten

1. Isfahan i Iran.
2. Turen fra Beirut til tempelruinene i Baalbek.
3. American Colony Hotel, Jerusalem.
4. Jemens hovedstad Sana'a og gamlebyen der.
5. Elvecruise på Nilen fra Luxor til Aswan.

Sidsels Midtøsten-tips

* Følg godt med i nyhetene på hva som skjer og i hvilke områder. Ett område i Kairo kan ha demonstrasjoner, mens det er helt uproblematisk å være ved pyramidene.
* Hvis det er uro i landet du skal til, følg med på flyselskapenes avganger, for det kan skje endringer og kanselleringer.
* I religiøse land og områder er det viktig å kle seg riktig, både for menn og kvinner. Les deg opp før du drar, og pakk deretter.
* Følg UDs reiseråd og snakk med ambassaden i landet.
* Vis respekt for religiøse skikker og steder.

Nettavisen ønsker en åpen og levende debatt.

Her kan du enkelt bidra med din mening.