*Nettavisen* Nyheter.

I Yucatáns hjerte

Historiiske ruiner, litt dommedag og strandliv går hånd i hånd på Yucatánhalvøya. Foto: Medioimages/Photodisc (Thinkstockphotos)

Klarer du å rive deg løs fra karibisk idyll ved kysten, kan du oppleve et autentisk Mexico.

06.09.12 11:33

HTML EMBED

DE BESTE TIPSENE TIL YUCATÁN

Vi sitter på en parkbenk med en pose palomitas (popcorn) i den sukkertøyfargede byen Merida i hjertet av Yucatánhalvøya.

I helgene stenges sentrumsgatene og fylles med markeder, konserter og tradisjonell dans. Det yrer av liv i de brosteinsdekkede gatene, som er flankert av fine, pastellfargede kolonifasader der noen bærer preg av mange hundre års svetting i opptil 40 varmegrader.

Derfor er det ofte aller mest liv og røre etter mørkets frambrudd. Hver eneste dag arrangeres det en konsert på én av de mange plazaene i byen. Her høres yucatekisk marimbamusikk, salsa, merengue, klassisk eller rock.

En herre på rundt 90, elegant kledd i hvitt fra tå til panamahatt, nøler ikke med å by meg opp til tonene av et salsaband, på en helt vanlig onsdagskveld.

Vi skriver 2012, her midt i det gamle Mayariket, men dommedag føles uendelig fjernt.

Yucatán venter rekordbesøk

I år er som kjent et helt spesielt år på Yucatánhalvøya. Ifølge gamle mayaprofetier og tidsregning, avsluttes en 5125 år gammel tidssyklus den 21. desember 2012. Utallige dommedagsprofeter har annonsert verdens undergang.

– Vi ser heller på det som begynnelsen på en ny tid, sier Carolina Martinez fra Merida i den meksikanske delstaten Yucatán.

– Men ja, vi står foran store endringer. Vi vil nå for alvor se resultatene av menneskenes grådighet, forurensing, naturødeleggelser og befolkningseksplosjonen. Det vil bli store politiske, sosiale og klimatiske endringer. Vi må alle ta ansvar for å forme en bedre verden, formaner hun.

Mexicos president Felipe Calderon frykter ikke dommedagsbasunene. Tvert i mot tror han at 2012 kan bli et toppår for turisme på den populære, fredelige halvøya, og venter bortimot 52 millioner besøkende, tolv millioner flere enn normalt.

Turistmyndighetene har bestemt at året skal vies fullt og helt til «Mundo Maya», «mayaenes verden», og den unike mayakulturen skal gjennom hele 2012 presenteres bredt for verden.

På selve Yucatánhalvøya markeres året for mayakultur med en rekke store arrangementer, seremonier og utstillinger, og i juni åpner et splitter nytt mayamuseum i Merida, som vil huse mer enn 750 000 objekter.

Saken fortsetter under bildet

Klikk på bildet for å forstørre.

Makelige Merida

Merida går for å være den mest avslappede byen i hele Mexico. «Om bomben faller, drar vi til Merida», sier et gammelt, mexicansk ordtak. Det kan jo være ekstra lurt å ha i bakhodet i 2012.

Selv hengekøyeselgerne gidder knapt å mase på deg. Om du likevel skulle falle for fristelsen, så bør du kjøpe en så tettvevd hengekøye som mulig. Ellers får du vaffelmønster på rumpa!

Dersom du trodde at mayaene var forsvunnet, må du tro om igjen. Den gamle sivilisasjonen deres bukket under, ja, men rundt fem millioner mayaer lever fortsatt i Sør-Mexico og Mellom-Amerika.

I Merida kan du se dem rundt på torget, kvinnene i sine hvite, blomsterbroderte huipiles, med sine karakteristiske fløyelsmyke ansiktstrekk og talemåte.

– Før skjemtes folk over å snakke mayadialekten offentlig. Nå er de fleste stolte av det, forteller en gammel mayalærer.

Saken fortsetter under bildet

Klikk på bildet for å forstørre.

Levende mayakultur i Mexico

Mayaene har i stor grad holdt på sine skikker og tradisjoner. Mye takket være Yuctanhalvøyas fruktbare indre områder, livlig handel og et rikt hav har de også sluppet unna den verste fattigdommen som ofte preger mayaene og andre urfolk som bor i de mer ugjestmilde fjellene.

Mayaenes hvite veier, Sacbeob, løper på kryss og tvers mellom utallige pyramider, astrologiske observatorier, offersteiner og vakre stelaer – hvis innskrifter ennå ikke er tydet – over hele halvøya. Der veiene forsvinner i jungelbrynet fortsetter mysteriene, mytene og historiene. Og noen ganger gravrøverne, som ofte ligger hakket foran arkeologene.

Merida er en ypperlig base for å utforske alt sammen. Det er en by du godt kan installere deg en helg eller uke i, og likevel ha masse til gode å se. I Merida by bør du uansett få med deg det fine Museet for moderne kunst (MACAY), en tur ned paradegaten Paseo de Montejo og et besøk i den fine katedralen. Samt på ett av markedene. Det er også utallige mindre museer, gallerier og historiske hus du kan besøke.

Eventuelt kan du bare sitte på en parkbenk med en pose palomitas og håpe noen snart byr deg opp til dans.

HTML EMBED

5 anbefalinger i Yucatán

1. Bo i en hacienda i Mexico

Besøk minst én av de gamle haciendaene som tidligere produserte hennekenfibre, som ble brukt til å lage tau. Mange av dem er pusset opp til fantastiske, intime hoteller. Flere har også svært gode restauranter.

Haciendas de Mexico er en samling av flere luksushaciendaer, alle innen et par timers kjøring fra Merida.

Hacienda Xcanatun er en vakker og eksklusiv hacienda, rett utenfor Merida. De har også gourmetrestaurant, moderne yucatekisk kjøkken.

Hacienda San Pedro Noh Pat er avslappet og bohemsk, og ligger i en forstad til Merida.

Hacienda Yaxcopoil er i tillegg til hotell, et levende og svært severdig opplevelsesmuseum som viser haciendalivet i gamle dager, og du kan se hvordan mayaene bodde og bor.

Saken fortsetter under bildet

Klikk på bildet for å forstørre.

2. Besøk mayaruiner i Yucatán

Verdenskjente Chichen Itza ligger bare noen timer unna Merida, men like storslåtte Uxmal har beholdt mer av den mystiske atmosfæren, i et endeløst grønt jungelhav. Her har de fått et nytt, flott lys- og lydshow på kvelden.

Vurder gjerne også de mindre, men fascinerende ruinkompleksene Labna, Sayil og Kabah, med fantastiske maskevegger. Dette kallers Puuc-ruten, og det går daglig bussrute fra Merida til alle ruinene.

Dykk også ned i underverdenen i Lol Tun-hulene i samme område.

Mayapan er et annet, flott kompleks som få drar til, og én av de siste fungerende mayahovedstedene.

3. Nyt strandlivet i Yucatán

I Celestun eller Rio Lagarto, to timers kjøring fra Merida finnes det en stor flamingokoloni. Det går daglige båtturer i området, som har en lang badestrand og mange små fiskerestauranter. For en dukkert og god sjømat, dra til fiskerlandsbyen Progreso, en halvtime nordøst for Merida.

4. Opplev småbylivet i Yucatán

Valladolid en liten og koselig by i kolonistil midt mellom Merida og den karibiske kysten.

Bad i de store cenotene Diznup/Keken rett utenfor, eller besøk Ek Balam, en vakker ruin med mindre turisttrykk enn berømte Chichen Itza, som også ligger i nærheten. På Ek Balam finnes flere kunstferdige «engler» eller fuglemenn.

Besøk også den underjordiske hulen Balankanche, med offergaver. Ticul og Izamal er andre små landsbyer som er interessante for korte besøk, spesielt når det er fiesta!

5. Ta et underjordisk skjønnhetsbad i Yucatán

Yucatánhalvøya består av porøst kalkfjell, og mange steder finner du flotte cenoter – åpne eller underjordiske synkehull med krystallklart ferskvann. De er herlige å bade i, og har gjerne vakre farger. Husk snorkleutstyr!

Noen cenoter er enorme, sirkelformede «brønner» med bratte vegger på opptil 50 meter, og ble ofte brukt som offerplasser av de gamle mayaene.

Ved den lille mayalandsbyen Cuzama finnes fire flotte cenoter på en gammel, nedlagt hacienda. Du haiker med hest som trekker en vogn på gamle skinner.

NB! Ikke bruk solkrem når du bader! Da forurenser du det sårbare vannsystemet!

Saken fortsetter under bildet

Klikk på bildet for å forstørre.

Et bad i en mexicansk cenotehule er både spennende og forfriskende. Foto: Alex Bramwell (Hemera/Thinkstochphotos)

Fakta om Yucatán

Land Mexico
Innbyggere 2 millioner i den mexicanske delstaten Yucátan, 790 000 i byen Mérida, 3,7 millioner på hele Yucatánhalvøya.
Valuta 10 mexicanske pesos = 4,80 kr
Telefon +52

Turistinformasjon til Yucatán

Merida har et svært godt turistkontor, og et turistmagasin som oppdateres hver måned.
Calle 59, (mellom 52 og 50)

> Merida
> Yucatán Today

Slik kommer du til Yucatán

Star Tour, Ving og Apollo har alle charterturer med direktefly til Cancun.
Lufthansa, Air France og Continental Airlines er blant de som flyr til Cancun, fire timer unna Merida. Priser fra rundt 7 000 kr fra Oslo.
Merida har også egen flyplass med mange direktelinjer i Mexico og til USA.
NB: Leiebil er lurt, og koster fra 300–400 kr per dag. Det er veldig lett å kjøre her.

Saken fortsetter under bildet

Klikk på bildet for å forstørre.

Når bør du dra til Yucatán

Klimaet er mest behagelig og svalest fra november til mars.

God mat i Yucatán

Prøv avokadosuppe og limesuppe, samt panuchos og salbutes (maistortilla med kylling, salat og løk, med eller uten bønnestuing).
Prøv også pollo pibil eller cohinita pibil, som er kylling eller smågris i en appelsinbasert marinade.
Drikk lokalt øl, ferskpresset juice og god tequila.

Pass, penger og sikkerhet i Yucatán

Nordmenn får gratis turistvisum ved ankomst.
Yucatánhalvøya regnes som det tryggeste reisemålet i Mexico.

Prisnivået er svært behagelig, og du får en middag for 20–50 kroner, en øl for en tier, og du kan bo fint for et par hundrelapper på én koselig bed & breakfast i Merida.

ABONNER PÅ REISER & FERIE digitalt eller på papir

Nettavisen ønsker en åpen og levende debatt.

Her kan du enkelt bidra med din mening.

Annonsebilag