Gå til sidens hovedinnhold

IAEA: - Iran utvider stadig sitt atomprogram

Wien (NTB-AFP): Iran utvider stadig sitt kjernefysiske program. Internasjonale sanksjoner og snakk om et mulig israelsk angrep mot atomanleggene har ikke ført til stans i programmet, hevder Det internasjonale atomenergibyrået IAEA.

I en ny rapport heter det at iranerne fortsetter å produsere uran som er anriket i en slik grad at materialet kan brukes i atomvåpen. Rapporten ventes framlagt for IAEAs medlemsland torsdag eller fredag, men vil ikke bli offentliggjort, sier diplomater til nyhetsbyrået AFP.

Irans IAEA-ambassadør Ali Asghar Soltanieh avviser krav om stans i virksomheten. - Vår anrikningsvirksomhet vil aldri bli stoppet, vi har rett til å drive med dette og vi vil fortsette å gjøre det under overvåkingen av IAEA, sier Soltanieh.

Diplomater ved atomenergibyråets hovedkvarter i Wien sier til AFP at Iran siden mai har installert rundt 350 nye sentrifuger ved sitt anlegg i Fordow nær den hellige byen Qom sør for hovedstaden Teheran. Sentrifugene er maskiner som brukes til anrikning av uran.

Iranerne hevder selv at de ikke forsøker å utvikle atomvåpen, men at de bare forsøker å skaffe seg teknologi til kjernekraftverk som skal forsyne befolkningen med strøm. Israel og de vestlige stormaktene tror ikke på denne forklaringen. (©NTB)

Reklame

Black Week: 10 superkupp du bør sjekke ut