RING: 02060 E-POST: 02060@nettavisen.no
Ønsker du å sende video eller andre dokumenter? Benytt 02060@nettavisen.no
Kontakt oss

IAEA avviste kritikk av Israel

Wien (NTB-Reuters-AFP): Det internasjonale atomenergibyrået (IAEA) har med knapt flertall avvist et resolusjonsforslag med kritikk av at Israel angivelig har atomvåpen.

IAEAs årsmøte i Wien sa med 51 mot 43 stemmer nei til forslaget.

Forslaget som kom opp til votering fredag, var fremmet av en gruppe arabiske land. Disse landene ønsket å gi uttrykk for sin skuffelse over mangelen på framgang i arbeidet med å gjøre Midtøsten til en atomvåpenfri sone.

Israel medgir ikke offisielt at landet er en atommakt, men det er en allmenn oppfatning at israelerne har kjernefysiske våpen. Landet er medlem av IAEA, men med unntak av et lite forskningssenter blir israelske anlegg ikke inspisert av byrået.

I 2009 vedtok IAEA en resolusjon med oppfordring om at Israel må slutte seg til avtalen om ikkespredning av atomvåpen NPT. I 2010 ble en tilsvarende resolusjon stemt ned, og i 2011 og 2012 lot araberlandene være å fremme resolusjonsforslaget.

De arabiske landene avsto fra forslaget i håp om at det skulle styrke sjansene for at en konferanse om et Midtøsten fritt for masseødeleggelsesvåpen kunne holdes mot slutten av 2012. Men konferansen ble ikke holdt. (©NTB)

Mest sett siste uken

Lik Nettavisen her og få flere ferske nyheter og friske meninger!

Våre bloggere