RING: 02060 E-POST: 02060@nettavisen.no
Ønsker du å sende video eller andre dokumenter? Benytt 02060@nettavisen.no
Kontakt oss

IAEA: Ingen framgang når det gjelder Iran og Syria

Foto: CAREN FIROUZ (REUTERS)
Sist oppdatert:
Sliter med å samarbeide.

Det internasjonale atomenergibyrået IAEA klager over vanskene med å kontrollere Irans atomvirksomhet og krever en forklaring fra Syria på hvor uran som er funnet, kommer fra.

I en ny rapport fredag sier IAEA at Iran har utvidet sin kapasitet til å anrike uran med 5.000 nye sentrifuger, og at det derfor er blitt vanskeligere for IAEA-inspektørene å ha oversikt over landets omstridte atomaktivitet.

Ifølge rapporten har Iran økt produksjonstempoet av anriket uran, og lageret av ferdig anriket uran er vokst fra 500 kilo til 1.339 kilo i de siste seks månedene.

Den økte effektiviteten vil utvilsomt øke bekymringen i vest for at Iran snart er i stand til å produsere kjernefysiske våpen. Iran selv sier at atomprogrammet er sivilt.

I en separat rapport sier IAEA at inspektørene har funnet uranpartikler ved en forskningsreaktor i nærheten av Damaskus som ikke normalt skulle vært der. IAEA krever en forklaring fra Syria på hvor disse partiklene kommer fra.

IAEA har gransket påstander om ulovlig kjernefysisk aktivitet i Syria siden i fjor, da det ble funnet spor av uran i et kompleks i et øde ørkenområde som ble bombet av Israel i 2007. (©NTB)

Mest sett siste uken

Lik Nettavisen her og få flere ferske nyheter og friske meninger!

sterke meninger

Nettavisen vil gjerne vite hva du mener om denne saken, og ønsker en frisk debatt i våre kommentarfelt. Vær saklig og respektfull. Les mer om Nettavisens debattregler her.

Gunnar Stavrum
sjefredaktør

comments powered by Disqus

Våre bloggere