Ibsen med Potter-fakter

Han hadde djevel i nakken og djevel på skrivebordet, og når han lanserte sine verker gjorde han det på ekte Potter-vis, over hele verden samtidig. I dag åpner Ibsen-året. Se bilder fra hans leilighet.

14.01.06 18:22

Henrik Ibsen var ingen hvem som helst i sin tid. Det bærer også Ibsen-museet i Oslo også preg av. For tiden pågår et nitidig arbeid med å samle inn og tilbakeføre den 350 kvadratmeter store leiligheten som utgjør museet til sin opprinnelige stand.

Ingen enkel oppgave
- Det har ikke vært noen enkel oppgave, bekrefter Ibsenmuseets sjef Erik Edvardsen. Når Ibsens leilighet igjen åpner for publikum på hans dødsdag 23. mai klokken 1430, er det med en fullstendig autentisk leilighet.

I dag, lørdag, er det kun Ibsens danske slekt og norske slekt - samt et kobbel av store Ibsen-stjerner fra inn- og utland som får innta den ennå ikke ferdige leiligheten til stående lunsj.

Djevelen i nakken
I mai skal publikum skal kunne vandre gjennom den røde og den blå salong, se hvor Ibsen badet og hvor hans sov og døde i 1906.

Ikke minst står hans arbeidsværelse akkurat slik det var. Årsaken til det var at Susanna Ibsen beholdt rommet fordi «hun merket Ibsens ånd der». Bibelen ligger på bordet, og et maleri av Ibsens erkekonkurrent August Strindberg henger på veggen.

- Slik at Ibsen kunne føle hans blikk i nakken, sier Erik Edvardsen. Å kjøpe og henge opp bildet på den svenske mester som Ibsen omtalte som sin «dødsfiende», skal ha forskrekket Strindberg selv. Men vitner om Henrik Ibsens evne til drama. Ikke minst var han en dyktig iscenesetter.

Potter-fakter
Og hans verker var omspunnet med like mye hemmelighetsskremmeri som JK Rowlings bøker om Harry Potter.

- Han sørget for at alle hans verker kom ut samme dag i alle land de ble gitt ut. Alle oversettelser var klare samtidig med den norske utgaven. Det var en begivenhet, en nyhet - og bøkene hans ble anmeldt samtidig i alle land, sier Edvardsen.

På privatfronten var han reneste Tom Cruise - alle hushjelpene måtte signere taushetsplikt. Knut Hamsun omtalte leiligheten som upersonlig og kald (selv om han aldri hadde vært der). Og besøkende ble aldri sluppet lenger enn arbeidsværelset.

Men Henrik Ibsen badet - hver eneste dag - morgen og kveld. Det at dikteren hadde badekar (gjenfunnet på Hadeland) og eget klosett var svært forut for sin tid da arkitekter mente bade var noe folk burde bedrive på badeanstaltene.

Koster millioner
Det var skuespiller Knut Wigert som igjen sørget for å slå et slag for Ibsens leilighet. Frem til sent 80-tall var den delt opp i tannlegekontorer og annet, vinduer og dører var flyttet på og leiligheten var omgjort til det ugjenkjennelige.

Jobben har derfor vært stor for Norsk folkemuseum og prosjektansvarlig Birte Sandvik som driver Ibsenmuseet. Men de fem millionene den engasjerte Anders Jahre stiftelse har bidratt med i arbeidet har gjort underverker. Folkemuseet bidrar over sitt budsjett.

Møbler er kjøpt tilbake fra Italia. Mye er hentet fra Ibsen-museene i Grimstad og Skien som har tatt vare på det. Og fremdeles strømmer det inn gaver fra private.

- Denne uken fikk vi et blekkhus som hadde tilhørt dikteren. Han hadde gitt det til Røde Kors-sykepleieren som så etter ham i de siste to årene han levde, forteller Erik Edvardsen.

Ibsen-museet vil når det åpner også romme en stor utstilling i naboleiligheten og første etasje på Drammensveien.

Nettavisen ønsker en åpen og levende debatt.

Her kan du enkelt bidra med din mening.