*Nettavisen* Nyheter.

Ibsenprisen til Peter Handke

Peter Handke har vunnet en rekke internasjonale priser for sitt forfatterskap, og er i dag som et av de store navnene i europeisk litteratur. Foto: Bjørn Ketil Undem (NTB scanpix)

Østerrikeren Peter Handke (71) er årets vinner av den internasjonale Ibsenprisen, som regnes som verdens største teaterpris. Prisen er på 2,5 millioner kroner.

20.03.14 15:24

- Som en dramatiker som ikke er født inn i teatret, har jeg litt dårlig samvittighet for om jeg fortjener denne prisen. Men Obama ble tildelt Nobels fredspris og ingen vet egentlig nøyaktig hvorfor, sier Peter Handke.

Handke var ikke til stede da prisvinnerens navn ble offentliggjort på en pressekonferanse på Nationaltheatret torsdag ettermiddag, men det ble vist en video tatt opp i hans hjem utenfor Paris. Her takker han juryen hjerteligst for prisen.

Formell skjønnhet

- Og igjen med dårlig samvittighet fordi det følger så mange penger med prisen. Men jeg er og vil forbli takknemlig til landet, staten og folket hvor disse pengene kommer fra, sa prisvinneren.

Pengene kommer fra den norske stat. Prisen ble etablert av regjeringen i 2007 og deles ut annethvert år. Den har som mål å hedre en person, institusjon eller organisasjon som har tilført verdensdramatikken eller teatret nye kunstneriske dimensjoner.

Fakta

Fakta om Peter Handke

I juryens begrunnelse heter det at årets pris tildeles Peter Handke for «et livsverk som er uten sidestykke hva gjelder formell skjønnhet og briljant refleksjon» og videre: «Hvis Ibsen var den mønstergyldige dramatikeren i den borgerlige epoke, som ennå ikke er avsluttet, er Peter Handke utvilsomt teatrets betydeligste epiker.»

Peter Handke har vunnet en rekke internasjonale priser for sitt forfatterskap, og regnes i dag som et av de store navnene i europeisk litteratur. Han har skrevet prosa, lyrikk, skuespill, hørespill og essayer. Handke har også skrevet filmmanus, blant annet til Wem Wenders kjente og prisbelønte «Himmelen over Berlin».

Roses av Knausgård

Karl Ove Knausgård skriver i en pressemelding at Handke etter hans mening er en av Europas store forfattere. Knausgård viser til at en lang rekke forfattere er inspirert av Handke. Tomas Espedal er en, avdøde Stig Sæterbakken en annen, skriver Knausgård i en pressemelding sendt fra forlaget Pelikan, som han var med å etablere i 2010. Pelikan ga i fjor ut Handkes «Det store fallet».

Handke er ventet til prisutdelingen på Nationaltheatret under Ibsenfestivalen 21. september. Hans «Immer noch Sturm» blir festivalens avslutningsforestilling.

Hvem som helst kan sende inn nominasjoner til prisen. Prisvinneren velges av en komité utnevnt av Kulturdepartementet. Årets komité ledes av operasjef Per Boye Hansen. I komiteen sitter blant andre også Nationaltheatrets teatersjef Hanne Tømta.

Den første som fikk den internasjonale Ibsenprisen var den britiske film- og teaterregissøren Peter Brooke, som ble hedret i 2008. I 2010 gikk prisen til Jon Fosse. (©NTB)

Nettavisen ønsker en åpen og levende debatt.

Her kan du enkelt bidra med din mening.