Gå til sidens hovedinnhold

- ICANs mål kan gjøre verden enda farligere

Christian Tybring-Gjedde (Frp) mener ICANs mål om en atomvåpenfri verden er urealistiske.

Nobels fredspris for 2017 er tildelt Den internasjonale kampanjen for forbud mot atomvåpen (ICAN).

Frps utenrikspolitiske talsmann, Christian Tybring-Gjedde, har tidligere uttalt til Nettavisen at han er motstander av FN-vedtaket om atomvåpenforbud. Han beskriver ICANs mål som urealistiske.

- Alle deler ICANs visjoner om en verden uten atomvåpen. Målet er imidlertid urealistisk og kan i realiteten potensielt gjøre verden enda farligere. Atomvåpen skal være og har vært avskrekkende, og etter manges mening er det nettopp det som har avverget større konvensjonelle kriger. Årets Nobelpris er åpenbart politisk, og bidrar dessverre til å gjøre prisen stadig mer irrelevant, skriver Tybring-Gjedde, som er 2. nestleder i Utenriks- og forsvarskomiteen, i en e-post til Nettavisen.

ICAN har vært helt sentrale med å tilrettelegge for FNs atomvåpenforbud, som ble vedtatt i juli i sommer. Norge samt de øvrige NATO-landene og atommaktene stemte imidlertid imot vedtaket.

Ber regjeringen signere avtalen
Kunngjøringen av ICAN som fredsprisvinner var knapt over før småpartiene var på banen, skriver NTB, og krever at Høyre og Arbeiderpartiet snur i synet på atomvåpenforbud.

- Dette er en pris som i utgangspunktet kommer ubeleilig for regjeringen, for den viser hvilken pinlig posisjon Norge har tatt internasjonalt ved altså å motarbeide et forbud i FN. Det øker presset på atommaktene, men det øker også presset på Norges regjering og på Stortinget, sier SV-leder Audun Lysbakken til NRK.

Lysbakken sier SV vil allerede tirsdag legge fram et forslag om at Norge skifter side og signerer FN-traktaten.

- Forferdelig med en sånn holdning
Senterpartiet (Sp) uttalte nylig til Nettavisen at partiet helst skulle sett at regjeringen hadde sluttet seg til forhandlingene i FN.

- Senterpartiet mener at regjeringen skulle deltatt i prosessen. Men det gjorde de ikke, og da er det vanskelig å si om vi kan stille oss hundre prosent bak det vedtaket. Vi har programfestet at vi ønsker et forbud mot atomvåpen, akkurat som klasevåpen. Vi ønsker oss et forbud, og mener at det som skjedde i sommer var et steg på veien. Vi mener Norge burde vært en del av dette, uttalte Senterpartiets utenrikspolitiske talsperson, Liv Signe Navarsete, til Nettavisen.

- Det er helt forferdelig at Norge har en sånn holdning og at vi er så defensive. Senterpartiet er for NATO og vi ser at det ikke er noen «quick fix». Men dette er en av de største truslene vi står overfor i dag. Norge må være med på dette feltet, sa Navarsete.

Les også

- Fredsprisen vil legge press på Norge

Kommentarer til denne saken