RING: 02060 E-POST: 02060@nettavisen.no
Ønsker du å sende video eller andre dokumenter? Benytt 02060@nettavisen.no
Kontakt oss

Id har blitt årets julaften for taxinæringen

Foto: Aas, Erlend
Før var det vanskelig å få taxi julaften. Nå kan du velge og vrake takket være muslimske sjåfører.

I skolekretsen New York i USA har borgermesteren innført to fridager for elevene i forbindelse med muslimske helligdager. I Norge har elevene krav på fri i forbindelse med religiøse helligdager.

Før kunne det være et stort problem å skaffe seg en taxi på julaften. Takket være en stor andel av muslimske sjåfører, spesielt i de store byene som Oslo, er det problemet snudd helt på hodet.

Måtte kjøre selv på julaften

Glenn Tuxen er drosjeeier og leder av Norges Taxiforbunds Oslo-avdeling.

- Jeg har vært med siden 70-tallet og har mange muslimske ansatte i min bedrift. Julaften var en dag hvor de aller fleste nordmenn ønsket fri, men sentralene påla grupper av løyvehavere  å kjøre for å ta unna den bestilte transporten.  Som løyvehaver på 80-tallet hendte det at jeg måtte kjøre selv, hvis jeg ikke fikk noen til å ta jobben, sier Tuxen til Nettavisen. 

Selv om han ble litt borte fra familien, likte han å kjøre julaften.

- Å kjøre julaften er ganske hyggelig.  Det var godt betalt og publikum var hyggelige. Jeg greide å tilpasse det sånn at jeg fikk spist middag hjemme, de fleste vi kjørte skulle jo også spise middag. 

- Id er som julaften

På midten av 90-tallet begynte det å skje endringer.

- Andelen av muslimske sjåfører var sterkt voksende. De kjørte gjerne på julaften. For meg som drosjeeier er det nå null problem å få besatt julaften og de andre juledagene.

Nå er det Id som er den nye «julaften».

- Mange drosjeeiere i Oslo har én bil og kjører kun selv. De parkerer bilen under Id. Nå er det veldig attraktivt for norske sjåfører å kjøre på Id. Da er det få biler og inntjeningen er veldig god. Inntjeningsmessig er Id blitt som julaften, sier Tuxen.

Han gir sine muslimske sjåfører fri til å feire Id.

- Det er veldig bra å ha muslimske ansatte. Jeg har hatt muslimsk sjåfør siden 1985. Jeg vet at løyvehavere  med muslimske ansatte gjerne gir sine ansatte fri under Id mot at de jobber julaften. 

Bytter vakter under helligdager

Oslo Sporveier har også mange muslimske ansatte. De opplever lite fravær på muslimske helligdager.

- Vi har en rekke nasjonaliteter i Oslo Sporveier. Det som fungerer veldig bra er at når de som ønsker det feirer jul tråkker de som ikke feirer jul til. Og under muslimske feiringer som Id jobber de som ikke feirer det. De ansatte bare bytter vakter med hverandre. Vi har aldri hatt noen utfordringer med dette og det er stor forståelse rundt dette i hele konsernet, sier kommunikasjonssjef Cato Asperud i Oslo Sporveier til Nettavisen.

Mest sett siste uken

Lik Nettavisen her og få flere ferske nyheter og friske meninger!

sterke meninger

Nettavisen vil gjerne vite hva du mener om denne saken, og ønsker en frisk debatt i våre kommentarfelt. Vær saklig og respektfull. Les mer om Nettavisens debattregler her.

Gunnar Stavrum
sjefredaktør

comments powered by Disqus

Våre bloggere