*Nettavisen* Nyheter.

ID-kort i byggebransjen virker

Foto: Poppe, Cornelius (SCANPIX)

Ordningen med ID-kort i byggebransjen har ført til mer seriøsitet og økt skatteinngang.

Oslo (ANB): - Det er gledelig at ID-kortet viser seg å ha effekt, sier arbeids- og inkluderingsminister Dag Terje Andersen (Ap) til Avisenes Nyhetsbyrå (ANB).

Ministeren viser til at antall registrerte virksomheter innen byggenæringen har økt betydelig i løpet av det første åren med ID-kort for ansatte. Samtidig har skatteinngangen fra bransjen økt sterkt.

Ett år med kort
Fra 1. januar 2008 har det vært krav om ID-kort for alle som jobber på bygge- og anleggsplasser. Det gjelder både nordmenn og utlendinger.

- For å få ID-kort må firmaet være lovlig registrert i relevante offentlige registre. Man må med andre ord jobbe i et firma som har papirene sine i orden for å få kortet, sier Dag Terje Andersen.

Ordningen med ID-kort er et tiltak er innført for å få mer seriøsitet og en mer effektiv kontroll med helse, miljø og sikkerhet på bygge- og anleggsplasser.

Fungerer godt
Arbeidstilsynet gjennomførte i januar en aksjon på byggeplasser i Oslo med fokus på kontroll av ID-kort. 250 virksomheter med totalt 1.000 ansatte ble kontrollert. 85 prosent av disse hadde ID-kort.

Blant kortene som Arbeidstilsynet har kontrollert er det ikke funnet eller vært mistanke om uriktige opplysninger eller forfalskede kort.

- Bransjen selv er også godt fornøyd med ID-kortet, og synes ordningen fungerer i samsvar med intensjonen, hevder ministeren.

Vet om ordningen
Hovedinntrykket er at ordningen med ID-kort er godt kjent i bransjen, og at de fleste firmaene har sørget for kort til sine ansatte. Mange har imidlertid trodd at firmaer som tilbyr tjenester i forbrukermarkedet ikke er omfattet av ordningen. Det er ikke tilfelle. Regelen er at kortet skal festes lett synlig, slik at det blir enkelt å skille de useriøse aktørene fra de seriøse.

Arbeidstilsynets inspektører melder om at det etter innføringen av ordningen er enklere å få oversikt over aktørene på byggeplassene, fordi arbeidsgiver står oppført på kortene. Det har tidligere ofte vært et problem å identifisere arbeidstakernes formelle arbeidsgiver. (ANB)

Annonsebilag