Gå til sidens hovedinnhold

- ID-tyveri føles som et stort overtramp

I flere uker benyttet tyven bankkortet han hadde stjålet fra Jim Andrés postkasse. Regningen vokste til 30.000 kroner.

Jim André (42) ble svindlet for tusenvis av kroner. Han er ett av åtte ofre som ble utsatt for id-tyveri.

38-åringen stjal bankkort og pin-koder. Så bestilte han varer på internett. Nå er han dømt – til ett år og fire måneder ubetinget fengsel.

Nannestad-mannen ble dømt for 14 simple tyverier, fem grove tyverier, fem bedragerier, ett grovt bedrageri, ett innbrudd og ett heleri, samt oppbevaring av et større antall narkotiske tabletter og overtredelse av legemiddelloven.

Les saken i Romerikes Blad

- Et kjerneeksempel på omfattende og virkelig samfunnsskadelig virksomhet, sier politiadvokat Åsmund Yli i Romerike politidistrikt til Romerikes Blad.

Opprullingen av saken startet i etterkant av et tyveri fra en byggeplass. Et observant vitne noterte ned et bilnummer.

- På bakgrunn av dette kom vi etter hvert i kontakt med personen. Nå er han dømt for i underkant av 40 vinningsforhold, sier politibetjent Øyvind Kværner ved Ullensaker lensmannskontor til Romerikes Blad.

Jim André (42) ble svindlet

Jim André Hagen er en av 38-åringens svindelofre.

I flere uker benyttet den domfelte 38-åringen bankkortet han hadde stjålet fra postkassen til 42-åringen, men til slutt begynte varsellampene å blinke.

Hagen betalte den første regningen han fikk i posten. Men på regning nummer to ble han mistenksom.

- Summen var altfor høy. Det kunne ikke stemme, sier Hagen til Romerikes Blad.

Nannestad-mannen er én av flere personer som ble lurt og ført bak lyset av 38-åringen. RBs gjennomgang viser at til sammen åtte personer ble frastjålet bankkortene sine.

Mannen, som nå er dømt til ett år og fire måneder i fengsel, kjøpte eiendeler for 320.669 kroner totalt. I tillegg stjal gjerningsmannen post fra en rekke andre personer.

Huset fullt av tyvegods
Politiet startet full etterforskning, oppsøkte mannens bolig i Nannestad og gjorde omfattende funn. I boligen lå det blant annet en rekke stjålne bankkort. I tillegg var huset stappfullt med eiendeler mannen hadde bestilt i andres navn på internett.

- Det ble funnet en mengde tyvegods, og på bakgrunn av dette har vi oppklart flere straffbare forhold, sier politibetjent Kværner.

Saken mot 38-åringen var oppe i Øvre Romerike tingrett 15. januar. Der avga mannen en uforbeholden tilståelse.

Her er noen av forholdene han ble dømt for:

* Fra 22. juni til 15. august i fjor lurte han til seg varer for den nette sum av 115.203 kroner via internett. Dette gjorde han ved å benytte et bankkort han hadde stjålet av en 89 år gammel kvinne.

* Stjal bankkortet til en 49 år gammel mann og kjøpte varer på internett for til sammen 53.545 kroner fra 22. april til 22. mai.

* Fra 13. til 15. september brukte han et bankkort han hadde stjålet fra en 24-åring til å kjøpe nettvarer for til sammen 45.525 kroner.

* Fra 20. april til 27. juni kjøpte han varer i forskjellige butikker på Østlandet og i Sverige med bankkortet han hadde stjålet fra Jim André Hagen (42). Regningen kom til slutt opp i 30.259 kroner.

Vurderer lås på postkassa
Jim André Hagen fikk sjokk da han oppdaget at han hadde blitt utsatt for ID-tyveri. Regningen hans vokste til slutt til 30.259 kroner.

- Det føles som et stort overtramp. Han har gått langt over streken, sier Hagen.

I dag har han en klar teori om hva som må ha skjedd.

- Jeg har disponert et MasterCard, men dette har vært lite i bruk. Da utløpsdatoen gikk ut, må det automatisk ha kommet et nytt bankkort i postkassa. Dette var jeg ikke klar over. Personen må ha fulgt godt med, for han har også vært der og hentet pinkoden til kortet. Skremmende, sier Hagen.

- Vurderer du å ta noen grep med bakgrunn i det som skjedde?

- Det må jeg vurdere nå. Jeg ser på mulighetene for å installere lås på postkassa, selv om det absolutt burde være unødvendig, poengterer Hagen.

Straffedømt sju ganger
38-åringen var tidligere straffedømt sju ganger.

«I det vesentlige er det snakk om samme type kriminalitet som han nå skal ha straff for; Vinningskriminalitet i form av tyveri og bedrageri, samt befatning med narkotika», skriver tingrettsdommer Ola Trygve Holt i dommen.

Mot slutten av 2012 gjennomførte TNS Gallup en spørreundersøkelse om ID-tyverier. 2004 personer ble intervjuet. På bakgrunn av tallene viser NorSIS sine beregninger at 105.000 personer over 15 år er blitt utsatt for ID-tyveri de to siste årene.

– ID-tyveri oppleves som en stor integritetskrenkelse, og medfører stor usikkerhet for dem som blir rammet. Når blir jeg bedratt neste gang? Kommer det flere regninger? Det er derfor viktig at det reageres strengt overfor dette, sier politiadvokat Yli.

Den domfelte drev primært sin kriminelle virksomhet på Romerike.

- Folk som har blitt utsatt for dette føler seg helt hjelpeløse. De blir satt i en håpløs situasjon, utdyper Yli.

Han forteller at politiet gjorde beslag i rundt 200 eiendeler da de slo til mot mannens bolig.

- I denne saken var ikke alle ofrene klar over hva de hadde blitt utsatt for før vi ringte dem. Det er ikke alle som vet at det kommer et nytt bankkort til dem i posten. Dermed er de heller ikke kjent med at det er stjålet, og det kan bety at det tar noe tid før forholdet blir avdekket, sier Yli.

Øyvind Bratlien var forsvarer for den domfelte 38-åringen. Han sier følgende:

- Min klient er fornøyd med dommen, og da forholder jeg meg til det. Han har vedtatt den, og er nå innstilt på å komme seg videre, sier Bratlien til RB.

Ikke fornøyd med straffen
Han er glad for at politiet kom til bunns i saken og at 38-åringen ble dømt.

- Men straffen på ett år og fire måneder er etter min mening altfor lav. Mannen er dømt for liknende forhold fra tidligere. Dermed burde han fått langt strengere straff.

- Hvordan oppleves det å bli utsatt for et ID-tyveri?

- Jeg hadde aldri trodd at dette kunne skje meg. Det er liksom bare slikt du hører om ellers. Nå var det dessverre min tur, og jeg opplever dette som ubehagelig. Jeg trodde ikke dette kunne skje i en liten kommune som Nannestad.

- Hvor ble kortet ditt brukt?

- Hovedsakelig på svenskehandel, men det ble også benyttet på Østlandet, sier Hagen.

- ID-tyverier øker

ID-tyverier øker i omfang.

- Mange flere i Norge vet at dette er et problem i dag, sier seniorrådgiver Christian Meyer i Norsk senter for informasjonssikring (NorSIS).

Forebyggende arbeid er et stikkord for NorSIS.

- Vi har brukt mye tid og ressurser på den biten. Både i forhold til konferanser, informasjon på nettsider og gjennom sosiale medier. Mange hadde ikke hørt om dette for fem år siden. I dag er det et kjent problem for flere. Vi ser at ID-tyverier øker i omfang, sier Meyer til RB.

- Hvordan oppleves dette?

- Det er mye verre enn et bilinnbrudd eller lommetyveri. Mange føler at dette forfølger dem i årevis. Det oppleves som en skygge som misbruker verdiene og livet til vedkommende. Det er et grundig og personlig overtramp, som det tar lang tid å jobbe seg ut av, svarer Meyer.

Les flere saker i rb.no

Kommentarer til denne saken