Det er et knusende oppgjør mot forsker Jørn Hurum som står på trykk på debattsiden til dagens Aftenposten.

Innlegget er undertegnet av fem professorer i biologi - fra universitetene i Oslo, Bergen, Trondheim og Tromsø.

- Lanseringen av Ida gir grunn til å til å spørre om det er nødvendig å overdrive for at forskning skal få gjennomslag i media, skriver professorene.

- Det må være samsvar mellom forskning og formidling. På en slik bakgrunn blir det misvisende å lansere Ida som «en av vitenskapens viktigste oppdagelser noensinne.».

Knusende innlegg
I en akademisk debatt er ordbruken i professorenes innlegg knallhard. Ida er angivelig oversolgt, villedende formidlet, ikke revolusjonerende og «grunnleggende i strid med vitenskapens idéer og etikk.».

De fem biologiprofessorene som har skrevet under er Trond Amundsen (NTNU Trondheim), Ivar Folstad (Universitet i Tromsø), Jarl Giske (Universitetet i Bergen) og Jørn Hurums kolleger fra Universitetet i Oslo, professorene Tore Slagsvold og Nils Chr. Stenseth.

Verdenssensasjon
Funnet av fossilet Ida har blitt en sensasjon blant vitenskapsinteresserte i hele verden.

Den 47 millioner år gamle apelignende skapningen ble funnet i Messel-gruven sør for Frankfurt i Tyskland og kjøpt til Norge av paleontolog Jørn Hurum ved Naturhistorisk Museum i Oslo.

Du kan lese om funnet her:Ida ble funnet i fossilenes skattkiste

Funnet ble lansert på en pressekonferanse i New York, og den verdenskjente forskningsformidleren Sir David Attenborough uttalte at funnet ville gjort Charles Darwin svært begeistret.

Her kan du lese Jørn Hurums versjon:Det manglende mellomledd

Nedstammer fra apene

Hurum og hans kolleger har kalt Ida for «the missing link » - angivelig leddet som mangler for å påvise at menneskene nedstammer fra apene.

Om to dager kan hele verden få se fossilet for første gang på Naturhistorisk Museum i Oslo.

- Dette er en sensasjon som alle kan få se hos oss, sier lederen for Naturhistorisk Museum, Arne Bjørlykke.

Mangler ikke noe ledd
Zoologenes begeistring har overhodet ikke smittet over på de fem biologiprofessorene som i dag rykker ut i Aftenposten. Deres hovedinnvending er at vi slett ikke mangler noe «missing link», og at menneskenes slektskap med andre dyr for lengst er overveldende dokumentert gjennom funn av mange mellomledd.

Her kan du lese professorenes innlegg:«Ida» er oversolgt

- Å omtale Ida som «missing link», slik Hurum har gjort, er villedende, ikke veiledende, skriver professorene.

- Typisk hersketeknikk
Onsdag formiddag sier Jørn Hurum til Nettavisen at dette er en helt vanlig og normal reaksjon fra det akademiske miljøet. Han påpeker at det enorme medietrykket som er skapt rundt fossilet ville få flere til å rygge bakover.

- Jeg har ikke fått lest hva de har skrevet, men dette er typisk hersketeknikk fra akademia, påpeker Hurum.

Han forklarer at Ida er et av mange manglende ledd, og han tar deler av kritikken som ren misunnelse.

- Dette er ingen bløff. Vi har kommet med en god beskrivelse av dette fossilet, men selve presentasjonen er satt litt på spissen. Her gjenstår det forskning i ti år til, sa Hurum til Nettavisen da Ida kom hjem til museet på Tøyen i Oslo fredag.

Også internasjonalt raser debatten om Ida:Du kan følge den her