Ida gir storinnrykk på Tøyen

Foto: MIKE SEGAR (REUTERS/SCANPIX)

5. juni kan hele verden få se fossilet for første gang på Naturhistorisk museum.

20.05.09 16:30

- Dette er en sensasjon som alle kan få se hos oss fra 5. juni, sier Arne Bjørlykke, leder for Naturhistorisk museum ved UiO.

En verdenssensasjon
Etter at Ida ble presentert for verdenspressen i New York tirsdag, vil det sensasjonelle fossilet nå ta turen innom London før det blir pressekonferanse «hjemme» på Naturhistorisk museum 29. mai.

Fredag 5. juni åpner museet sin nye utstilling og viser fram sin nye attraksjon for allmennheten, og Bjørlykke venter at det kan bli kaotiske tilstander på åpningsdagen.

Les også:Her er «the missing link»

- Hvor mange som kommer vil jeg ikke spekulere i, men vi har leid inn ekstra vakter for å få regulert tilstelningen på en forsvarlig måte. Her blir det viktig å geleide folk inn og ut av lokalet på en best mulig måte.

Ett spesiallaget monter er allerede laget for å ivareta sikkerheten til den verdifulle krabaten som nå blir en ny attraksjon både for Oslo-borgere og turister.

En brikke på plass
Bjørlykke har fulgt forskningen av fossilet som fikk navnet Ida siden det ble hentet til Norge for to år siden. Siden den gang har en gruppe, med paleontolog Jørn Hurum i spissen, studert fossilet.

- De konkluderte ganske tidlig at dette var en viktig brikke i puslespillet som vi kaller evolusjonsteorien. En brikke som vi lenge har manglet, påpeker Bjørlykke.

Han mener dermed at begrepet «Missing link» er en helt riktig betegnelse på dette funnet. At fossilet kom til å bli en attraksjon av da også grunnen til at museet betalte 4, 5 millioner for noen dyrerester.

- Vi brukte mye penger på fossilet fordi ve trodde dette kunne bil en stor attraksjon. Nå viser det seg at Ida ble mye større enn det vi trodde.

(Artikkelen fortsetter etter videovinduet)

Se BBCs intervju med Jørn Hurum her:

HTML EMBED

HTML EMBED

Tenker sikkerhet
Ida blir en del av Darwin-utstillingen på Naturhistorisk museum. Siden fossilet ble presentert i New York tirsdag, har medier over hele verden skrevet om denne lille apen som man mener er 47 millioner år gammel.

- Vi venter at det nå kommer ganske mange til Tøyen denne sommeren. Sikkerheten er ivaretatt for dette veldig verdifulle funnet, sier Bjørlykke. Men han tror det kan bli trangt for de mest nysgjerrige.

- Situasjonen er at vi har dårlig plass til slike utstillinger allerede. Det er helt klart behov for flere rom og flere magasiner, påpeker lederen for museet.

Konklusjonen er at forholdene på Tøyen er for dårlig, og ifølge Bjørlykke har også Stortinget påpekt dette. Han håper at Ida kan få politikerne til å gjøre noe med dette.

Les mer om Ida på museets nettsider her.

Nettavisen ønsker en åpen og levende debatt.

Her kan du enkelt bidra med din mening.

Mest lest på Nyheter

Annonsebilag