RING: 02060 E-POST: 02060@nettavisen.no
Ønsker du å sende video eller andre dokumenter? Benytt 02060@nettavisen.no
Kontakt oss

Ida Marie var en levende fakkel

FLERE OPERASJONER VENTER: Ida Marie Eide Stenersen (17) fra Fjellhamar har størst problemer med halsen etter ulykken og har flere operasjoner i vente.
FLERE OPERASJONER VENTER: Ida Marie Eide Stenersen (17) fra Fjellhamar har størst problemer med halsen etter ulykken og har flere operasjoner i vente. Foto: Britt Hoffshagen (Romerikes Blad)
Hun var alene hjemme og skulle bare tenne et lite lys. Plutselig sto overkroppen til Ida Marie (9) i fyr og flamme.

(Lørenskog, Romerikes Blad): Ida Marie skal snart fylle 10 år. Hun har akkurat begynt i 5. klasse på Fjellhamar skole, som bare ligger et steinkast unna huset der hun bor sammen med mamma.

Hun er først hjemme denne høstdagen, den 3. september i 2007. Dagen som Ida Marie Eide Stenersen aldri kommer til å glemme.

– Jeg var alene hjemme. Og så bestemte jeg meg for å tenne et lite telys på stuebordet. Jeg lente meg over bordet for å hente noe, og plutselig tok den syntetiske genseren på overkroppen min fyr. Flammene satte seg i kroppen og jeg ble rett og slett en levende fakkel, forteller Ida Marie til rb.no.

Det første hun gjorde var å ringe mamma. Men mamma svarte ikke. Så datt nummeret til brannvesenet ned i hodet på henne. Det skulle komme til å redde livet hennes.

– Det var fare for livet mitt den dagen. Jeg var bare ni år, men jeg husket at jeg skulle ringe 110. Og så løp jeg i dusjen. Hadde jeg ikke gjort det, hadde jeg kanskje ikke overlevd, forteller Ida Marie til rb.no.

Rett etterpå kom både ambulanse og brannbil i full fart til huset på Fjellhamar. Og det eneste den sterkt forbrente jenta sa til ambulansepersonalet, er det ingen av dem som har glemt.

STORE BRANNSKADER: Ida Marie tente på et telys på stuebordet da hun var alene hjemme. De syntetiske klærne på overkroppen tok plutselig fyr. I dag har hun 3. grads forbrenning på store deler av overkroppen.


– Hei. jeg heter Ida Marie og er ni år. Vær forsiktig med meg.

Fløyet til Haukeland

Hun ble først kjørt i hui og hast til Ahus. Ida Marie husker vagt at hun måtte ha på seg en maske i ambulansen. Og at hun nektet, fordi hun følte seg kvalt av den.

– Jeg hadde fått så alvorlige brannskader på halsen, så jeg fikk nesten ikke puste, sier hun til rb.no.

Foreldrene til Ida Marie er skilt, og faren var på ferie da ulykken skjedde. Men moren dro til Ahus så fort hun bare kunne.

– På Ahus våknet jeg av at mine nærmeste satt rundt sykesengen min. Mamma også. Men jeg så ikke at mamma gråt. Senere fortalte hun med at hun gikk inn i et annet rom når tårene kom. Hun ville ikke gråte foran meg, forteller Ida Marie.

Tilstanden hennes var kritisk, så hun ble fløyet videre til Haukeland sykehus i helikopter.

– Mamma var med i luftambulansen, og hun var med meg døgnet rundt i dagene som fulgte, forteller Ida Marie.

Måtte lære alt på nytt

På Haukeland ventet 37 vonde dager.

– De dagen var så grusomme. Jeg måtte lære alt på nytt. Jeg måtte lære å gå, stå, sitte og tygge. På rommet ved siden av mitt lå en liten jente med brannskader. Jeg husker skrikene hennes. Jeg skrek sikkert, jeg også, forteller Ida Marie.

Hun fikk 3. grads forbrenning på 40 prosent av kroppen.

– Huden på håndflaten vår er en prosent av kroppen. Det sier litt om hvor mye 40 prosent egentlig er. Jeg hadde syntetiske klær på overkroppen, og de tok fyr med en gang. På underkroppen hadde jeg et bomullsskjørt. De tror at det skjørtet reddet meg fra å få brannskader på underkroppen, siden bomull ikke så lett tar fyr, forteller Ida Marie.

Så langt har hun vært gjennom over ti operasjoner, og har flere i vente.

– Jeg opererte huden på halsen i sommer, men fikk dessverre en infeksjon der på sykehuset. Så jeg får bare prøve igjen, sier hun.

Advarer foreldre

Nå vil Ida Marie advare både store og små mot levende lys.

– Man skal aldri tenne et lys når man er ni år og alene hjemme. Men det gjorde jeg. Nå forteller jeg min historie fordi jeg så gjerne vil ha fokus på dette. Det er så mange som er så uforsiktige at jeg blir helt stresset. Snart er det jul, og det er da det er flest husbranner. Man må passe på, for det skjer så lett. Lettere enn man tror, sier hun til rb.no.

Det har nå gått seks år siden ulykken, og Ida Marie har blitt 17 år. Men arrene er der fortsatt. Både inni og utenpå.

– I dag er det halsen jeg har størst problemer med. Huden her er så stram at jeg nesten ikke kan lene hodet bakover. Jeg blir også veldig fort sliten og er kvalm hver eneste dag.

Men Ida sliter også med angst.

– Jeg har posttraumatisk stressyndrom og har alltid vært på vakt siden ulykken. Det er som om jeg har en brannalarm som ringer inni meg hele tiden. Jeg ser alltid etter en utvei, og tør ikke å gå så mye ut, forteller hun.

Hun er også lei av at folk stirrer på henne.

– Når det alltid er noen som stirrer, føler man seg utilpass. Jeg er et helt vanlig menneske, jeg også. Folk må tenke seg litt om, sier Ida Marie.

Ida Marie vil gjerne oppfordre ungdom som sliter til å gjøre noe med det.

– Våg å be om hjelp. Det er så viktig. Det må jeg si til meg selv også, sier hun.

Klandrer ingen

I dag har Ida det fint. Hun bor hjemme på Fjellhamar, og har praksisplass på SFO på Fjellhamar skole.

– Jeg jobber på den samme SFO-en som jeg selv gikk på da det hele skjedde. Der trives jeg veldig godt. Jeg skulle jo ønske jeg kunne hatt det enda bedre, og at jeg kunne gå ut uten å ha så mye angst. Men jeg jobber med saken og gir aldri opp, sier Ida Marie.

– Jeg får ikke gjort noe med det. Jeg prøver å være glad og positiv og å smile mest mulig. Og jeg klandrer ingen for at dette skjedde med meg. Ikke mamma. Ikke meg selv. Vi har det bra i dag, både mamma og jeg, sier Ida Marie.

– Barn skal ikke tenne lys alene

Beskjeden fra brannvesenet om barn og ild er klar og tydelig.

– Barn skal ikke tenne lys alene. Voksne skal være i det samme rommet, sier Linda Stuvland, informasjonsrådgiver i Nedre Romerike brann- og redningsvesen. Hun synes ikke at barn skal drive alene med fyrstikker eller levende lys før de er veldig store, uten at hun vil komme med noen eksakt aldersgrense.

Informasjonsrådgiver i Nedre Romerike brann- og redningsvesen

– Sitter man rundt et bord med foreldrene sine, så kan barnet selvfølgelig tenne lys, fortsetter hun, og påpeker at ansvaret for brannsikkerhet ligger hos foreldrene.

Besøker barneskoler

Nettopp det at foreldrene har ansvaret for brannsikkerhet, er noe av det Stuvland forteller til sjetteklassinger når hun har reist rundt til barneskoler i flere av kommunene på Nedre Romerike i november. Romerikes Blad skrev tidligere om da Stuvland besøkte sjetteklassingene på Sørumsand skole onsdag 19. november.

Rundreisen er resultatet av et samarbeid som brannvesen på Østlandet har hatt helt siden 2007. Øvre Romerike brann- og redningsvesen har gjennomført en tilsvarende rundtur i kommunene på Øvre.

– Da snakker vi om at brannsikkerhet er de voksnes ansvar. Elevene er såpass store på sjettetrinnet at de kan lære seg å slukke eller å si ifra til foreldrene at de ikke skal ha pynt rundt lysene, så det tar fyr. Når man er så gammel, så lager man gjerne nudler på egen hånd hjemme. Også snakker vi mye om røykvarsleren, forteller Stuvland.

Ikke pynt lysene

Brannvesenet på Nedre Romerike har nemlig lagt merke til vanen med å pynte spesielt adventsstaker.

– Det ser jo veldig fint ut, men med tanke på brannsikkerheten er det ikke bra i det hele tatt. Alt brennbart materiale skal man holde på god avstand til levende lys, har Stuvland tidligere sagt til RB, og har følgende tips for levende lys i juletiden:

Vær til stede og følg alltid med når du bruker levende lys.

Unngå bruk av brennbart materiale i dekorasjoner nær levende lys.

Ikke bruk lysestaker av tre eller annet brennbart materiale.

Les flere saker fra Romerikes Blad


Mest sett siste uken

Lik Nettavisen her og få flere ferske nyheter og friske meninger!

Våre bloggere