*Nettavisen* Nyheter.

Idioti eller ryddighet?

NAV svarer på kritikken fra «sinna-legen». Tusenvis av lesere har engasjert seg. Les deres NAV-historier.

22.05.12 21:40

«Jeg har selv opplevd det komplette idioti i NAV Utland, så ingenting overrasker meg i dette systemet», skriver en leser. Han er bare en av mange som reagerer på gårsdagens NAV-sak.

Skrev hissig brev
Nettavisen skrev mandag 21. mai om den allmennpraktiserende legen Olav Haugen som i forrige uke skrev et ampert brev til saksbehandlerne på NAV Stord. Bakgrunnen var at han for andre gang måtte dokumentere at samboerparet Karoline Josefine Salomonsen og Marius Helle Kjellbotn venter barn.

- Eg viser til tidligere attest datert 18.04.12. For å tilfredsstille det komplette idioti i NAV-systemet stadfester eg at ho fremdeles er gravid med termin ifølge ultralyd, som før, sett til 05.08.12, skrev legen.

Mange tusen nordmenn har allerede delt brevet på sin Facebook-side, og støtteerklæringer til den tydelig irriterte legen har mandag kveld strømmet inn fra store deler av Norge.

Klikk på bildet for å forstørre.

NAV tar ikke kritikk
Da Nettavisen først kontaktet NAV svarte Ellen Chr. Christiansen, direktør for ytelser at de ikke hadde hatt mulighet til å sjekke saken, og derfor bare kunne uttale seg generelt på bakgrunn av det som var kommet fram i mediene.

I dag kom Arbeids- og velferdsforvaltningen med et tilsvar til den konkrete episoden. Pressemeldingen er titulert «Idioti eller ryddighet?» Og kan i korte trekk oppsummeres ved at NAV mener de har handlet riktig. I det usignerte notatet skrives det følgende:

«Bakgrunnen for legens påstander om NAV, er at han hadde skrevet en bekreftelse 18. april på at pasienten hans var gravid, med termin 5. august. Hun trengte den for å dokumentere at hun hadde krav på ytelsen engangsstønad ved fødsel og adopsjon.

Men regelverket er slik at for å få utbetalt denne ytelsen, må det legges fram dokumentasjon fra lege som er attestert etter 26. svangerskapsuke, hvilket i dette tilfellet vil si i månedsskiftet april/mai. Dermed måtte kvinnen få en ny bekreftelse.

Terminbekreftelse etter 26 svangerskapsuke kreves fordi den medisinske definisjonen av fødsel er forløsning som skjer etter den 26 svangerskapsuke. For å kunne kreve foreldrepenger og engangsstønad må man ha kommet inn under denne medisinske definisjonen fordi det er et krav at fødselen faktisk vil finne sted».

I pressemeldingen står det ingenting om hvorfor gravide Karoline Josefine Salomonsen ikke fikk svar på det første brevet hun sendte NAV, eller ikke hvorfor ikke legen kunne sende legeerklæringen direkte, noe som førte til at hun for andre gang måtte møte opp personlig på kontoret til NAV Stord.

Hyller legen - raser mot NAV
Leserne raser på både Facebook og i Nettavisens kommentarfelt. De fleste mener at NAV får som fortjent, og hyller legen for hans skriv. Et knippe mener likevel at saken har to sider.

«Supert at en lege tør dette... For det er jammen på tide at Nav får som fortjent når dem er så trege som dem er. Håper dette kan føre til en skikkelig debatt om dagens Nav-system som det ikke er noen tvil om at må endres på», skriver en kvinne.

«Jeg har selv opplevd det komplette idioti i NAV Utland, så ingenting overrasker meg i dette systemet», sier en annen mann seg enig.

«Det er nok ikke bare denne legen som mener dette, de fleste som har vært borti Nav er av denne mening, mange av dem som jobber i Nav forvaltning er totalt ubrukelige. Det har jeg opplevd selv med en enkel sykemelding, de roter bort papirer og godkjenner ikke krav fordi de selv har rotet bort papirer, men nå ligger de under Helsedepartementet og den ministeren der er jo ikke den raskeste og smarteste i supperådet», raser en annen.

Selv om de fleste raser over NAV-systemet, er det likevel noen som ikke er enig:

«Det er bra at folk engasjerer seg, men en må huske at det er ikke Nav som bestemmer hvordan ting skal fungere. NAV må alltid følge de lover og regler som til enhver tid er gjeldende. Om man synes saksbehandlingen eller andre ting ved nav fungerer dårlig, så bør man engasjere seg politisk. F.eks. stemme «riktig» i forhold til de endringsønsker man har», og en annen stiller spørsmålstegn rundt hvem som egentlig har rett i denne saken:

«Her har NAV fulgt regelverket. Et regelverk legen burde ha kjent til. Man kan jo spørre seg hvem som egentlig er idioten her»

«Det skremmer meg at en fastlege ikke kan regelen om at terminbekreftelsen må være dokumentert etter uke 26. NAV har blitt kritisert av riksrevisjonen når det er mangelfull dokumentasjon, nå blir de kritisert når dokumentasjonen som kreves blir etterspurt. Reglene er vell politisk bestemt, så kritikken i dette tilfelle blir nok rettet feil.....»

- Takk for ingenting
Flere har valgt å sende Nettavisen sine oppgitte svar til NAV, etter å ha opplevd det de mener er elendig behandling. En av dem er tidligere uføretrygdede Bjørn fra Nord-Norge. Av hensyn til sin nåværende jobb ønsker han å være anonym. Han har likevel samtykket til at Nettavisen kan trykke hans svar til NAV, etter at hans søknad om studieplass ble avslått.

- Jeg ble alvorlig skadet i en trafikkulykke desember 2005. Det eneste tilbudet jeg fikk fra NAV den gang var uføretrygd. Jeg fikk avslag på alt jeg søkte på, men fikk tilbud om lønnstilskudd fra NAV. Gang på gang viser artikler og nyhetsoppslag at NAV åpenbart er udugelig. De fleste som har hatt med NAV å gjøre kjenner seg igjen i dette. Atle Antonsen sin serie om NAV er på mange måter fortreffende. Å møte veggen i NAV-systemet i alle sammenhenger krever i utgangspunktet en helse som er bedre enn 100 prosent, sier han til Nettavisen.

Hva syns du om NAV? Gode eller dårlige erfaringer? Diskuter under:

Nettavisen ønsker en åpen og levende debatt.

Her kan du enkelt bidra med din mening.