Idol-dommer snakker ut om narkodommen

Foto: BA

02.04.13 11:50

Det hender at Gunnar Greve Pettersen klyper seg i armen og spør seg hvor lenge den vil vare, oppturen som livet har vært de siste årene, skriver Bergensavisen.

Det gjør han fordi han også vet en del om hvordan tilværelsen fortoner seg når livet ikke går rette veien opp.

- Alt kan snu, det vet jeg. Og det kan snu brått, sier han med et sjeldent øyeblikk av ettertenksomhet. Det vanlige er at han snakker som en foss.

Idol-dommeren, manageren og artisten erkjenner selv at ordflommen er ustoppelig når han først kommer i gang.

- På en måte har jeg levd av kjeften min siden jeg var 18 år. Det ligger kanskje til familien, det at vi snakker mye, det er høyt desibelnivå i familieselskapene.

- Faktisk så hadde jeg et ønske om at visittkortet mitt skulle ha stillingsbetegnelsen «sirkusdirektør og sjarlatano», men da i den opprinnelige italienske betydningen av ordet, nemlig pratmaker. Jeg ble fortalt at det ble for useriøst, så det ble et vanlig visittkort i stedet.

Han sitter på en av Bryggesidens bedre restauranter, bare et steinkast unna gatekrysset der han i 2005 ble stoppet av politiet, kjørende i hasjrus, og med en pakke kokain i bilen.

Les BAs intervju med Gest da han var klar med det første albumet – i 2003

- Jeg traff bunnen den julidagen for åtte år siden, og jeg håper at jeg aldri noen gang i livet trenger å få en slik vekker igjen, sier han, fortsatt ettertenksom, før snakketøyet tar sats igjen.

At han kan betrakte åstedet for sitt livs nedtur fra omgivelser av krystall og hvite duker, er symbolsk for hvor mye livet har forandret seg. Og den aller viktigste årsaken til forandringen, er hans livsledsager Helene Ree, som han giftet seg med i Baroniet i Rosendal 19. mai i fjor.

- Hun får frem det beste i meg, selv om det ofte kan være en utfordring å bo sammen med meg. Hun er alt det jeg skulle ønske at jeg var. Hun er tålmodig, ryddig og strukturert. Hun er analytisk, og hun har evnen til å handle ut fra resonnementene sine. Selv handler jeg mye mer på impuls.

Toppform
Konen er treningsnarkoman med erfaring som SATS-instruktør.

Gunnar er ikke ukjent med å presse seg selv fysisk han heller, med to ganger Birken og to ganger Shetlandsseilasen under beltet. Likevel gir han Helene æren for at han nå har prikket inn toppformen.

- Jeg er i mitt livs form, og det har hun æren for. Tidligere kunne jeg ta treningspauser, eller ha dårlige matvaner innimellom.

Selv om gnisten ble tent ganske raskt etter at de to ble introdusert av en felles bekjent, måtte det innsats til for å få kapret henne.

- Hun hadde vært seks år i Australia, og hadde egentlig tenkt seg ut igjen ganske raskt. Mens jeg holdt på å bygge opp et managementselskap, og hadde ikke tenkt å gå fra den jobben halvgjort. Men etter noen innledende forhandlinger ble det oss, og det tenker vi begge på som det beste valget vi noen gang har gjort.

Gunnar er ikke den eneste, og kanskje ikke engang den råeste, turboen i familien. Konen Helene studerer medisin etter at hun allerede har PT-utdannelse i bagasjen. Hun skal ha eksamen kun en måned etter at hun på forsommeren har termin med parets andre barn.

- Terminen ble justert nylig, til 19. mai. Om terminen holder, så betyr det at vi kan ha fødselsdag for barnet på bryllupsdagen vår, og at jeg rekker å være dommer i Idol-finalen 10. mai innen fødselen, sier Gunnar Greve Pettersen, ikke helt ukjent med be-

grepet knappe marginer. Forrige gang, da datteren Ronja ble født, var det midt i Idol-sesongen.

Klikk på bildet for å forstørre.

Foto: Stian Lysberg Solum

Lærer
Er det rart om familiefaren klyper seg litt i armen og frykter smellen som kan snu det hele.

- Jeg er ikke typen til å se meg så mye tilbake. Jeg vil lære av mine feil, men jeg vil ikke dvele ved dem.

- Likevel er det klart at når du har sittet nesten to døgn på glattcelle, så er det noe som setter sine spor. Jeg må også forholde meg til vissheten om at når min datter blir større og hun googler navnet mitt, er «narkodom» et av treffene hun vil få. Derfor må jeg ha et avklart forhold til fortiden min.

Han innrømmer at han hadde flere år med mye festing, i første halvdel av tyveårene, men han insisterer på at han aldri helt mistet kontrollen.

- Rusmidler kan være mektige, farlige ting. For min egen del spant det aldri helt ut av kontroll, det var ikke slik at det overskygget resten av livet mitt. Jeg fikk en vekker i tide. For tiden rører jeg omtrent ikke alkohol. Det er både fordi rus ikke er forenlig med det travle livet jeg lever nå, men det er også fordi jeg har en bevissthet om at jeg har festet bort en viktig del av livet mitt. Likevel vil jeg ikke bruke for mye pekefinger, det blir å kaste stein i glasshus.

Når man prøver å sette opp en avtale med Gunnar Greve Pettersen, så er det slik at jo, man får svar til slutt, men man kan ikke regne med svaret kommer innenfor arbeidstid. Og når svaret kommer, er det gjerne ledsaget av meldinger som «jeg har hatt en kaosdag» og «Jeg har løpt i zikzak i dag».

- Jeg går i minus i forhold til å få til alt jeg skal ha gjort i døgnets tilmålte timer, det er ingen tvil om det. Å være TV-mann og familiefar, og samtidig drive et managementselskap, det gjør sitt til at man må prioritere knallhardt. Jeg står opp grytidlig, slik at jeg kan komme hjem i fem-sekstiden på ettermiddagen og ha tid sammen med familien da. Så kan det bli møter eller arrangementer på kvelden igjen, etter Ronjas leggetid.

Kapteinsbind
Det er ikke helt nytt at Gunnar liker å ha mye å henge fingrene i.

Da han ga ut sin første soloplate som 25 åring og dro ut på skolekonserter, var han samtidig programleder i BTV. Etter at han flyttet til Oslo i 2009 etter to års pendling, ble han det bergenske managementselskapet Made sin forlengede arm i hovedstaden.

Fra januar av startet han sitt eget selskap Mer AS, etter å ha brutt ut av Made.

- Det ligger ikke noe drama bak dette bruddet, det er ingen dårlig stemning mellom meg og de andre i Made. Samtidig hadde vi nok ikke gått hver til vårt om ikke det hadde vært litt rusk i maskineriet. Det handler om at selv om jeg kan være lagspiller, vil jeg helst ha kapteinsbindet på. Derfor var det riktig for meg å starte for meg selv nå, sier han.

Han insisterer på at Mer AS vil ha et våkent øye for nye bergensartister, selv om han nå befinner seg i Oslo. Halvannen stilling i selskapet er lagt til Bergen, og firmaet har skaffet seg kontorer på Bryggen.

- Jeg er avhengig av å få meg en tur til Bergen i måneden. Det jeg savner aller mest på Grünerløkka, er sjøkontakten og muligheten til å komme seg på en fjelltur direkte opp fra byen. Den muligheten benytter jeg hver gang jeg er i Bergen.

Klikk på bildet for å forstørre.

Foto: Tv 2

Han ser ikke bort fra at tilstedeværelsen i hjembyen kan styrkes ytterligere.

- Jan Eggum har jo hytte i Sandviken, og det kan godt tenkes at jeg selv gjør noe lignende etter hvert.

Gunnar Greve Pettersen kommer fra den kjente, bergenske advokat- og dommerfamilien Greve. Familien består av toppadvokater både på mors- og farssiden, i flere generasjoner bakover.

Da han var i slutten av tenårene og begynnelsen av tyveårene, var ikke familiebakgrunnen noe han selv fremhevet ovenfor kompisene, eller på byen. I dag tenker han på de opprørske årene som en relativt kortvarig fase.

- Det har ikke vært ikke noe bevisst ønske fra meg, i alle fall ikke over lengre perioder, å gå på tvers av familien. I dag er det mange av våre anskuelser som er felles.

- Som guttunge var jeg jo en liten jævel. Å si at jeg var en kjuagutt, er en underdrivelse. Jeg var en villstyring og det vil jeg nok alltid være, det er noen positive fasetter i det også. Det hendte at jeg gjorde ting som er uhørt når man kommer fra et pent, overmøblert hjem på Kalfaret.

Artistnavnet Gest, som han brukte i den bergenske raptrioen Spetakkel, fikk han i buekorps.

- Jeg ble kjørt til Nordnes av bestefar. Jeg var skeptisk først, men jeg gikk inn i det med åpent sinn og var frelst i løpet av tre kvarter.

Sossegutt
Bestefaren hadde en tanke om at buekorpset var viktig for å møte ungdom fra hele byen, fra alle sosiale lag. ?

- Det ble en bratt læringskurve, for det var jo tydeligere forskjeller mellom folk i Bergen da jeg var ti år enn det er i dag. Når du er en sossegut fra Kalfaret og går i buekorps, da er du en tulling til det motsatte er bevist. Likevel gikk det ikke lange tiden før jeg følte meg mer hjemme i Nordnæs Bataillon enn blant de guttene jeg vokste opp med på Kalfaret og Starefossen. Det er Nordnes-guttene jeg har beholdt vennskap med i voksen alder.

Det var buekorpset som ledet ham til musikken også.

- Spetakkel ble dannet med utgangspunkt i Nordnæs Bataillon. Jeg traff både Piddi (Petter Zweidorff) og Trosten (Trond Johannessen) der.

Dønn ærlig
Steget opp til rikskjendisnivå tok han da han ble Idol-dommer i 2011-sesongen.

Den gangen sa han at han ikke hadde til hensikt å bli noen ny «slemme-Tor», men i den sesongen som pågår nå, har han like fullt vært den Idol-dommeren som har vært krassest når de håpefulle ikke treffer tonen.

- Jeg sa til meg selv at dersom jeg skulle være med i en sesong til, så skulle jeg være dønn ærlig. Noen ganger kan det være tøft.

- Hva tenker du om at du kanskje knuser drømmene til en sekstenåring?

- Mange ganger føles det ille, og det er verre jo lenger ut i konkurransen man kommer. For man blir bedre kjent med folkene etter hvert som man har hørt dem flere ganger, innrømmer en fryktede Idol-dommeren.

- Når du er på en bra konsert, hender det da at lysten til å ta frem igjen mikrofonen for egen del kommer tilbake?

- Man skal aldri si aldri. Det er et voldsomt kick å stå på scenen, jeg husker fortsatt hvor fantastisk det var å synge for 4000 publikummere fra en stor utescene i Kollevåg på Askøy. Men nå for tiden kan jeg få et like stort kick av å gjøre en god deal.

- Du har ikke blitt ikke dressmann selv om du har blitt forretningsmann?

- Nei, når man jobber med hiphop’ere så skal det være sneakers og litt sægg i buksen. Jeg har «casual friday» hver dag på jobben, men det skal være nyvasket og striglet, det legger jeg vekt på. Som hiphop’er er jeg over gjennomsnittet opptatt av klær.

Denne saken er levert av Bergensavisen.

Nettavisen ønsker en åpen og levende debatt.

Her kan du enkelt bidra med din mening.