RING: 02060 E-POST: 02060@nettavisen.no
Ønsker du å sende video eller andre dokumenter? Benytt 02060@nettavisen.no
Kontakt oss
- UTROLIG AT HAN BLE DØMT: Mannens forsvarer, John Christian Elden, mener det er utrolig at idrettstoppen ble dømt i tingretten. Nå er han frifunnet i lagmannsretten.
- UTROLIG AT HAN BLE DØMT: Mannens forsvarer, John Christian Elden, mener det er utrolig at idrettstoppen ble dømt i tingretten. Nå er han frifunnet i lagmannsretten. Foto: Lise Åserud (Scanpix)

Idrettstopp frifunnet for vold mot samboeren

Sist oppdatert:
Idrettstoppen som ble dømt til 14 måneders fengsel for mishandling av samboeren er nå frifunnet i lagmannsretten.

ROMERIKE (rb.no): Mannen, som er en profilert idrettstopp på Romerike, ble i Nedre Romerike tingrett dømt for å ha utøvd grov vold mot sin tidligere samboer ved gjentatte anledninger mellom 2007 og 2011. 

Les: Idrettstopp dømt til fengsel

Nå har Eidsivating lagmannsrett vurdert saken på nytt, etter at mannen anket dommen fra tingretten, og kommet fram til at idrettsprofilen ikke kan dømmes og straffes for noen av forholdene han var tiltalt for.

Mannen har nektet straffskyld. 

Les: Idrettstopp nekter å ha mishandlet samboeren

Voldsepisoder foreldet

Lagmannsretten finner det imidlertid utvilsomt at det har vært utøvd vold i samboerforholdet, både fra tiltalte og den fornærmede kvinnen.

Men retten mener det ikke dreier seg om grov vold og mishandling over lengre tid, men i stedet enkeltstående tilfeller av legemskrenkelser.

I dommen fastslås det at idrettstoppen har gjort seg skyldig i legemskrenkelser mot sin tidligere samboer ved to tilfeller i 2006 og 2009. Disse forholdene er imidlertid strafferettslig foreldet, slik at han ikke kan straffes for voldsutøvelsen.


Element av provokasjon

For to tilfeller av voldsutøvelse i 2011 mener lagmannsretten at det hefter så mye tvil rundt hva som skjedde mellom partene, og elementer av provokasjon, at tiltalte ikke kan straffes for disse forholdene.

Ifølge dommen har ikke kvinnen levd i et trusselregime, slik påtalemyndigheten fikk medhold i da saken var oppe i Nedre Romerike tingrett.

«(...) Fornærmede framstår heller ikke som et passivt offer for mishandling. Hun har selv vært aktiv og utøvd vold mot tiltalte. I 2006 var det fornærmede som angrep tiltalte først», heter det i dommen.

– Utrolig at han ble dømt

Idrettstoppen er tilfreds med å være frifunnet, opplyser hans forsvarer, advokat John Christian Elden:

– Min klient er blankt frifunnet både for erstatningskrav og straffekrav. Det er utrolig at tingretten kunne dømme ham til 14 måneders fengsel slik realiteten i denne saken var, sier Elden til Romerikes Blad.

Han mener saken ble bedre belyst i lagmannsretten:

– At de så klart tilbakeviser at dette har vært et forhold med mishandling eller frykt, er en god oppreisning for min klient. Alle forhold har sine opp og nedsider, og her sier lagmannsretten at begge har vært like gode, konstaterer Elden.

RB lyktes ikke å komme i kontakt med kvinnens bistandsadvokat eller statsadvokaten i saken torsdag kveld.

Mest sett siste uken

Lik Nettavisen her og få flere ferske nyheter og friske meninger!

sterke meninger

Nettavisen vil gjerne vite hva du mener om denne saken, og ønsker en frisk debatt i våre kommentarfelt. Vær saklig og respektfull. Les mer om Nettavisens debattregler her.

Gunnar Stavrum
sjefredaktør

comments powered by Disqus

Våre bloggere