RING: 02060 E-POST: 02060@nettavisen.no
Ønsker du å sende video eller andre dokumenter? Benytt 02060@nettavisen.no
Kontakt oss

Idrettstopp frikjent for forsøk på sexkjøp

Foto: Henrik Arneberg (Mediehuset Nettavisen).
Sist oppdatert:
Avtalte sex med det han trodde var en 17 år gammel jente.

Det kommer fram i en fersk dom fra Oslo tingrett.

«Retten kan etter bevisførselen ikke se bort fra muligheten for at tiltalte handlet av egen fri vilje når han kansellerte avtalen med begrunnelse om at han ikke hadde tid. Tiltalte er i avhøret dagen etterpå sitert på at han følte at han fikk dårlig tid og ikke rakk det. I retten har tiltalte forklart at dette var en måte å fortelle at han ikke ville gjennomføre avtalen. Han har blant annet forklart at han tenkte at det ikke var bra og ville avslutte det hele», står det i dommen.

Les tidligere sak her: Politiet lokket idrettstopp i sexfelle

Spurte etter 16-17 år gammel jente
Idrettstoppen i 50-årene, som tidligere har hatt sentrale verv i norsk idrett, bekreftet i tingretten at han tok kontakt med en kvinne som annonserte på et internettsted for prostituerte.

Han spurte kvinnen om hun kun formidle sex med unge jenter i 16-17 års alderen.

Personen bak eskorteannonsen videreformidlet imidlertid ikke nummeret til en ung kvinnelig prostituert, men ga den intetanende idrettstoppen nummeret til en erfaren politimann som i flere år har jobbet tett opp mot prostitusjons- og menneskehandelmiljøet i Oslo.

- Politibetjenten fikk en tekstmelding på telefonen sin hvor avsenderen rettet en forespørsel om å skaffe en ung utenlandsk jente i 16-17 års alderen til hans hotellrom for sex. Den første kvelden kom det flere oppringninger og tekstmeldinger fra samme avsender som politimannen ikke besvarte. I meldingene ble det flere ganger nevnt at tiltalte ønsket en ung jente i 16-17 års alderen, opplyste politiadvokat Asbjørg Løkken i tingretten denne uken.

Tips? Kontakt Henrik.Arneberg@Nettavisen.no

Reagerte på grovt innhold
Politimannen forklarte selv i retten at innholdet i tekstmeldingene han mottok fra idrettstoppen var så grovt at han bestemte seg for å forsøke å finne ut hvem avsenderen var, og om han mente alvor med sexforespørslene. Han utga seg derfor for å være en hallik som kunne skaffe unge jenter, og fikk mannen til å fortelle hva han ønsket å gjøre med jenta når de skulle møtes.

Politimannen informerte samtidig om at han hadde fått tillatelse til å bruke provokasjon som etterforskningsmetode.

Mannens forsvarer mente imidlertid at politiet lokket hennes klient i en felle, og at det burde vært handlet annerledes.

- Det er snakk om provokasjon som inntrer før den straffbare handlingen har skjedd. Denne saken kunne åpenbart vært håndtert annerledes. Politiet kunne benyttet andre etterforskningsmetoder, og ikke minst forebygget. Man kunne tatt kontakt med tiltalte på et tidligere tidspunkt og fortalt hvor han var på vei. I stedet lokket man han inn i felle, sa Hallén.

Hun prosederte på at den uforsvarlige etterforskningen kan være frifinnelsesgrunn, og krevde derfor sin klient frifunnet.

Trakk seg i siste stund
I den enstemmige dommen ble det lagt vekt på at mannen trakk seg fra avtalen minutter før han skulle møte det han trodde var en 17 år gammel jente.

«I tekstmelding den 05.12.2012 kl. 16.44 spør tiltalte om hun kan vente på ham i hotellets 3. etg. klokken 17.00, idet han ikke vet sitt romnummer enda. Kl. 16.54 får han opplyst hennes navn og at det tar 15 minutter med taxi. Tiltalte svarer på denne meldingen kl. 1702 at da har han ikke tid, idet han skal ut kl. 18.20, jf. følgende: "Then I dont have time. Im going out 18.20". Det sendes en svarmelding kl. 1706 om at hun er på hotellet om ca 5 minutter. Etter bevisførselen er det imidlertid enighet om at tiltalte ikke har rukket å se denne meldingen før han ble pågrepet kl. 17.15», står det i dommen.

Dommerne legger til grunn at tiltaltes forsøk ikke var fullendt og at det gjensto flere handlinger fra tiltaltes side før fullbyrdet kjøp av seksuell omgang forelå:

«Retten kan følgelig ikke legge til grunn at det alene var tidspress som gjorde at tiltalte avlyste avtalen. Han traff beslutningen om kansellering av avtalen i en situasjon der han hadde flere handlingsalternativer, også det å gjennomføre avtalen som planlagt, eller med endringer».

Mest sett siste uken

Lik Nettavisen her og få flere ferske nyheter og friske meninger!

Våre bloggere