RING: 02060 E-POST: 02060@nettavisen.no
Ønsker du å sende video eller andre dokumenter? Benytt 02060@nettavisen.no
Kontakt oss

IEA forskyver etterspørselsveksten

Sist oppdatert:
Det internasjonal energibyrået IEA har i dag justert sine etterspørselsprognoser, og de ser nå mer av veksten først i andre halvår, blant annet på grunn av nye prognoser for Kina. Årsporgnosen holdes uendret
Den store nyheten i dagens månedsrapport fra IEA er endringene i når årets forventet etterspørselsvekst vil inntreffe. IEA flytter nå mer av veksten til andre halvår, blant annet etter overraskende lav etterspørsel i Kina de siste par månedene.

IEA holder sin etterspørselsprognose for 2005 som helhet uendret på 84,3 millioner fat pr. dag i snitt, men trekker ned sine prognoser for første og andre kvartal med tilsammen 300.000 fat pr. dag. Samtidig løftes prognosene for tredje og fjerde kvartal med henholdsvis 170.000 og 230.000 fat pr. dag til 84 og 86,4 millioner fat. pr. dag.

IEA foretar ingen endringer i sitt estimat for oljeproduksjonen utenfor OPEC i 2005, mens behovet for OPEC-olje, det såkalte call-on-OPEC justeres litt opp for andre halvår, og litt ned for første halvår i tråd med endringene i etterspørselsprognosen.

Ifølge IEA produserte IEA 29,26 millioner fat pr. dag i mai, en nedgang på 550.00 fat pr. dag sammenlignet med april. Det er Iraks produksjons- og eksportproblemer som er årsaken til fallet, mens OPEC-10 holdt en stabil produksjon på rundt 27,5 millioner fat pr. dag.

Mest sett siste uken

Lik Nettavisen her og få flere ferske nyheter og friske meninger!

sterke meninger

Nettavisen vil gjerne vite hva du mener om denne saken, og ønsker en frisk debatt i våre kommentarfelt. Vær saklig og respektfull. Les mer om Nettavisens debattregler her.

Gunnar Stavrum
sjefredaktør

comments powered by Disqus

Våre bloggere